Naar inhoud springen

Insecten

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Insecten
Fossielvoorkomen:Vroeg-Devoon[1]heden
Insecten uit verschillende ordes
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia(Dieren)
Stam:Arthropoda(Geleedpotigen)
Clade:Pancrustacea
Onderstam:Hexapoda(Zespotigen)
Klasse
Insecta
Linnaeus,1758
AfbeeldingenopWikimedia CommonsWikimedia Commons
InsectenopWikispeciesWikispecies
PortaalPortaalicoon Biologie

Insecten(Insecta) zijn eenklassevanzespotige,ongewervelde dierendie behoren tot degeleedpotigen(Arthropoda). Met meer dan een miljoen beschreven soorten vormen de insecten verreweg de grootste klasse binnen hetdierenrijk.Geschat wordt dat vele miljoenen soorten nog niet zijn beschreven en benoemd. Insecten komen voor in vrijwel alleleefomgevingenop aarde, met name op het land en in zoetwater. In de zeeën overheerst een andere groep geleedpotigen, dekreeftachtigen.

Alle insecten hebben een driedelig lichaam (kop,borststukenachterlijf) dat omgeven is door een hard,chitineusexoskelet.Het exoskelet wordt viavervellingtijdens de groei een aantal keer afgeworpen en vernieuwd. Het borststuk draagt drie paar flexibelepotenen veel soorten hebben ookvleugelsom mee tevliegen.Het achterlijf bevat de spijsverterings-, uitscheidings- en voortplantingsorganen van het insect, evenals een groot deel van het ademhalingssysteem, dat uittracheeënis opgebouwd.

Veel insecten ondergaan tijdens hun ontwikkeling drastische veranderingen in lichaamsvorm en fysiologie. Deze zogenaamdevolledige metamorfosekenmerkt zich door eenpopstadium,waarin delarvezich transformeert tot een volwassen insect (imago). Andere insecten hebben een meer geleidelijke,onvolledige metamorfoseen ontwikkelen zich via een reeksnymfalestadia. De taxonomie van insecten is voor een belangrijk deel gebaseerd op het verloop van de metamorfose.

Sommige insecten spelen een directe rol in het leven van de mens, bijvoorbeeld bij het overbrengen vanziekten,door het opeten van deoogst,maar ook door debestuivingvan voedingsgewassen en de productie vanhoningofzijde.In veel culturen zijn insecten een belangrijke bron van voedsel.[2]Door menselijke activiteiten is debiodiversiteit van insectenin diverse delen van de wereld ernstig aangetast.[3]

De naam insect is afgeleid van hetLatijnsewoordinsectumen slaat op het hoofdkenmerk van de groep, namelijk het in drieën gedeelde lichaam. Een verouderde Nederlandse naam is dan ook kerfdieren. HetGriekseéntomon(ἔντομον) verwijst ook naar dit kenmerk. De wetenschap die zich met de bestudering van insecten bezighoudt, is deentomologie.

Hoe de insecten precies zijn ontstaan is niet geheel duidelijk, zelfs de groep waaruit ze ontstaan zijn is niet precies bekend. Uit fragmenten uit hetDevoonis bekend dat er ongeveer 350 miljoen jaar geleden al insecten leefden. Omdat deze soorten echter al zeer gespecialiseerde dieren waren, zijn de insecten waarschijnlijk nog ouder. Veel insecten worden gevonden inbarnsteen,versteend hars van naaldbomen waarin een exemplaar goed geconserveerd blijft.

Een nog groter raadsel is wanneer de insecten konden vliegen en hoe de vleugels zijn ontstaan. Alle gevonden fossiele vliegende insecten waren waarschijnlijk al behendige vliegers en er zijn nog geen vondsten gedaan van tussenvormen van lichaamsdelen en vleugels.

Bidsprinkhaan(Archimantis latistyla)
ZieAnatomie (insecten)voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De verschillende variaties van lichaamsvormen binnen het insectenrijk zijn enorm, zowat iedere combinatie is mogelijk. Sommige groepen hebben een vrij kenmerkende lichaamsvorm zoals de ronde kevers en de langwerpigewandelende takken. Insecten hebben echter altijd een in drieën verdeeld lichaam (kop, borststuk en achterlijf) en al is dat lang niet altijd duidelijk te zien, de meeste soorten zijn hieraan toch te herkennen. Soms zijn de delen versmolten of is een deel ook weer gesplitst waardoor dit basisplan niet meer op lijkt te gaan. Voorbeelden zijn hetlieveheersbeestjeen demieren.Het lieveheersbeestje lijkt uit één deel te bestaan en de mier lijkt juist uit meer dan drie delen te zijn gebouwd. Bij debidsprinkhanenis het voorste deel van het borststuk verlengd, zodat de vangpoten naar voren zijn geplaatst.

