Naar inhoud springen

Nina Simone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nina Simone
Nina Simone in 1965
Nina Simone in 1965
Algemene informatie
Volledige naam Eunice Kathleen Waymon
Geboren 21 februari1933
Geboorteplaats TryonBewerken op Wikidata
Overleden 21 april2003
Overlijdensplaats Carry-le-RouetBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde StatenVerenigde Staten
Werk
Jaren actief 1954–2003
Genre(s) Blues
Folk
Gospel
Jazz
Rhythm-and-blues
Soul
Label(s) Bethlehem Records
Colpix Records
Legacy Recordings
Philips Records
RCA Records
Officiële website
(en)AllMusic-profiel
(en)Discogs-profiel
(en)IMDb-profiel
(en)Last.fm-profiel
(en)MusicBrainz-profiel
Handtekening
Handtekening
PortaalPortaalicoon Muziek

Nina Simone,artiestennaamvanEunice Kathleen Waymon[1](Tryon,North Carolina,21 februari1933Carry-le-Rouet,21 april2003), was eenAmerikaansesinger-songwriter,pianisteenburgerrechtenactiviste.Ze wordt vooral gerekend tot dejazzmuzikanten,maar had zelf een hekel aan deze term. In haar werk zijn ook de invloeden vanklassieke muziek,blues,reggae,rhythm-and-bluesensoulte horen.

Simone kwam uit een gezin met acht kinderen. Evenals andereAfro-Amerikaanseartiesten werd ze geïnspireerd doorMarian Andersonen begon ze te zingen in de plaatselijke kerk. Daar kwamen ook haar bijzondere talenten achter depianonaar voren. Toen ze op tienjarige leeftijd debuteerde bij een pianoconcert moesten haar ouders, die op de voorste rij waren gaan zitten, plaatsmaken voor blanken. Dit incident zorgde ervoor dat Simone later betrokken raakte bij de AmerikaanseCivil Rights MovementvanMartin Luther King.

Toen ze zeventien was, vertrok Simone naarPhiladelphia,waar zepianolesgaf en andere artiesten begeleidde. Dankzij sponsors kon ze het pianospelen verder leren op de prestigieuzeJuilliard SchoolinNew York.Door een gebrek aan fondsen kon ze echter niet als eerste Afro-Amerikaan een pianoconcert geven. Later solliciteerde ze bij hetCurtis Institute of Music,waar ze werd afgewezen. Volgens Simone was de reden dat ze zwart was. Het Curtis Institute of Music gaf haar het advies haar talenten in blues en jazz te gebruiken. Simone is haar pianospel altijd blijven doorweven met flarden klassiek, vooral vanBachenChopin.Zelf zei Simone daarover "best of both worlds, if I feel it I need to play it".

Toen Simone begon te werken in een nachtclub in Atlantic City koos ze inderdaad voor blues en jazz. In 1954 nam ze de naam Nina Simone aan – Nina was de koosnaam voor haar van haar vriendje (afgeleid vanniña,Spaansvoor meisje) en Simone verwees naar de Franse actriceSimone Signoret.Het publiek merkte haar voor het eerst op in 1959 door haar vertolking vanGeorge GershwinsI Loves You, Porgy(uit de operaPorgy and Bess). Uiteindelijk was dit haar enige top-20-hit in deVerenigde Staten.De hit werd gevolgd doorMy Baby Just Cares for Me,dat in 1987 opnieuw een hit werd (waaronder #1 in Nederland) toen hij gebruikt werd in een televisiecampagne voor het parfumChanel Nº5.Haar grootste hit in NederlandAin't Got No, I Got Lifewerd in 1998 opnieuw uitgebracht, nadat hij gebruikt was in een reclame voorAmev-verzekeringen.Mede dankzij de inspanningen van Simones echtgenoot en manager Andrew Stroud werd zij wereldwijd eenster.

In dejaren zestigwas Simone betrokken bij deburgerrechtenbewegingen nam ze een aantal politieke nummers op, waaronderTo Be Young, Gifted And Black(later gecoverd doorAretha FranklinenDonny Hathaway),Backlash Blues,Mississippi Goddam(een reactie op de moord opMedgar Eversen de bomaanslag op een kerk inBirmingham(Alabama), waarbij vier zwarte kinderen gedood werden),I Wish I Knew How It Would Feel To Be FreeenPirate JennyvanBertolt BrechtenKurt Weill,dit keer gesitueerd in een hotel in het zuiden.

