Naar inhoud springen

Marcomannen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafMarcomanni)
Kaart van het Romeinse Rijk in 125 onderHadrianus,met het leefgebied van deMarcomanniin deDonauregio(Ister), ter hoogte van de tegenwoordigeBohemen

DeMarcomannen(of LatijnMarcomanni) waren eenGermaansestam die samen metQuadeneen onderdeel vormden van het losse stamverband van deSueben.Op zijn tochten diep inGermaniavielDrusushen in9 v.Chr.aan waardoor de Marcomannen gedwongen werden hun verblijfplaats (het huidigeThüringeninDuitsland) te verruilen voor het tegenwoordigeBohemen.

Koning Marbod (begin 1e eeuw)

[bewerken|brontekst bewerken]

Daar herstelden de Marcomannen zich echter snel. In de eerste jaren na het begin van de jaartelling vormden ze min of meer de eersteGermaansestaat. Strak georganiseerd door koningMarbod.Deze ontwikkeling konRomeniet welgevallig zijn. Ten eerste had de groeiende macht van de Marcomannen een aanzuigende werking op andere stammen. Verder vormde het rijk van de Marcomannen een bedreiging voor zowelGermaniaals deDonau-grens. Overigens toonde Marbod geen enkele agressie tegen Rome.

In het jaar6besloot Rome in te grijpen. Twaalf legioenen werden gemobiliseerd om het Marcomannen-rijk in een grote tangbeweging aan te vallen. Juist op dat moment brak er echter inPannoniëeen opstand uit, waardoor de hele actie afgeblazen moest worden. Marbod buitte deze situatie niet uit, maar sloot een vredesverdrag met de Romeinen.

Marbod wist zijn positie lange tijd te bewaren, maar ging uiteindelijk ten onder door een oorlog tegen deCheruskenonder leiding vanArminius(17) en werd uiteindelijk ten val gebracht door deGotenonder leiding vanCatualda(19). Voor de Marcomannen betekende dit dat zij onder sterke Romeinse invloed kwamen.

Marcomannenoorlogen (midden 2e eeuw)

[bewerken|brontekst bewerken]
ZieMarcomannenoorlogvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de2e eeuwdeden de Marcomannen opnieuw van zich spreken toen zij in een coalitie metQuadenenSarmatendeMarcomannenoorlogontketenden. Het kostte keizerMarcus Aureliuseen groot deel van zijn regeringsperiode om deze strijd te beslechten die uiteindelijk door zijn zoonCommodusmet een voor de Romeinen nadelig vredesakkoord beëindigd werd.

Foederatii (eind 4e eeuw)

[bewerken|brontekst bewerken]

In de4e eeuwvielen de Marcomannen het Romeinse Rijk nog meerdere malen binnen maar in396werd een deel van henfoederativan de Romeinen in Pannonië. Hun koninginFritigilonderhield contacten metAmbrosius van Milaandoor wiens invloed de Marcomannen gekerstend werden.

Aan de zijde van de Hunnen (midden 5e eeuw)

[bewerken|brontekst bewerken]

Voor het laatst deden de Marcomannen van zich spreken als onderdeel van de macht van deHunnen.In451vochten ze aan de zijde vanAttilain deSlag op de Catalaunische Velden.In de latere eeuwen verdwenen de Marcomannen uit de geschiedenis en zijn wellicht opgegaan in deSlaven.

Voorouders van de Beieren? (eind 4e, begin 5e eeuw)

[bewerken|brontekst bewerken]

Volgens een andere theorie zouden deBajuwaren,die zich in die tijd in Zuid-Beieren en Oostenrijk vestigden, afstammen van de Marcomannen.