De drie belangrijkste delen zijn de kop ofcaput,het borststuk ofthoraxen het achterlijf ofabdomen.Aan de kop zijn de ogen gelegen, kaakdelen en voelsprieten (antenna). Het borststuk draagt drie paar poten en meestal één of twee paar vleugels. Het achterlijf bevat de spijsverterings-, uitscheidings- en voortplantingsorganen van het insect en een groot deel van het ademhalingssysteem met de ademhalingsbuisjes, detracheeën.

Sommige insecten bootsen plantendelen of andere insecten na. De geïmiteerde soorten betreffen vaak de meer gevaarlijke soorten. Een voorbeeld is de ongevaarlijkezweefvlieg,die vaak op een stekendewesplijkt. Andere insecten lijken op de meest uiteenlopende plantendelen, zoals een tak, een blad, een uitschieter of een doorn.

Devoortplantingvan insecten vindt over het algemeen plaats door inwendigebevruchtingen zich buiten het moederlichaam ontwikkelendeeitjes.Insecten kennen een paring, waarbij de mannetjesgeslachtscellenafgeven in de vrouwtjes. Bij sommige groepen is de paring een waar schouwspel, zoals hetparingsradvan de waterjuffers.Na de paring wordt het sperma van het mannetje direct naar de eicellen geleid, maar kan ook worden opgeslagen.Koninginnenvan bijen en wespen paren in de nazomer en produceren pas eitjes na de winterslaap in de lente. Dewaaiervleugeligenkennen een bijzondere paring;traumatische inseminatie,waarbij het mannetje een gat in het vrouwtje maakt om zijn sperma af te geven. De insecten kennen hiernaast vele bijzondere manieren van voortplanting met ieder een eigen term zoalsmaagdelijke voortplanting,gynandromorfismeofhypermetamorfose,waarbij delarveniet één, maar twee keer verpopt.

De eitjes van insecten zijn klein en komen soms na enkele dagen, maar soms pas na maanden of na een winterrust uit. Sommige zijn kleverig of worden met een lijmachtige substantie op een oppervlak geplakt. Insecteneitjes hebben alle mogelijke vormen: rond, flesvormig, tonvormig, staafvormig of ovaal, de enorme variatie in kleuren en met name patronen van kuiltjes, putjes, stekeltjes en bobbeltjes geeft een insectenei op microscopisch niveau vaak een fraai uiterlijk. Alle insecten produceren eitjes, maar soms komen ze in het moederdier al uit, zodat het lijkt of het insect levendbarend is (ovovivipariteitof eierlevendbarend). Een voorbeeld is detseetseevlieg.Er zijn zelfs insecten, zoals deluisvliegen(Hippoboscidae), die al volledig zijn verpopt als ze ter wereld komen.

Bij veel insecten zijn de volwassen exemplaren al maanden dood als hun eitjes uitkomen, maar er zijn ook soorten, bijvoorbeeld bepaaldewantsen,die een tijdje voor de jongenzorgendoor ze te beschermen. Sommige wantsen maken zelfs een soort crèche, door meerdere nakomelingen te verzamelen en deze met meerdere moederwantsen te bewaken, zodat de nimfen beter worden beschermd.

Eenblauwe glazenmakerkruipt uit de larvenhuid.

De meeste insecten maken een volledige of onvolledigegedaanteverwisseling(metamorfose) door bij ontwikkeling van respectievelijk larve of nimf naarimago(volwassen insect). Het jonge insect groeit stapsgewijs, met iedere vervelling. Na de laatste vervelling kan het insect zich voortplanten en is anatomisch volledig ontwikkeld; larven en nimfen hebben nooit vleugels. Deze stapsgewijze groei is nodig door de zeer geringe elasticiteit van het exoskelet, dat steeds afgeworpen moet worden om het insect te laten groeien. Het groeien gebeurt vlak na de vervelling, het enige moment waarop het pantser zacht en rekbaar is.

