Keith Jenkins
Keith Jenkins(1943) is een Britshistoricusen geschiedfilosoof.ZoalsHayden Whiteen anderepostmodernehistorici, gelooft Jenkins dat een historicus alleen maar een verhaal schrijft. Een verhaal geschreven vanuit het oogpunt en deideologieënvan de historicus die het geschreven heeft.[1]Jenkins isemeritushoogleraarhistorische theorie aan deUniversiteit van Chichestersinds 2008. Hij is de schrijver vanRe-thinking history(1991) waarin hij oppert om een onderscheid te maken tussen het verleden enerzijds en geschiedschrijving anderzijds.
Biografie
[bewerken|brontekst bewerken]Keith Jenkins groeide op in een arbeidersgezin inDerbyshire.Na zijn middelbare school trainde hij een jaar om professioneel wielrenner te worden voor hij ervoor koos om een opleiding tot docent te volgen. Hij studeerde vervolgens af in middeleeuwse en moderne geschiedenis aan een lokale universiteit. Jenkins behaalde zijnPhDnadat hij onderzoek had gedaan naar het politieke denken vanFriedrich Nietzsche,Sigmund FreudenAlbert Sorel.[2]
Denkbeelden
[bewerken|brontekst bewerken]InRefiguring History: New thoughts on an old disciplineuit 2003 stelt Jenkins dat het verleden niet zo maar gelijk te stellen is aan geschiedenis. Geschiedschrijving is volgens hem een verhaal, naast andere verhalen over het verleden. Hierdoor is er een onoverbrugbare kloof tussen geschiedschrijving en het verleden, want het verleden is voorbij. Volgens Jenkins bouwt elke historicus een eigen verhaal over een deel van het verleden.[3]Al eerder beweerde Jenkins in zijn boekRethinking History(1991) dat "geschiedenis voornamelijk is wat historici ervan maken" en "een steeds wisselend discours over geschiedenisvraagstukken." HistoricusRichard Evansbekritiseerde Jenkins in het artikelIn Defense of Historyen hij zegt dat historici "heel nauwgezet en voorzichtig en met zelfkritiek te werk gaan, om na te gaan hoe het allemaal is gebeurd en vervolgens tot een houdbare maar uiteraard nooit definitieve conclusie te komen over de betekenis ervan."[4]
Bibliografie
[bewerken|brontekst bewerken]- Re-thinking History(1991)
- What is History(1995)
- The Postmodern History Reader(1997)
- Why History? Ethics and Postmodernity(1999)
- Refiguring History(2003)
- The Nature of History Reader(2004)
- At the Limits of History(2009)
- ↑Keith Jenkins | International Network for Theory of History.www.inth.ugent.be.Gearchiveerdop16 januari 2021.Geraadpleegd op22 februari 2021.
- ↑(en)Keith Jenkins Retrospective | Reviews in History.reviews.history.ac.uk.Gearchiveerdop29 oktober 2020.Geraadpleegd op22 februari 2021.
- ↑M. Boone,Historici en hun métier: een inleiding tot de historische kritiek(Gent 2007), 241.
- ↑H. Swain(red.),Grote vragen uit de geschiedenis: door twintig toonaangevende historici(Wormer 2007), 15.
- "Rethinking History 17:2"