In 1961 nam Simone haar versie op van het traditionele liedThe House of the Rising Sun(een nummer later opgenomen doorBob Dylanen een hit in de versie vanThe Animals). Andere liederen waar ze bekend van is, zijnI Put a Spell on You(origineel vanScreamin' Jay Hawkins),Here Comes The SunvanThe Beatles,Four Women,I Shall Be Released(ook van Dylan) enAin't Got No, I Got Life.Simones veelzijdigheid als artiest bewees ze met haar muziek, die in één enkel concert gemakkelijk kon overgaan van gospel-georiënteerde muziek naar blues, klassiek en jazz. Ze werd bij een breder publiek bekend doordat haar nummerSinnermangebruikt werd in de filmThe Thomas Crown Affairuit 1968, metSteve McQueenenFaye Dunaway.In de remake van deze film uit 1999, dit keer metPierce BrosnanenRene Russo,zat hetzelfde lied.Sinnermanis ook gebruikt als sample voor het nummerGet Byvan de Amerikaanse rapper Talib Kweli.

Nina Simone trad voor het eerst op inNederlandin hetMickery theaterteLoenerslootop 25 december 1965. Dit concert is uitgezonden op televisie; de registratie is meer dan veertig jaar zoek geweest, maar inmiddels teruggevonden. Daarna volgden concerten in 1967, 1968 en 1971 (samen metBoy Edgar's Big Band). Tijdens dit concert zong ze haar meest indringende en door de ziel snijdende versie vanBillie HolidayslugubereStrange Fruit(over een lynchpartij in Alabama) ooit. De televisieregistratie van dit concert is tot op heden niet teruggevonden in de archieven. In 1977 en 1983 trad ze op bij hetNorth Sea Jazz Festivalen in 1988 gaf ze een serie van acht concerten door geheel Nederland.

Simone heeft altijd een goede band gehad met Nederland, ze voelde zich goed in de ontspannen sfeer en had er veel vrienden, onder wie Wim (Willie) Langenberg,Boy Edgar,Juliska Juhasz (wiens dochter Nina petekind was van Simone) en Gerrit de Bruin. Ook als er geen concerten in Nederland waren, vertoefde Simone in de jaren van 1965 tot 1971 vaak in Nederland.[bron?]

Simones scheiding van Andrew Stroud sloeg de basis onder haar bestaan weg en zij verbrak de banden metRCA,haar platenmaatschappij sinds 1966. Kenmerkend is dat Simone erop stond dat haar laatste plaat met RCA 'It is finished' als naam kreeg. Later begreep RCA waarom. Simone wilde in deze periode eigenlijk geen concerten meer geven, maar gebrek aan geld dwong haar nu en dan toch het podium op. Uiteindelijk vertrok ze naar Afrika en verbleef daar enige jaren zonder op te treden. In 1976 kwam ze gedwongen door geldgebrek terug naar Europa. Ze vond Claude Nobs van hetMontreux Jazz Festivalbereid haar in te passen in het reeds overvolle programma van zijn festival. Simone zou een concert van twintig minuten doen en kreeg ook betaald voor twintig minuten, maar het concert duurde meer dan een uur. Van dit concert is een dvd in de handel met de naam Nina Simone live at Montreux 1976. In 2021 is een overzicht van haar concerten in Montreux uitgegeven.

In 1991 maakte Frank Lords een documentaire over haar leven met de naamLa Legendeen in 2015 maakte Liz Garbus in opdracht vanNetflixde documentaireWhat happened, Miss Simone?

Latere leven en overlijden

[bewerken|brontekst bewerken]
Het Belvoir Hotel in Nijmegen, waar Nina Simone verbleef tussen 1988 en 1992
Nina Simonestraat,Nijmegen

In 1971 verliet Simone de Verenigde Staten na onenigheid met managers, platenmaatschappijen en de belastingdienst. Ze gaf ook hetracismeals een reden om te vertrekken. Toen ze in 1978 terugkwam, werd ze gearresteerd wegens belastingontduiking (ze weigerde een aantal jaren haar belastbaar inkomen op te geven als protest tegen deVietnamoorlog). Ze heeft in verschillende landen gewoond, zoals op deCaribische eilanden,landen in Afrika en inZwitserland.Van 1988 tot 1992 woonde Simone inNederland,eerst inNijmegenen daarna inAmsterdam.Vervolgens verhuisde ze naar Frankrijk en woonde van 1992 tot 1998 in Bouc Bel Air en daarna tot haar overlijden in Carry-le-Rouet.