Eenlarveis het juveniele stadium van een aantal groepen insecten, namelijk die met eenvolledige gedaanteverwisseling.Een larve is wormachtig en heeft nog geen of weinig harde delen. De insecten met een larvestadium wordenholometaboolgenoemd. De larven kunnen zich soms moeilijk verplaatsen als de poten niet of nauwelijks zijn ontwikkeld. Voorbeelden zijnkevers,vliegen en muggen,bijen, mieren en wespenenvlinders,maar uitzonderingen zijn er ook zoals de larven van rovende kevers. Voorbeelden van verschillende typen larven zijn:

Een larve vervelt meerdere malen, waarbij hij steeds groter wordt. Sommige larven zien er per stadium iets anders uit. Veel larven vreten zich ergens in, zoals een boom, een stuk fruit, een dood dier, een mesthoop etc. De larve blijft eten tot hij volledig is ontwikkeld en dan vindt deverpoppingplaats. De pop komt na enige tijd, soms na een seizoensrust, uit, waarna het volwassen insect ofimagotevoorschijn komt. Een eenmaal volwassen insect vervelt niet meer en wordt ook niet groter. Een kleine kever wordt dus nooit een grote kever, maar is een andere soort.

eicelbevruchtingzygotegroei en ontwikkeling→ één of meernimfenstadia→ uitsluipen →
→ (subimago) →imago (volwassen insect)geslachtelijke voortplantingeicel
eicelbevruchtingzygotegroei en ontwikkelinglarve[m 1]verpopping → popstadium → ontpopping
imago (volwassen insect)geslachtelijke voortplantingeicel
  1. Soms zijn er verschillendelarvestadia (instar)te onderscheiden.

Eennimfis ook een nog niet volledig ontwikkeld insect, dat net als een larve na de laatste vervelling pas uitgroeit tot deimago.De insecten met een nimfenstadium wordenhemimetaboolgenoemd: zij hebben eenonvolledige gedaanteverwisseling.Voorbeelden zijnsprinkhanen,krekels,wandelende takken,kakkerlakken,bidsprinkhanenenoorwormen.Een nimf lijkt vanaf de geboorte al op een volwassen exemplaar, al is de afmeting veel kleiner, zijn de ledematen nog kort en ontbreken vleugels. Net als een larve groeit de nimf in stapjes door tevervellenen wordt na iedere vervelling iets groter. In tegenstelling tot een larve zijn veel karakteristieke kenmerken van de imagines al wel ontwikkeld, zo kunnen nimfen van sprinkhanen springen met de achterpoten en nimfen van bidsprinkhanen hebben al direct de gespecialiseerde vangarmen. Ook zijn ze mobieler en bewegen zich door de bladeren of op de bodem in plaats van op één plaats te blijven zoals veel larven doen.

De larven van sommige hemimetabole insecten, zoals libellen, worden larven genoemd.[bron?]Deze lijken anatomisch gezien al op de imago, maar de felle kleuren en de imposante vleugels komen pas na de laatste vervelling tevoorschijn.

Tracheeënstelsel van een kakkerlak. De hoofdtracheeën lopen horizontaal in de afbeelding. De lengte van de gele schaalbalk bedraagt in werkelijkheid 2 mm.

Insecten halen adem door hun achterlijf. Het achterlijf van een insect bevat vele, microscopisch kleine gaatjes, deporiën.Deze poriën vormen het begin van een systeem van kleine buisjes,tracheeëngenaamd. Deze werken ongeveer op dezelfde manier als de luchtpijp bij de mens. Er loopt een netwerk van die vertakte buisjes door het lichaam. Via deze buisjes wordt de zuurstof in de lucht opgenomen in het lichaam. Om uit te ademen geven ze koolzuurgas en water af door dezelfde buisjes.

De doorns zijn in werkelijkheid de poppen van hetoranjetipje,een vlinder.

Er zijn maar weinig insecten die kiezen voor de aanval, de meeste soorten hebben een zeer goede camouflage. Sommige soorten zijn echte meesters in vermommen en lijken sprekend op een takje, een doorn of een blad. Bekende voorbeelden zijn dewandelende taken hetwandelend blad.Bepaaldemottenzijn nagenoeg onzichtbaar als ze op een boombast zitten.

