Naar inhoud springen

Muiterij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Muiterij op deBounty

Eenmuiterijis eenopstandvansoldatenof vanschepelingen.Vooral aan boord vanzeilschepenin de16een17e eeuwkwam muiterij regelmatig voor. Het uitblijven van betaling was voor huurlingen in deze tijd vaak een reden om aan het muiten te slaan, soms gevolgd door plundertochten door het land. De beroemdste gevallen zijn waarschijnlijk de muiterij op het Britse schipHMS Bounty(1789) en op het RussischslagschipPotjomkin(1905), die beide zijn verfilmd. In Nederland zijn deSpaanse Furie in Antwerpen(1576), de muiterij op deNijenburg(1763)[1]en deMuiterij op De Zeven Provinciën(1933) het bekendst.

Romeinse legioenen

[bewerken|brontekst bewerken]

ZieMuiterij onder de soldaten

Ontdekkingsreizigers

[bewerken|brontekst bewerken]

Ontdekkingsreizigerskregen op hun reizen dikwijls met muiterij te maken, wegens de slechte omstandigheden aan boord en onbekendheid met het doel en het einde van de reis.Ferdinand Magellaanwerd op zijn tocht rond de wereld door muiterij getroffen vlak voor hij de naar hem genoemdezeestraatontdekte (1520), enHenry Hudsonnadat hij deHudsonbaaihad ontdekt en zijn schip vastraakte in het ijs (1611).

ToenColumbustijdens zijn derde reis in1498terugkeerde naarHispaniola,moest hij daar afrekenen met muiterij onder de bemanningsleden die hij er bij zijn vorige reis had achtergelaten. Het lukte Columbus niet om orde op zaken stellen. DeSpaansekoning stuurde een 'scheidsrechter', die Columbus gevangennam wegens wanbestuur en hem terugstuurde naar Spanje.

Eerste Wereldoorlog

[bewerken|brontekst bewerken]

Tijdens deEerste Wereldoorlogbrak in mei1917muiterij uit onder het Franse leger, toen dit opdracht kreeg bij de beruchteChemin des Dameshet offensief te hervatten onder leiding van generaalRobert Nivellewaarbij in 5 dagen ruim 100.000 doden vielen. Het uitbreken van eenrevolutiezoals later dat jaarin Ruslandzou plaatsgrijpen, kon met moeite worden voorkomen.

  • Bruin, G. de en A.J.J. van der Wal (1980),Allons Duytsche broeders: de muiterijen op de ‘Nijenburg’ in 1763.In: J.R. Bruijn & E.S. van Eyck van Heslinga,Muiterij. Oproer en berechting op schepen van de VOC.De Boer Maritem, Haarlem.
  • Echt relaas van de muiterij op het Oostindisch compagnieschip Nijenburg. Voor het eerst verschenen in 1764.Opnieuw uitgegeven en van commentaar voorzien door Nienke de Jong, Lenoor Kuijk en Liesbeth Oskamp. Terra Incognita, Amsterdam (1992).
  • Mollema, J.C. (1933),Een muiterij in de achttiende eeuw.H.D. Tjeenk Willink & Zoon N.V. Haarlem.
  1. Nijenburg.De VOC-site. Geraadpleegd op17 augustus 2018.