Naar inhoud springen

Mari (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mari
Tell Harriri
Mari
Nabij het paleis
Mari (Syrië)
Mari
Situering
Land Vlag van SyriëSyrië
Coördinaten 34° 27′ NB, 40° 55′ OL
Informatie
Periode bronstijd
PortaalPortaalicoon Archeologie
Prehistorisch Mesopotamiëpre–3100 v. Chr.
Hassunacultuur6400-5800[1]
Samarracultuur5500-4800
Halafcultuur5500-4500
Obeidcultuur5500-4000
Urukperiode4000-3100
Sumerië
Jemdet Nasr-periode3100-2900
Vroeg-dynastieke periode2900-2350
Ebla2500-2350Mari2900- 1750
Akkadische Rijk2350-2150
Guti-overheersing2212–2120
Neo-Sumerische Rijk2120–2004
Tijd van Isin en Larsa2004–1763 v. Chr. Oud-Assyrische periode2000–1756 v. Chr.
Babylonië
Oud-Babylonische Rijk1750-1595
Karduniaš1590-1100
Midden-Babylonische Rijk
Mitanni15e eeuw
Midden-Assyrische Rijk1400-1200
Hanigalbat1400-1200
Nieuw-Assyrische Rijk900-609
Nieuw-Babylonische Rijk626-539
PortaalPortaalicoonGeschiedenis
PortaalPortaalicoonMesopotamië
Intendant Ebih-Il, gevonden in de tempel vanIshtarte Mari, Archaïsche Dynastieën (ca. 2400 v.Chr.),Louvre

Mariwas een oude stad inSyriëbij de moderne plaatsTell Hariri(ofTell Harriri), op de westelijke oever van deEufraat.Waarschijnlijk is Mari bewoond geweest vanaf het derde millennium v.Chr., van2900 v.Chr.tot1759 v.Chr.,toen het geplunderd werd doorHammurabi.Een belangrijke rivaal was de stadstaatEbladie de hand zou hebben gehad in de vernieling van Mari.

Mari was gelegen in het dal van de middenloop van de Eufraat, in een dorre streek met te weinig neerslag om landbouw te kunnen beoefenen zonder een ingewikkeld en kostbaar irrigatiesysteem. Het was geen vanzelfsprekende plek voor een grote stad. Dat die daar toch gekomen is komt door de gunstige ligging aan de handelsroute van Syrië naar het zuiden van Mesopotamië.

Metaalbewerking

[bewerken|brontekst bewerken]

De Franse archeoloog Jean-Claude Margueron schrijft in zijn in 2003 verschenen boekMari, capitale sur l'Euphratedat deze stad omstreeks 3000 v.Chr. gebouwd is om te dienen als centrum voor de vervaardiging van koperen wapens en gebruiksvoorwerpen. De plaats lag niet te ver van hetTaurusgebergte,waarvandaan hout en koper werden gehaald.

Opgravingsgeschiedenis

[bewerken|brontekst bewerken]

In 1933 vondenBedoeïenenin Mari een beeld tijdens het graven van een graf. Nadat het nieuws de Franse autoriteiten, die toen Syrië bestuurden, bereikte werd de melding nagetrokken en deopgravingendoor Franse archeologen van hetLouvrein Parijs begonnen op14 december1933. De ontdekkingen kwamen al snel, de tempel vanIsjtarwerd de volgende maand ontdekt. Mari werd door de archeologen geclassificeerd als "de meest westelijke voorpost van de Sumerische cultuur". Sinds het begin van de opgravingen zijn er meer dan 25.000kleitablettengevonden met teksten in hetAkkadisch.

Behalve in de periode 1939-1951 zijn er sindsdien elk jaar opgravingen verricht. Minder dan de helft van het terrein van 1000 bij 600 meter van Mari is per 2005 blootgelegd. Pogingen van archeologen om te bepalen hoeveel lagen er boven elkaar liggen zijn tot op heden mislukt. Volgens de Franse archeoloogAndré Parrotkomt dat omdat "elke keer dat er werd begonnen aan een verticale boring om door de geschiedenis van de site tot maagdelijke grond te gaan werden er zulke belangrijke ontdekkingen gedaan dat het horizontale afgraven moest worden hervat".