De bekendste stekende insecten zijnbijen,wespenenhommelsdie een speciaal orgaan hebben om te steken; deangel.Omdat deze is ontstaan uit delegbuis,hebben alleen vrouwelijke exemplaren een angel, maar de zo massaal voorkomende werksters zijn altijd vrouwtjes. Sommige mieren hebben ook gifangels. Mieren kunnen meestal bijten en spuiten soms tegelijkertijdmierenzuur,wat de pijn intensiveert.

Bijten doen maar weinig insecten, alleen grotere insecten hebben somskakenwaarmee ze kunnenbijten.Voorbeelden zijn kevers als degeelgerande waterkeveren dezwemwants.Andere bijtende insecten zoalsmuggenendazendoen dit alleen om aan bloed te komen, niet ter verdediging. Een chemische afscheiding is de bekendste vorm van actieve verdediging en komt onder andere voor bij plantenetende insecten.Oliekeversproduceren een blaartrekkende stof, die ze soms ook gericht weg kunnen schieten.

Veel insecten hebbenschrikkleurenzoalsrood,blauwofgeel,zoals lieveheersbeestjes en sommige rupsen, om aan te geven dat ze onaangenaam smaken. Veel vlinders hebben oogachtige vlekken die pas tevoorschijn komen als de vlinder wegvliegt. Hierdoor kan depredatorde indruk krijgen dat hijzelf wordt aangevallen door een veel groter dier. Ook een aantal sprinkhanen en kevers hebben felgekleurde vleugels die pas tevoorschijn komen bij het vliegen.

Insecten hebben een vrijwel geheel aangeboren gedragspatroon, gericht op efficiënte groei en snelle voortplanting. Ze beconcurreren elkaar om voedsel en om een partner. Sommige kevers hebben hiertoe gewei-achtige hoorns op de kop, zoals hetvliegend herten deherculeskeveren proberen elkaar om te duwen. Sommige insecten vertonenbroedzorgdoor een tijdje op het kroost te letten en te beschermen tegen vijanden. Alleen bij de sociale insecten is er sprake van samenwerking, waarbij een kolonie zich als één groot organisme gedraagt. De wereld van insecten bestaat grotendeels uit geurstoffen,feromonengenaamd, die een zeer grote efficiëntie hebben. Een zeer kleine hoeveelheid wordt al opgemerkt, soms op verscheidene kilometers afstand, en vaak blijft de geur gedurende lange tijd intact.

Sociale insecten komen in slechts twee orden voor:termietenen devliesvleugeligenzoals mieren, hommels en bijen. Allemaal hebben ze een koningin die soms vele jaren oud wordt. De geurzin wordt gebruikt om voedsel op te sporen,feromonenom elkaar signalen te geven. Een vertrapte mier wekt bijvoorbeeld door een vrijkomende geurstof de woede op van andere mieren in de buurt die agressief om zich heen zullen bijten. Sommige insecten gebruiken geurstoffen ook om andere insecten te misleiden. Er zijn enkele soorten vlinderlarven die feromonen afscheiden, waardoor ze in plaats van te worden opgegeten juist worden verzorgd en beschermd door mieren en roofinsecten die hun prooi lokken met de feromonen van de prooisoort.

Geuren spelen niet alleen een rol bij de sociale insecten, bladsprietkevers zijn bijvoorbeeld een familie van kevers die de naam danken aan de uiteinden van de tasters. Deze zijn waaiervormig om meer geurdeeltjes op te vangen. Niet altijd zijn feromonen de oorzaak van gedragsverandering; de lange tijd aan feromonen toegeschreven kleuromslag van zwermendesprinkhanenblijkt te worden veroorzaakt doordat de dieren elkaar met de achterpoten aanraken. Zwerminsecten, zoals sprinkhanen of cicaden, zijn overigens geen sociale insecten ondanks hun massale voorkomen.

ZieLocomotievoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Als zespotigen lopen de meeste insecten met zes poten, met als uitzonderingen onder meerbidsprinkhanenenwaterschorpioenen,aangezien daar de voorste twee poten vangarmen zijn; bij devlinderfamilieLycaenidaezijn de voorpoten van de mannetjes onvolledig ontwikkeld. Om voort te kunnen bewegen, is hetexoskeletopgedeeld in verschillende segmenten over het lichaam en buisjes over de ledematen. Bij de verbindingen tussen de segmenten en buisjes is het exoskelet dun en flexibel, doordat hier hetexocuticulaontbreekt. Ook is het hier gevouwen, zodat de segmenten en ledematen kunnenbuigen.

