Naar inhoud springen

Jaagpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cromford Canalmet trekschuit, Engeland
Trekvlietbij Leiden in 1788

Eenjaagpadoftrekpad(ooktrekweg) is eenpadlangs eenkanaalofrivierdat werd gebruikt omschepenvooruit te trekken. Dit voorttrekken werdjagengenoemd en geschiedde bij ongunstige wind en tegenstroom. Gewoonlijk werd gejaagd door een paard met begeleider (het jagertje), maar soms gebeurde het ook met menskracht.[1]Grote vrachtschepen werden door meerdere paarden gejaagd.[2]Tegenwoordig vervullen jaagpaden een rol als dienstweg voor transport en onderhoudslogistiek van de verschillende faciliteiten naast en op de waterweg.[3]

Geschiedenis[bewerken|brontekst bewerken]

Het jagen van schepen was al bij deRomeinenbekend. Verplichtingen aan Hollandse landeigenaren om stroken grond langs een rivier als jaagpad vrij te houden, werden reeds op gezag vanKarel de Groteopgelegd.[2]Vanaf de vijftiende eeuw werden her en der jaagpaden aangelegd, bijvoorbeeld langs deRijntussenLobithenEmmerichen langs deVecht(1626 tot 1628).[2]Het verschijnsel nam een hoge vlucht met de komst van detrekschuit,waarvoor specialetrekvaartenwerden aangelegd. Dit type schip kon niet anders voortbewegen dan door het jagen ervan en alle trekvaarten hadden daarom een jaagpad.[2]Een van de oudste jaagpaden inHollandwas dat langs deHaarlemmertrekvaart,aangelegd in 1632. Hieruit is deHaarlemmerwegvoortgekomen.

Gaat het jaagpad op de andere oever verder, dan is een brug vrijwel onmisbaar. Sommige bruggen hebben een voorziening waardoor het niet nodig is de treklijn los te gooien.

Bij een gunstige wind was het gebruik van het zeil voor de voortstuwing gebruikelijk. Niet alle schepen hadden zeilen en zelfs zeilschepen konden moeilijk vooruitkomen bij windstilte of tegenwind. Voor het jagen werden paarden gebruikt, maar ook mensen als de arbeidslonen laag waren.[4]Het was zwaar werk en het loon was gering. De jaagpaden werden niet altijd goed onderhouden en bij hoog water waren ze onbruikbaar omdat ze onder water lagen.[4]Verder wisselden de jaagpaden van oever, waardoor paarden of mensen overgezet moesten worden alvorens de reis verder kon gaan. Voor de rivieren was het stroomopwaarts zwaar werk voor mens of paard, zo waren er op de Rijn naar Keulen 10 tot 14 paarden nodig om een volbeladen binnenschip van 350 tot 500 ton tegen de stroom te bewegen.[4]

Na de terugval van de trekschuit in de negentiende eeuw en de komst van de stoommachine verloren jaagpaden aan betekenis, maar ze verdwenen niet meteen overal. Nog in 1831 werden voor deAkte van Mainzonder meer internationale afspraken gemaakt over het onderhouden van jaagpaden langs de Waal.[5]HetKanaal Roeselare-Leieen hetKanaal door Walcheren,beide gereedgekomen begin jaren 1870, werden nog voorzien van jaagpaden.

Aanwezigheid in het landschap[bewerken|brontekst bewerken]

Jaagpaden zijn vaak nog openbaar toegankelijk, ook als ze pal achter woningen langs lopen of over het land van boeren. Soms zijn ze omgevormd tot verhard fietspad of wandelpad. Daarnaast bieden ze toegang aan openbare diensten die aandijkenenwaterwegenwerken. Zo zijn veel jaagpaden nog altijd herkenbaar.

Een jaagpad wordt in Nederland bijvoorbeeld nog aangetroffen langs deOude Rijn,langs deKromme Rijnen langs deVechthetZandpad.Langs deSchinkelenNieuwe MeerinAmsterdamligt nog een wandel- en fietspad met de naamJaagpad,maar het jagen van schepen is hier niet meer mogelijk door de aanwezigheid van bomen enwoonarken.

InVlaanderenworden de jaagpaden beheerd doorde Vlaamse Waterweg,in de eerste plaats om onderhoud te kunnen verrichten aan de waterwegen. Daarnaast zijn veel jaagpaden ook opengesteld voor fietsers en voetgangers. Gemotoriseerd verkeer mag er slechts uitzonderlijk of met een vergunning op. Alle weggebruikers moeten zich aan een maximale snelheid van 30 km/h houden.[6]Onder het motto "Het jaagpad is er voor iedereen" worden alle gebruikers gesensibiliseerd tot wederzijds respect.[7]Er zijn nog jaagpaden te vinden langs quasi elke artificiële waterweg, zoals langs hetAlbertkanaal,hetkanaal Dessel-Turnhout-Schoten,hetNetekanaal,hetKanaal Roeselare-Leie,hetkanaal Ieper-IJzer,deLieveen hetSchipdonkkanaal.Eveneens langs meerdere (delen van) rivieren zoals deDender,deLeie,deScheldeen deZenne.

Obstakels[bewerken|brontekst bewerken]

Omdat er eentouwzat tussen de trekkers of het paard en de boot, moest ervoor gezorgd worden dat er geen obstakels zaten tussen het jaagpad en het water. Er stonden dus geen bomen langs de waterkant van een jaagpad en geendukdalvenin het water. Bruggetjes over zijkanalen en -sloten werden aan de waterkant voorzien van een lagere en gladde leuning, waarover het sleeptouw makkelijk kon glijden.[8]Om te voorkomen dat de schuit bij bochten in de oever werd getrokken stonden hier vaakrolpalen.Onder andere in de provincieGroningenzijn nog enkele exemplaren (alsmonument) bewaard gebleven. InZuid-Hollandstaat nog een rolpaal langs deDelftse Vliet.

Galerij[bewerken|brontekst bewerken]

Wetenswaardigheden[bewerken|brontekst bewerken]

  • Een trekpad werd ook wel eentragelgenoemd.[9]
  • De Duitse naam voor jaagpad is "Leinpfad" of "Treidelpfad", in Oostenrijk "Treppelweg".