Naar inhoud springen

Indische Oceaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Indische Oceaan
De Indische Oceaan (Engels: Indian Ocean), met boven het Indisch Schiereiland, links Afrika, onder Antarctica en rechts Australië.
Oppervlakte 73.556.000 km²
Diepte (max.) 7.725 m
Diepte (gem.) 3.963 m
Foto's
Reliëfkaart van de Indische Oceaan
PortaalPortaalicoon Geografie

DeIndische Oceaanis eenoceaantussen hetoosten van Afrika,hetzuidoostenen hetzuiden van Azië,de archipel van IndonesiëenAustralië.Aan de zuidzijde gaat de oceaan over in deZuidelijke Oceaan.De Indische Oceaan is qua grootte de derde oceaan ter wereld en dankt zijn naam aan hetIndisch Schiereiland,dat geheel is omsloten door deze oceaan.[1]

Met een wateroppervlak van 73.556.000 km² beslaat deze oceaan ongeveer 20% van het totale wateroppervlak van de aarde. Hij heeft een gemiddelde diepte van 3.963 meter, het diepst gemeten punt is 7.725 meter.[2]

De Indische Oceaan heeft diverse zeestromen en eenIndische Oceaan-gyre.De gyre zorgt ervoor datplasticsoep in de Indische Oceaanophoopt.

Het noordelijkste gedeelte van de Indische Oceaan wordt door het Indisch Schiereiland in tweezeeëngesplitst: deGolf van Bengalenin het oosten en deArabische Zeein het westen. De Golf van Bengalen wordt door deAndamanenenNicobarengescheiden van deAndamanse Zee,die langs de kust van Zuidoost-Azië ligt. Tussen het vasteland van Afrika en het eilandMadagaskarligt deStraat Mozambique.De open baai ten zuiden van Australië wordt deGrote Australische Bochtgenoemd.

Zeeën en zeestraten

[bewerken|brontekst bewerken]

die tot de Indische Oceaan behoren zijn:

In 2000 is door deInternationale Hydrografische Organisatiede noordelijke grens van de Zuidelijke Oceaan vastgelegd op 60 graden zuiderbreedte. Dit is tevens de huidige zuidelijke grens van de Indische Oceaan.

Eilanden en eilandgroepen

[bewerken|brontekst bewerken]

gelegen in of grenzend aan de Indische Oeaan zijn:

Voornaamste havens

[bewerken|brontekst bewerken]
Afrika
Oceanië
Azië

De Indische Oceaan is een relatief warme oceaan. Hierdoor komt op de meeste plaatsen weinigplanktonvoor, dat normaal gesproken de voornaamste bouwsteen vormt voorecosystemenin de oceanen. Vergeleken met andere oceanen heeft de Indische Oceaan daarom een kleinebiodiversiteit.

Aangespoeld afval op het strand vanDar es Salaam,Tanzania

In de Indische Oceaan wordt onder andere gevist opgarnalenentonijndoor vissers uit Rusland, Japan, Taiwan, Zuid-Korea en andere landen. Vervuiling doorplasticafval enolievormt een andere bedreiging voor het leven in de oceaan. Deze vervuiling en gebrek aan voedsel vormen een ernstige bedreiging voordoejongs,zeehonden,walvissenenschildpadden.

  • Sanjeev Sanyal,The Ocean of Churn. How the Indian Ocean Shaped Human History,2016.ISBN 0670087327
Op andereWikimedia-projecten