De uitgestorvenAysheaia

Deevolutievan het bewegingsapparaat van geleedpotigen begon met een voorouder met een week lichaam die net als verwantefluweelwormenals de uitgestorvenAysheaiabeweegbare lichaamsuitstulpingen had. Deze kregen zelf segmenten en ontwikkelden zich zo tot arthropodia, poten met meerdere geledingen. De arthropodia kwamen steeds meer in de spreidstand te staan, zodat het lichaam van een geleedpotige tussen de poten in hangt. De veelzijdigheid van deze ledematen heeft belangrijk bijgedragen aan het succes van de geleedpotigen.

Bij de weinig beweeglijke uitstulpingen zal voortbeweging nog in een golfbeweging met een kronkelend lichaam zijn gebeurd, zoals bijvissenenslangen.Naarmate de poten meer konden bewegen, namen deze de golfbeweging over en nam de kronkelbeweging van het lichaam af, iets waartoe het exoskelet ook dwong. Kronkelbewegingen zijn echter niet bij alle geleedpotigen verdwenen. Zo beginnenduizendpotente kronkelen met hun lichaam als ze sneller gaan lopen en neemt het aantal poten in standfase af. Ook bij de larven vanholometaboleinsecten en in beperkte mate bijpissebeddenmaakt het lichaam nog een golfbeweging. Bijmiljoenpotenwordt de golfbeweging wel met alleen de poten uitgevoerd.

Insecten alstermietenenmierenbewegen zich ook ondergronds.

Enkele dieren zijn in staat zich voort te bewegen op hetwateroppervlak,hetgrensvlaktussenwaterenlucht,gebruikmakend van deoppervlaktespanning.Zo heeft deschaatsenrijderhydrofobehaartjes over het hele lichaam. Ook demierPolyrhachis sokolovais licht genoeg om op het water te blijven staan. Voor veel insecten is demeniscusop het grensvlak tussen land en water een onoverkomelijke horde. Anderen maken er juist gebruik van, zoals de larve van dekeverPyrrhaltadiewaterleliesbeklimt met behulp van de meniscus die het zelf creëert door drijvend in het water de rug te krommen. WaarPyrrhaltadeels ondergedompeld is, lopen andere insecten op het water.Mesoveliaheeft speciale klauwen om zich rennend op te trekken aan de helling. Veel insecten, zoalsMicrovelia,maken gebruik van hetmarangoni-effect.DewatervloDaphniabeweegt zich voort door met zijn tweede paarantenneste slaan.

Driepootsgang vanCataglyphis fortis

Bij zespotigen zijn vele verschillendegangenmogelijk, maar de voorkeur heeft die waarbij de buitenste poten aan de ene kant en de middelste aan de andere worden verzet en daarna andersom, de driepootsgang. Daarbij staan steeds drie poten aan de grond, wat destabiliteitten goede komt, aangezien een driepoot statisch stabiel is. Hoewel deze afwisselende driepootsgang veel voorkomt, kennen insecten net alsgewerveldenverschillende gangen voor verschillende snelheden. Zo gaat de bekendebananenvliegover van een langzame golfbeweging naar een vierpootsgang en uiteindelijk de snelle tripod, al zijn de overgangen hiertussen minder abrupt dan bij gewervelden. Dit is op vlak terrein minder efficiënt dan de snellere gangen van gewervelden, die daarbij slechts een of twee voeten aan de grond hebben. De hypothese is lang geweest dat hoewel de driepootsgang langzamer is op vlak terrein, deze gang bij klimmen wel sneller is. Dit blijkt inderdaad het geval met poten die overadhesiebeschikken.Wandelende takken en wandelende bladerengebruiken een vierpootsgang bij langzaam lopen en gaan over naar een driepootsgang als ze versnellen.Kakkerlakkengebruiken twee gangen, een om langzaam en een om snel te lopen, maar beide zijn driepootsgangen.[4]Bij de kakkerlakNauphoeta cinereais echter waargenomen dat deze voor de snelle gang overgaat naar eenmetachrone golfbeweging,waarbij de passen van deipsilateralepoten – de poten aan dezelfde zijde – elkaar opvolgen.