Oude geschiedenis

[bewerken|brontekst bewerken]
Tablet van koningZimri-Limvan Mari, ca. 1780 v. Chr,Louvre

Mari is bewoond geweest vanaf het vijfde millennium v.Chr. maar de stad was vooral belangrijk tijdens het derde en tweede millennium. De inwoners van Mari behoorden tot eenSemitisch volk,waarschijnlijk behorend tot dezelfde Eblaïtische en Akkadische migratie.

De eerste gouden eeuw

[bewerken|brontekst bewerken]

De stad was voorspoedig door de strategische ligging als pleisterplaats op de route tussen de Sumerische steden van het lagere Mesopotamië en de steden in het noorden van Syrië. Sumer had bouwmaterialen zoals hout en natuursteen uit Syrië nodig en deze materialen moesten op hun weg naar Sumer Mari passeren. De eerste bloeiperiode van Mari liep gelijktijdig met die van de stadstaatEblawaarmee voortdurend een zekere concurrerende rivaliteit werd gevoerd. Dit is de periode rond2500 v.Chr.-2350 v.Chr.

Eerste verwoesting

[bewerken|brontekst bewerken]

Na een in 2900 v.Chr. aangevangen periode waarin Mari een belangrijke positie had en vervolgens tot bloei kwam werd de stad in ca. 2350 v.Chr. verwoest. Door deze verwoesting verloor de streek een tijd lang aan betekenis en van de stad bleef lange tijd niet meer over dan een dorp. De historici zijn verdeeld over de vraag wie de stad verwoest heeft: sommigen noemenSargon van Akkad(die zei dat hij op zijn beroemd geworden veldtocht naar het westen door Mari was gekomen), terwijl anderen deEblaïeten,de traditionele rivalen van Mari op handelsgebied noemen.

De tweede gouden eeuw

[bewerken|brontekst bewerken]

De stad herwon zijn oude status onder eenAmoritischedynastie met namen die op -Lim eindigen. De tweede gouden eeuw begon omstreeks1900 v.Chr..De eerste koning uit de Lim-dynastie die Mari tot een machtige onafhankelijke stad maakte wasYahdun-Lim.Hij hield zelfs een veldtocht naar de kust van de Middellandse Zee. Hoewel hij aanvankelijk een andere AmorietShamshi-adad Iwist te verslaan, werd hij vermoord en na enige tijd werd ook zijn opvolger vermoord en viel Mari in handen van Shamshi-adad, die er zijn zoon op de troon installeerde. Na Shamshi-adads dood wistZimri-Lim,waarschijnlijk de zoon van Yahdun, uit ballingschap terug te keren.

Twee belangrijke archeologische ontdekkingen dateren uit deze bloeiperiode. Het paleis vanZimri-Lim,een koning van Mari, telde meer dan 300 kamers en binnenhoven, met beelden en beschilderde muren waarvan er nog vele hoog overeind staan. Het paleis was waarschijnlijk het grootste van zijn tijd en zijn reputatie in naburige steden en koninkrijken was bekend. Het schijnt dat zowel koning Yahmad vanAleppoen de koning vanUgaritde wens hadden uitgesproken een bezoek aan het paleis te brengen om zelf de schoonheid ervan te kunnen aanschouwen. De staatsarchieven werden ook in die periode gebouwd. Uit die archieven zijn 25.000kleitablettengehaald. De tabletten leidden volgens André Parrot "tot een totale revisie van de historische datering van het oude Nabije Oosten en leverde meer dan 500 nieuwe plaatsnamen op, genoeg om de kaart van de oude wereld opnieuw te kunnen tekenen, of zelfs eindelijk te kúnnen tekenen.

