Naar inhoud springen

Landvoogd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Eenlandvoogd,vrouwelijklandvoogdes,ook welgouverneur-generaalofregent(vrouwelijkregentes) genoemd, is in het algemeen de functiebenaming voor een persoon die een land bestuurt als vertegenwoordiger van devorst(in)oflandsheer/landsvrouwe.In het bijzonder was de landvoogd degene die sinds het begin van de 16e eeuw in deHabsburgse Nederlandendeze laatste vertegenwoordigde wanneer die in het buitenland verbleef.

Wegens de uitgestrektheid van het rijk vankeizer Karel Ven zijn vele verplichtingen in andere delen van zijn rijk, verbleef de soeverein van de Nederlanden waaronder Vlaanderen, niet altijd in deze streken. Om de vorst te vervangen werd het ambt van de landvoogd gecreëerd. Dit begon toen de minderjarige Karelaartshertogwerd, hij zou als regent zijn tante,Margaretha van Oostenrijknaast zich krijgen. In 1522 werd ze officieel als landvoogdes aangesteld en werden haar bevoegdheden duidelijk omlijnd.

NaMargaretha van Oostenrijkbenoemde Karel V zijn zusterMaria van Hongarijetot gouverneur-generaal. In 1530 zou ze haar intrek nemen in het oude paleis van de hertogen van Brabant op deKoudenbergte Brussel en vandaar de gebieden leiden.

Ook gedurende de regering van deSpaansekoningFilips IIzetelden landvoogden inMechelenofBrussel.Hun gezag werd bepaald door de volmachten die ze van de koning kregen. Dat bleek bijvoorbeeld toen deStaten-Generaalin1578weigerdenDon Juannog langer als landvoogd te erkennen na zijn aanval opNamenenAntwerpen.Als vervanger werd de jonge en totaal onervarenMatthias van Oostenrijkaangezocht. Die werd op zijn beurt niet door Filips II geaccepteerd. De opvolger van Don Juan,Alexander Farnese,hertog van Parma, werd niet door de Nederlanden erkend.

De landvoogdij werd meermalen aan leden van hethuis Habsburgopgedragen, met name aanIsabella;deKardinaal-infant don Ferdinand;aartshertogLeopold Willemen de tweededonJuan van Oostenrijk.Tussen hen is er een lange reeks van waarnemende gouverneurs: Spaanse diplomaten en hogere officieren uit de beste adellijke geslachten, dragers van klinkende titels die zich onderscheiden hadden op een vooraanstaande post zoals de landvoogdij over het Milanese land. Geen van hen kon echter aanspraak maken op het prestige van het koninklijke bloed, en velen brachten slechts enkele maanden in Brussel door.

Alles bij elkaar werden deHabsburgse Nederlandengedurende drie eeuwen bestuurd door gouverneur-generaals, landvoogden en regenten, omdat de natuurlijke vorsten meestal buiten het grondgebied verbleven als hoofd van een machtig rijk.

De landvoogd was de hoogste vertegenwoordiger van de soeverein in deNederlanden,en stond hierdoor ook formeel aan het hoofd van deRaad van State,die hij dan ook kon samenroepen als het hem uitkwam. Hij stond ook aan het hoofd van deCollaterale Raden.

OnderFilips IIstond de landvoogd onder streng toezicht vanuit Madrid. Dit gebeurde door middel van continue briefwisseling. Deze brieven werd behandeld door deSecretarie van State.Naast de officiële briefwisseling waren er ook geheime instructies. Deze werden eerst door de privésecretaris van de landvoogd behandeld. Later, omdat de invloed van deze persoon te groot was, zou deze taak worden overgenomen door deSecretarie van State en Oorlog.

De landvoogd was de volwaardige plaatsvervanger van de soeverein en had bij deze ook al zijn bevoegdheden. Hij was ook de opperbevelhebber van de troepen. In geval van een landvoogdes werd deze functie overgelaten aan een ervaren militair. Natuurlijk was dit slechts de theorie. De vorst zou de teugels in handen proberen houden en de bewegingsvrijheid van de landvoogd zo veel mogelijk indammen. Adellijke benoemingen, benoemingen van bisschoppen, beheer van hetkroondomeinen vele andere belangrijke bevoegdheden bleven officieel in handen van de vorst, die de landvoogd slechts om advies vroeg bij deze zaken. Desondanks kwam het vaak tot een botsing tussen Brussel en Madrid. Door de afstand tussen beide territoria kon de landvoogd vaak heel autonoom optreden. De vorst kon niet van alles op de hoogte zijn en moest zich dan ook vaak beperken tot de brede lijnen van het beleid. De landvoogd kon binnen deze grenzen naar eigen goeddunken handelen.