Schistocerca americana

Spierkracht kent zijn beperkingen ensprinkhanenweten deze beperking te omzeilen door gebruik te maken vanelasticiteit.Eerstbuigtde sprinkhaan hetscheenbeenvolledig tegen dijbeen aan door de buigspierflexor tibiaesamen te trekken.Deze spier vormt eenantagonistisch paarmet de grote strekspierextensor tibiaedie ook wordt samengetrokken. Hoewel de strekspier veel sterker is dan de buigspier, wordt deze laatste geholpen doordat hetkniegewrichtbij volledige buiging op slot gaat. Tijdens de tot een halve seconde durende co-contractie verkort de strekspier en slaat elastische energie op door het vervormen van stijve cuticulare structuren. Doordat dit langzaam gaat, is er weinig kracht nodig. De sprong wordt ingezet door de abrupte ontspanning van de buigspier, zodat de opgebouwde elasticiteit het effect van eenkatapultheeft.

Veel andere insecten kunnen ook relatief ver springen, zoalskrekels,bladspringers,bochelcicadenenvlooien.

ZieInsectenvluchtvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Waarschijnlijk waren insecten de eerste klasse waarbij vliegen evolueerde.Insectenvleugelszijn wezenlijk anders danvogelvleugelsen devlieghuidvan vleermuizen. Het oudste fossiel van een vliegend insect is waarschijnlijk de 325 miljoen jaar oudeDelitzschala bitterfeldensis.De 400 miljoen jaar oudeRhyniognatha hirstiis wel als het oudste vliegende insect gekenmerkt, maar was mogelijk eenduizendpotige.[5]Waarschijnlijk vormdeinsectenvluchtzich echter al bijPterygotaof gevleugelde insecten in hetLaat-DevoonofCarboonuit vleugellozeApterygota.

Classificatie
Insecta
Monocondylia
-Archaeognatha- 470
Dicondylia
Apterygota
-Zygentoma< 200
-Monura
Pterygota
Palaeoptera
-Ephemeroptera- 2.500–< 3.000
-Odonata- 6.500
Neoptera
-Blattodea– 3.684–4.000
-Coleoptera– 360.000–400.000
-Diptera– 152.956
-Hemiptera– 50.000–80.000
-Hymenoptera– 115.000
-Lepidoptera– 174.250
-Mantodea– 2.200
-Orthoptera– 24.380
-Phasmatodea– 2.500–3.300
-Plecoptera– 2.274
-Psocoptera– 5.500
-Siphonaptera– 2.525
-Thysanoptera– 5.000
-Trichoptera– 12.627
Cladogramvan de belangrijkste insecten-groepen,[6]met het aantal soorten in iedere groep weergegeven.Apterygota,Palaeoptera,andExopterygotazijn mogelijkparafyletisch.

Insecten zijn er in alle vormen en maten, rond of langwerpig, kruipend of vliegend en van goed gecamoufleerd tot felgekleurd. Er zijn ongeveer 5000 libellensoorten, 20.000 sprinkhanensoorten, 170.000 vlindersoorten, 82.000 wantssoorten, 120.000 vliegensoorten en 110.000 bijen- en wespensoorten. De kevers zijn de grootste groep met minstens 350.000 soorten. Met name van de vliegen, de vliesvleugeligen en de vlinders zouden de werkelijke soortenaantallen nog weleens enorm veel hoger kunnen liggen.

De diversiteit onder de insecten is zo groot dat zelfs het aantal bekende soorten vraagt om niet-triviale schattingsmethoden. VolgensNigel Storkzouden 60% van alle in 1988 levende diersoorten tot de klasse der insecten behoren en nog eens 10% tot de andere geleedpotigen.[7][8]

De klasse van de insecten is onderverdeeld in een dertigtal ordes, zoalskeversofvlinders,die weer worden verdeeld in families, zoals deloopkeversen desnuitkevers.De ordes zijn na enige oefening makkelijk te herkennen. Op lager niveau zijn echter vele soorten vrijwel identiek aan andere soorten en lastig te onderscheiden. De anatomie en de taxonomie van insecten zijn door deze enorme verscheidenheid een vak op zich.