Mogelijke Bijbelse connecties

[bewerken|brontekst bewerken]

In meerdere tabletten werd verwezen naarBene-iamina(Yaminieten). "Bene-iamina zenden vuursignalen"staat ergens in een verslag van een officier van de woestijnpolitie te lezen. Opvallend is dat ook in deHebreeuwse Bijbeliets gelijkaardigs wordt beweerd (Jeremias 6:1).Bene-iaminais daarom vaak geïdentificeerd met de Benjaminieten van de Bijbel, maar de term betekent niet veel anders dan "zonen van de rechterhand", anders uitgedrukt "zonen van het zuiden" en een verband is dan ook moeilijk aan te tonen.

Ook deHabiruworden in deze tabletten vermeld als 'een lastige groep (of stam of klasse) van rovers en plunderaars'. Naar hen wordt ook in Egyptische documenten verwezen als vrijgevochten huurlingen of losse bouwvakkers, maar eveneens overvallers of rovers. Ook hier geldt dat de naamsgelijkenis met Hebreeuwen meer een toevalligheid van onze taal is dan die van de oudheid en een verband is ook hier moeilijk aantoonbaar.

Het archief vanMaritablettenovertuigde professor Albright omAbrahambegin middenbronstijdte situeren, dat wil zeggen rond1900 v.Chr. De stadHaranwordt in de Maritabletten genoemd als zijnde een religieus centrum voor West-semietische stammen, die in detempelaldaar demaangodSinvereerden. Het noordelijker gelegen Haran was tevens een handelspost van zeker belang op de oude karavaanroute van Mesopotamië naar Noord-Syrië en vandaar naar Palestina en Egypte.

De definitieve verwoesting

[bewerken|brontekst bewerken]

Mari werd opnieuw verwoest, deze keer omstreeks 1759 v.Chr., doorHammurabi.dat is bekend uit de talrijke tabletten uit de staatsarchieven die vermelden dat Hammurabi zich tegen zijn oude bondgenootZimri-Limkeerde en hem op het slagveld versloeg. Na deze verwoesting werd de plaats af en toe bewoond door Assyriërs en Babyloniërs, maar de stad bleef een dorp tot de komst van de Grieken en verdween daarna uit de geschiedenis. In dezelfde streek ontstond later het vorstendomḪanarondTerqadat soms een onafhankelijk koninkrijk vormde. Tot in de Middelassyrische tijd noemden de vorsten van Ṭābatu(m)Tell Tabanzich "koningen van het land van Mari", hoewel ze een soort Assyrisch protectoraat regeerden.

De groei van een klein dorp tot een belangrijk handelscentrum was het gevolg van zijn diverse economie in de oude wereld. De stad ging gaandeweg de handelswegen beheersen tussen verschillende gebieden zoals westelijk Iran, Mesopotamië,Karchemishen delen van Anatolië. Tot de steden waar Mari handel mee dreef behorenUr,Aleppo,enUgarit.De ladingen die door de stad kwamen werden steeds diverser; dadels. olijven, aardewerk, porselein, granen, timmerhout en natuursteen worden genoemd.

Cultuur en religie

[bewerken|brontekst bewerken]

De bewoners van Mari stonden bekend om hun ingewikkelde kapsel en kleding en werden tot de Mesopotamische beschaving gerekend, ook al lag de stad meer dan 200 km stroomopwaarts vanBabylon.Sommige onderzoekers stellen dat Mari voor zuidelijkMesopotamiëals een handelsvoorpost kan hebben gediend.

De bewoners van Mari aanbaden een groot aantal Sumerische goden en godinnen. AanDagan,de god van de stormen, was een heletempelgewijd. OokIshtar,de godin van de vruchtbaarheid, enShamash,de zonnegod hadden er hun eigen tempel. Men geloofde dat Shamash alziend en alwetend was, en op veelrolzegelsis hij dan ook staand tussen twee deuren afgebeeld. Volgens de legende vanGilgamesjbevonden deze deuren zich tussen de berg Mashu en gaan de deuren aan de oostkant naar de hemel. Via het omvangrijke handelsnetwerk van Mari werden Sumerische goden en godinnen naar niet-Sumerische steden overgebracht, waar ze geïncorporeerd werden in de lokale godsdienst.

Zie de categorieMarivanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.