Naar inhoud springen

Kwint

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kwint omhoog:
Kwint omlaag:

Eenkwint(van Latijn:quintus,de vijfde) is in demuziektheoriehetintervalin eendiatonischetoonladdertussen een eerstetoonen de daarboven liggende vijfde. Een kwint omvat viertoonafstanden,dat kunnen hele en halve toonafstanden zijn. De gebruikelijke reine kwint bijvoorbeeld bestaat uit drie hele en een halve toonafstand. Het interval tussen bijvoorbeeld de tonen C en G is dus ook een kwint. Men zegt dat de G een kwint boven de C ligt. Daarnaast wordt ook de toon die in eendiatonische toonladderop de vijfdetoontrapligt, dekwintgenoemd. Zo is de G de kwint in de toonladder van C. Ook wordt detweeklankdie bestaat uit twee tonen die een kwint uit elkaar liggen, alskwintaangeduid. De tweeklank C-G is een kwint, of de tonen C en G vormen een kwint.

In vroegere tijden werd de kwint aangeduid alsdiapente,van het Oudgriekse διά (dia) πέντε (pente),door (of met) vijf.

Van een kwint komen de volgende varianten voor: reine kwint, verminderde kwint en overmatige kwint.

De meest voorkomende variant is de reine kwint. Daarvan zijn ook de beide andere varianten afgeleid. In de reeksnatuurtonenis hetoctaafde eersteboventoonen ligt de tweede boventoon een reine kwint hoger dan dit octaaf, met een frequentieverhouding 2:3. De reine kwint is daarmee zeer verwant met dit octaaf, en op het octaaf na het meestconsonantmet degrondtoon.

Hiervan afgeleid wordt elke kwint rein genoemd met een toonafstand van 3 hele en 1 halve toon.

  • Voorbeeld:het interval tussen c' en g' is een reine kwint

Verminderde kwint

[bewerken|brontekst bewerken]

Als de hogere toon van een reine kwintchromatischmet een halve toon verlaagd wordt, heet het interval eenverminderde kwint.De toonafstand in een verminderde kwint bedraagt dus 2 hele en 2 halve tonen.

  • Voorbeeld:het interval tussen c' en ges' is een verminderde kwint

De verminderde kwint is wat toonafstand betreft te vergelijken met een interval dat bestaat uit 3 hele tonen en daaromtritonusgenoemd wordt, een van mogelijkheden voor een overmatige kwart. Een verminderde kwint wordt daarom ook wel als tritonus opgevat, hoewel dat strikt genomen niet juist is: het is de gelijkvormige omkering ervan. De verminderde kwint is het enige interval dat bij omkering (in een overmatige kwart dus) dezelfde intervalgrootte behoudt. Een verminderde kwint lost krimpend op in een terts (voorbeeld: c-ges lost op in de majeurterts des-f of de mineurterts des-fes). De overmatige kwart daarentegen lost spreidend op in een sext (voorbeeld: c-fis lost op in de mineursext b-g of de majeursext bes-g). Harmonisch gezien hebben de verminderde kwint en overmatige kwart dus verschillende eigenschappen.

Overmatige kwint

[bewerken|brontekst bewerken]

Als de hogere toon van een reine kwintchromatischmet een halve toon verhoogd wordt, heet het interval een overmatige kwint. De toonafstand in een overmatige kwint bedraagt dus 4 hele tonen of 2 hele plus een halve plus een anderhalve toon.

  • Voorbeeld:het interval tussen c' en gis' is een overmatige kwint

Enharmonischis de overmatige kwint gelijk aan een kleinesext.

De kwint heeft in dereine stemmingeenfrequentieverhoudingvan 3:2, wat ongeveer overeenkomt met 702cents.In degelijkzwevende stemmingis de kwint echter 700 cents. Na hetoctaaf,dat de eersteboventoonvormt, en daarom het meest verwant klinkt met degrondtoon,is de reine kwint de een octaaf lager klinkende tweede boventoon, en daarom ook zeer verwant met de grondtoon.

In de reine stemming zijn alle kwinten tussenstamtonenrein, behalve het interval B - F, dat een verminderde kwint is.

In destemming van Pythagorasis de kwint natuurrein. De opvolgende snaren op eenviool,altvioolofcelloworden normaal gestemd in reine kwinten, waarbij het wel uitmaakt met wat voor instrumenten men samenspeelt. Zo zal men bij samenspel met de piano de kwinten iets krapper stemmen, dan in bijvoorbeeld een strijkkwartet, omdat de piano de getempereerde stemming hanteert.

Orgel waarop ook een kwintregister (Qvinte) te zien is.

Op veelorgelsis een speciaal kwintregister aanwezig, waarbij de grondtoon vergezeld gaat van een hoger gelegen kwint. Ditregisteris meestalprestantachtiggeïntoneerd, met eenofvoetmaat. Dit kwintregister wordt veel gebruikt als vulstem. Dit register komt ook voor onder de oude naamQuintof in varianten alsQvinte.

Veeldrieklankenbestaan uit twee tertsen boven elkaar. De laagste en de hoogste toon vormen een kwint.