Onder de klasse der insecten vallen de volgende onderklassen en orden:

Sommige onderzoekers hebben geargumenteerd dat een aantal gemeenschappelijke kenmerken van de insecten, in de ruime zin van hierboven, het resultaat kunnen zijn vanconvergente evolutieen met name sommige primair niet-gevleugelde insecten zouden nauwer verwant zijn met andere klassen binnen de geleedpotigen dan met de andere insectensoorten, waardoor de klasse der insecten nietmonofyletischzou zijn. Op grond van fossielen is dit moeilijk uit te maken omwille van de schaarste aan goede exemplaren. Er bestaat daarentegen wel een redelijke consensus dat de geleedpotigen monofyletisch zijn, met daarbinnen een nauwe verwantschap tussen de kreeftachtigen, deduizendpotigenen de insecten.[9]

Bruinrood leliehaantjein hetNationaal Park Hainich

Insecten komen overal ter wereld voor, behalve op open zee, en bewonen alle mogelijke niches in de natuur. Sommige insecten leven grotendeels onder water en kunnen goed zwemmen of over het water lopen. De meeste soorten insecten leven van planten, maar anderen leven van andere dieren, vaak andere insecten. De combinatie van hun enorme soortenaantal en grote vormenrijkdom zorgen ervoor dat de insecten een belangrijke schakel zijn in iederecosysteem,op mariene ecosystemen na. De (volgens recente inzichtenpolyfyletische) zoogdierenordeInsectivoraof insecteneters waartoe despitsmuizenenvleermuizenbehoren, zou bijvoorbeeld niet bestaan zonder insecten. Ook andere groepen dieren zoalsreptielen,amfibieënen insectenetendevogelszijn afhankelijk van insecten. Ook zijn veel soorten planten van insecten afhankelijk voor debestuiving,niet alleenbijen,maar ook sommigekeversenvliegen.Ook mensen hebben gemak van insecten. Dankzij insecten zijn producten alshoning,zijdeenbijenwasbeschikbaar en ook spelen insecten een rol in de bestuiving in kassen en in de natuur. Zelfs voor de bestrijding van insecten worden andere soorten gebruikt, zoalssluipwespendie rupsen doden en een aantallieveheersbeestjesdie bekendstaan om hun dieet vanbladluizen.Verniswerd in vroeger tijden verkregen dankzijschellak,een stof gewonnen uit een soort luis. Ook deSpaanse vlieggeniet enige bekendheid alsafrodisiacum,al is het geen vlieg, maar een kever. In veel landen zijn insecten zelfs een delicatesse, zo worden veel soorten rupsen ensprinkhanengewaardeerd om de hoge proteïnewaarde en de notenachtige smaak.

Sommige insecten worden als schadelijk beschouwd omdat ze pijnlijk kunnen bijten of steken (goudoogdaas,wesp) of ziekten overbrengen (malariamug,tseetseevlieg). De meeste schade ondervindt de mens echter van plantenetende insecten alsluizen,rupsen,tripsenen andere zuigende en knagende insecten die hele oogsten kunnen ruïneren. Vaak zijn de larven of nimfen van insecten veel schadelijker, omdat ze snel moeten groeien en daardoor zeer vraatzuchtig zijn, bovendien vinden ze in gecultiveerde tuinbouw hun ideale leefomgeving.Boktorrenzijn een familie van kevers en meestal onschuldige insecten die leven van kleine hoeveelheden nectar of stuifmeel, ze zijn voornamelijk bezig met de voortplanting. De larven daarentegen kunnen grote schade toebrengen aan dode of levende bomen, maar ook aan allerlei houten objecten als kunstwerken en met name steunbalken in oude gebouwen. Er zijn bepaalde insecten die soms een onvoorstelbare schade aan kunnen richten door te zwermen, een voorbeeld is dewoestijnsprinkhaan.De uitbraak van hetchikungunyavirusin begin 2006 op onder andereMadagaskaren hetFranseeilandRéunionwas te wijten aan muggen. Hierbij raakten meer dat 150.000 mensen besmet met de pijnlijke infectie waarvan er 77 stierven.

Insectenlarven zoals maden worden ook wel gebruikt in forensisch onderzoek. Dit is te danken aan het feit dat larven voor de snelheid van hun groei sterk afhankelijk van het voedselaanbod en de temperatuur. Hierdoor is het mogelijk - als men zeker weet dat de larven optimaal voedsel hebben en de temperatuur herleid kan worden - bijvoorbeeld de sterfdatum van een misdaadslachtoffer te schatten.

