Naar inhoud springen

Joannes Hauchin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joannes Hauchin

Joannes Hauchin,ook welHauchinus,(Geraardsbergen,1527Mechelen,5 januari1589) was eenZuid-Nederlandsrooms-katholiekgeestelijkeenaartsbisschopvan hetaartsbisdom Mechelen.

Opleiding en eerste jaren

[bewerken|brontekst bewerken]

Na demiddelbare schoolinGeraardsbergengevolgd te hebben, ging Hauchin naar deuniversiteit van Leuvenwaar hij in 1548 promoveerde in dezeven vrije kunsten.Daarna studeerde hij nogrechteninDoleentheologieaan deuniversiteit van Dowaai.

In 1561 werd Hauchin benoemd totkanunnikvan hetSint-HermeskapittelvanRonse.Tijdens deBeeldenstormwerd de kerk geplunderd maar hetreliekschrijnvan Sint-Hermes kon in veiligheid gebracht worden. In 1568 werd Hauchin verkozen totdekenvan het kapittel en van het dekenaat Ronse dat in september 1568 verhuisde van hetoude bisdom Kamerijknaar hetaartsbisdom Mechelen.Tijdens zijn periode als deken werd er een aanvang gemaakt met derestauratievan de Sint-Hermeskerk en werd het reliekschrijn terug in de kerk geplaatst.

In 1570 werd Hauchin benoemd tot kanunnik van hetSint-GoedelekapittelvanBrussel.Het daaropvolgende jaar werd hij deken van het kapittel. In 1578 werd Hauchin benoemd totaartsdiakenvan Brussel en vicaris vanvicaris-generaalMaximiliaan Morillon.

Na de Brusselse Beeldenstorm van 1579 werd Hauchin gevangengenomen omdat hij weigerde om zich te onderwerpen aan decalvinistendie de bovenhand hadden in de stad. Na drie maanden werd hij vrijgelaten en vertrok naarDoornik,waar Morillon ondertussen bisschop was geworden, en naar Dowaai waar hij zijnthesisin de theologie verdedigde.

Hauchin als aartsbisschop van Mechelen

[bewerken|brontekst bewerken]

Toen begin 1582Antoine Perrenot de Granvelleaftrad als aartsbisschop van Mechelen werd Hauchin door koningFilips IIaangewezen als zijn opvolger. Hij werd op 24 januari 1583 in Doornik tot bisschop gewijd door Morillon. Omdat het aartsbisdom zich nog steeds grotendeels in handen bevond van de calvinisten kon hij pas terugkeren na de verovering van Brussel doorAlexander Farnesein 1585. Ondertussen reconcilieerde hij deSint-Baafskathedraalen andere kerken in Gent, Bergen, Geraardsbergen, Aalst, Dendermonde, Beveren en Vilvoorde, nadat deze plaatsen weer in Spaanse handen waren gevallen. Op 23 maart 1585 keerde Hauchin terug naar Brussel en herstelde er onmiddellijk deerediensten.Op 2 augustus van dat jaar kon hij de aartsbisschoppelijke zetel inMechelenin bezit nemen. Tegelijkertijd was Hauchinadministratorvan hetbisdom Antwerpendat sinds de dood vanFranciscus Sonniusin 1576 een periode vansedisvacatiekende. Hauchin herstelde er de erediensten en in 1586 wijdde hijLaevinus Torrentiusals opvolger voor Sonnius.

Tijdens de eerste jaren van zijn episcopaat ondervond Hauchin nog veel problemen die een gevolg waren van de eerdere calvinistische overheersing. Een groot deel van de bevolking was weggevlucht en er was een nijpend priestertekort om de erediensten in het aartsbisdom terug te kunnen herstellen. Dankzij de hulp van bisschop Morillon van Doornik werden er priesters uit dit bisdom aangesteld in het aartsbisdom.

Hauchin nam het initiatief tot de uitgave van hetrituaalPastorale Mechliniense(Mechels Pastorale), een verzameling van formulieren voor de verschillende kerkelijke vieringen, dat op 1 december 1588 inLeuvenverscheen. Hij bemiddelde in het dogmatischconflictin verband met de behandeling van degenadeen devrije wiltussenLeonardus Lessiusen de theologen van de Leuvense universiteit. Hauchin verzette zich tegen de thesis van Lessius maar wist toch een einde te maken aan het conflict. Hij vaardigde ook nieuwe statuten uit voor debegijnhovenin het aartsbisdom.

Hij overleed begin 1589 en werd begraven onder hetkoorvan deSint-Romboutskathedraal.Na zijn overlijden volgde een periode van sedisvacatie van 1589 tot 1596. Gedurende die periode werd het bisdom bestuurd door vicaris-generaalHenricus Cuyckius.Uiteindelijk werd vicaris-generaalMatthias Hoviusvan Mechelen zijn opvolger.

Voorganger:
Antoine Perrenot de Granvelle
Aartsbisschop van Mechelen
1583-1589
Opvolger:
Matthias Hovius