Naar inhoud springen

Jenin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het gelijknamige gouvernement, zieJenin (gouvernement).
Jenin
جنين
Plaats inPalestinaVlag van Palestina
Jenin (Palestina)
Jenin
Situering
Gouvernement Jenin
Coördinaten 32° 27′ NB, 35° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 37.3 km²
Inwoners
(2007)
39.004[1]
(1046 inw./km²)
Foto's
Jenin in 2005
Jenin in 2005
PortaalPortaalicoon Azië

Jenin(Arabisch:جنين,Dschanin) is eenPalestijnsestad op deWestelijke Jordaanoevermet ca. 39.000 inwoners (Census 2007). Het ligt ten noorden vanNablus. Bij de stad ligt tevens een Palestijns vluchtelingenkamp (Engels:Jenin Camp) met 10.371 bewoners (Census 2007[1]), waarvan de helft van de vluchtelingen minderjarig is.

Jenin is een oude stad, daterend van ongeveer de 15deeeuwvoorChristus(toen bekend onder de naam "Khirbet Balamah" ). Het is een agrarisch centrum, goed voor 30% van het Palestijnse nationale inkomen, en een belangrijk marktcentrum voor het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Door de centrale ligging nabij deIsraëlische,Jordaanse,LibaneseenSyrischegrenzen is het tevens een regionaal centrum. In de stad is een campus van de Arabisch-Amerikaanse Universiteit gevestigd.

Tijdens deArabisch-Israëlische Oorlog van 1948wisten Israëlische eenheden tijdensOperatie Jitschakop3 junikorte tijd het centrum te bezetten van deze stad die volgensResolutie 181 Algemene Vergadering Verenigde Natiestot de Arabische staat Palestina zou moeten gaan behoren. Vanwege heftige tegenstand van eenIraakselegereenheid konden zij hun positie niet handhaven en moesten zij zich naar het noorden terugtrekken.[2]

Op13 november1995werd het bestuur van Jenin, als eerste Palestijnse stad doorIsraëlovergedragen aan dePalestijnse Autoriteitin het kader van deOslo-akkoorden.

In1998was Jenin de plaats van een gezamenlijk Nederlands-Palestijnsarcheologischonderzoek naar de vroegebronstijdwaar onder meer deUniversiteitLeidenaan deelnam.

Operatie Beschermingsschild

[bewerken|brontekst bewerken]

Inapril 2002was Jenin, en dan voornamelijk het nabijgelegen vluchtelingenkamp, het toneel van een grootschalige inval van hetIsraëlische leger(IDF) die op hevige tegenstand stuitten, en wat veel belangstelling kreeg in de internationalemedia.

Ook inNablusen andere Palestijnse steden viel het IDF binnen als onderdeel van de militaire operatie Beschermingsschild om opstandelingen te bestrijden. Deze operatie kreeg veel aandacht in de internationale media. De inval was onder meer een antwoord op dezelfmoordaanslag van Hamas tijdens sederavondin het Park Hotel inNetanja,waarbij 28 gasten gedood en 140 verwond werden.

Op3 aprilomsingelden zo'n 1000 Israëlische infanterietroepen met tanks en helikopters Jenin en haarvluchtelingenkamp(Engels:Jenin Camp) in het kader van operatie Beschermingsschild, die naast Jenin ook andere grote Palestijnse steden op deWestelijke Jordaanoeveromvatte. Het gebied werd een 'gesloten militaire zone' verklaard, waardoor het voor journalisten en hulpverleners niet mogelijk was om het te betreden. Op9 aprilwerden 13 Israëlische soldaten (onder hen commandant Odeb Colomb) gedood in een hinderlaag in het vluchtelingenkamp.

Volgens een VN-resolutie, zou een "fact-finding"-missie van deVerenigde Natieshet onderzoeken, maar uiteindelijk kreeg deze van Israël geen toestemming Jenin te bezoeken.[3]Er kwamen volgens de Verenigde Naties 27 militanten om en 22 burgers en 3 personen van wie men niet wist tot welk van deze twee categorieën deze behoorden.[4] Wel gingen de gevechten, volgens het rapport vanHuman Rights Watch,gepaard met overtredingen van deConventies van Genèvevan beide strijdende partijen. Zo vernielde hetIsraëlische legerde huizen van circa 4000 burgers en kwamen ook onschuldige burgers om in de gevechten. Ambulances van deRode Halve Maanen ander medisch personeel werd de toegang geweigerd.

In het rapport van de VN over deze militaire operatie stond vermeld dat het IDF zich bezighield met onwettig doden, gebruik van menselijke schilden, disproportioneel gebruik van geweld, willekeurige arrestaties en martelingen, en weigering van medische zorg en toegang ertoe. Palestijnse bewapende groepen werd aangerekend dat ze in huizen van burgers explosieven hadden verspreid. In het vluchtelingenkamp werden minstens 52 Palestijnen gedood, van wie de helft burgers en 23 Israëlische soldaten.[5]

In de nacht van 2 op 3 juli 2023 viel het IDF Jenin aan met luchtaanvallen en trok het leger binnen waarbij duizenden Palestijnen op de vlucht sloegen. Doel is de militante groeperingen zoals Lion's Den, Jenin Brigade en Hamas op te sporen en wapentuig te vernietigen. Hierbij trof het IDF laboratoria met gebruiksklare explosieven aan. De inval volgde nadat er in 2022 meer dan vijftig aanslagen vanuit Jenin werden uitgevoerd op Israëliërs. Als reactie voerde een Palestijn in Tel Aviv een aanslag uit op voetgangers.