Een ander, vrij experimenteel, gebruik van insecten is wondgenezing met behulp van steriele maden (vliegenlarven). Deze hebben een voorkeur voor rottend, afgestorven vlees en laten gezond vlees intact. Hierdoor kan een wond sneller genezen, omdat het dode en infectueuze vlees wordt verwijderd.

Hoe ziet de wereld zonder insecten eruit? -Universiteit van Nederland
ZieInsectensterftevoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds het begin van de 21e eeuw wordt een grootschalige afname vastgesteld van populaties van, voornamelijk vliegende, insecten. De oorzaak is wellicht een combinatie van de inperking van hunleefgebied,demonocultuuren het gebruik vanpesticidenin de landbouw en deklimaatverandering.

Zieentomofagievoor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Stalletje met insecten in Bangkok
Gefrituurdesprinkhanenin Bangkok

Insecten worden tegenwoordig steeds meer gezien als bron van eiwitten in menselijk voedsel. In veel landen is het eten van insecten normaal, maar in delen van de westerse cultuur zoals westelijk Europa is dit niet het geval.[2]Insecten zijn koudbloedig en zijn zeer efficiënt in het omzetten van voedsel. Ze besteden geen energie aan het warm houden van het lichaam en hierdoor leveren ze relatief veel meer eiwitten dan warmbloedige dieren.

Het eten van insecten wordt wel entomofagie genoemd en in een groot deel van de wereld worden sommige insecten of de larven ervan vaak gegeten en erg gewaardeerd als eiwitrijk voedsel. Vaak worden deze dan gekookt, gebakken of geroosterd genuttigd, maar veelal ook rauw of soms levend. Hoewel het eten van anderegeleedpotigenzoalskreeftenin het moderneEuropagebruikelijk is en deze als lekkernij worden gezien, is het eten van insecten eerder ongebruikelijk en wordt als bizar ervaren. Toch werden ook in Europa nog niet zo lang geleden insecten soms nog in voedsel verwerkt. Een voorbeeld is demeikeversoepdie inFrankrijkenDuitslandwerd gegeten, niet alleen in tijden van nood.

Andere insecten die wel als voedsel worden gebruikt zijnsprinkhanen,reuzenwaterwantsen,keverlarvenenkakkerlakken,die meestal worden gebakken voor consumptie. In sommige landen zoalsThailandvindt ook consumptie plaats van dieren zoalsspinnen,schorpioenenen duizendpotigen. Deze worden meestal van eventuele gifkaken en -stekels ontdaan, waarna ze worden gefrituurd. Het eten van insecten is in sommige landen ook onderdeel van de militaire training, omdat soldaten zo beter kunnen overleven.

Sprinkhanen zijnhalal,ofwel toegestaan voormoslimsom te eten. Andere insecten als vliegen, muskieten en wespen daarentegen zijn haram: verboden om te eten. In hetjoodsegeloof zijn enkel vier soorten sprinkhanenkoosjer,alle andere insecten en geleedpotigen zijntreifeof niet-koosjer.Honingvanbijenechter mag wel worden geconsumeerd, omdat bijen de honing immers niet zelf produceren, maar slechts verzamelen.

OpSardiniëwordt welcasu marzugegeten, beter bekend als madekaas. Deze kaas rijpt doordat de vliegenlarven de kaas opeten en weer uitscheiden. Volgens kenners wordt de kaas beter naarmate de larven er langer in leven en de kaas meerdere malen hebben verteerd. De traditionele kaas wordt plaatselijk nog wel gemaakt, ondanks een verbod vanwege risico opvoedselvergiftiging.

Mensen kunnen ongemerkt (delen van) insecten binnenkrijgen bij een normaal voedingspatroon. Insectenlarven kunnen namelijk terechtkomen in producten waar ze van eten, zoalsgraan(brood), vruchten (jam, yoghurt) en noten (borrelnootjes, snoep, pindakaas).

Sommige insecten zijn indirect belangrijk voor de voedselvoorziening. Een aantalAfrikaanseinsectenlarven van het geslachtDiamphidiazijn zo giftig, dat de poppen ervan doorbosjesmannen,net alspijlgifkikkers,langs een pijlpunt worden gestreken. Hierdoor is geen voltreffer meer nodig, omdat al een schampschot dodelijk is voor een prooi.[10]