Simone ging door met optreden tot ze 68 was. In 1983 en 1984 trad ze regelmatig op inRonnie Scott's jazzclub inLonden.Van 1984 tot 1988 ging ze door een diep dal. Haarbipolaire stoornisspeelde onder andere een rol in het maken van verkeerde keuzes, waaronder verkeerde managers. Ook was er sprake van jaren drank- en drugsmisbruik. Uiteindelijk belde ze in nood haar beste vriend in Nederland, Gerrit de Bruin. Samen met Raymond Gonzalez die optrad als manager, stelde De Bruin Simone voor de keuze: wij zorgen dat je een huis krijgt, boeken concerten voor je, brengen weer structuur in je leven aan, maar kunnen dat alleen als jij meewerkt. Werk je mee of werk je niet mee? Simone pakte die kans en verhuisde naar Nederland.

In Nederland, begeleid door De Bruin, kwam er rust in haar leven en pakte ze de draad van haar optredens weer op. Tot en met 2002 volgden nog honderden concerten, verscheen haar autobiografie en werd ook haar laatste cdA Single Womanuitgebracht. In 2002 werd haar nummerRags and Old Irononderdeel van de dancehitLove StoryvanLayo & Bushwacka!.

In de muziekwereld had ze de reputatie lastig en wispelturig te zijn. Simone zelf probeerde dit beeld altijd recht te zetten, hoewel ze erkende te lijden onder haar impulsiviteit en emotionaliteit waardoor ze dingen deed die ze eigenlijk niet wilde doen. Deze emotionaliteit en impulsiviteit waren tevens de eigenschappen waarmee ze tijdens concerten, met haar bijzondere pianospel en markante stemgeluid, een volle zaal kon laten swingen en dan weer huilen. Simones koninklijke verlangens en gedrag op het podium leverden haar de titelHigh Priestess of Soulop. Zelf moest ze daar niets van hebben: “I play 'black classical music' and my name is Nina Simone”. In de nadagen van haar loopbaan keek ze tijdens optredens vaak terug op gebeurtenissen in haar carrière, waaronder haar soms bijzondere eisen.

Simone overleed op Tweede Paasdag 2003 in haar huis in Carry-le-Rouet aan de gevolgen vanborstkanker.

Albummet eventuele hitnotering(en) in deNederlandseAlbum Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Sings the Blues 1967
Nuff Said 1968
Nina Simone and Piano 1969
To Love Somebody 1969
Black Gold 1970
Here Comes the Sun 1971
Emergency Ward 1972
It Is Finished 1974
Baltimore 1978
The Rising Sun Collection 1980
Fodder on My Wings 1982
Backlash 1984
Nina's Back 1985
Live & Kickin 1985
Let It Be Me 1987
Live at Ronnie Scott's 1987
The Album 1987 5 december 1987 10 11 Verzamelalbum
A Single Woman 1993
I Got Life (And Many More) 1998 21 februari 1998 16 11 Verzamelalbum
Singlemet eventuele hitnotering(en) in deNederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
I Put a Spell on You 1957 -
My Baby Just Cares for Me 1958 -
I Loves You Porgy 1958 -
Don't Let Me Be Misunderstood 1964 -
Sinnerman 1964 -
Feeling Good 1965 -
Ain't Got No, I Got Life 1968 28 december 1968 1 (5wk) 16 #1 (6wk) in deParool Top 20
To Love Somebody 1969 8 maart 1969 10 7 #10 in de Parool Top 20
Revolution 1969 19 april 1969 18 5
To Be Young, Gifted and Black 1970 -
Mr. Bojangles 1971 13 november 1971 tip14 -
My Baby Just Cares for Me 1987 5 december 1987 1 (1wk) 9 Heruitgave / #2 in deNationale Hitparade
Ain't Got No, I Got Life 1998 31 januari 1998 9 8 Heruitgave / #11 in deMega Top 100
Ain't Got No, I Got Life 2007 28 april 2007 tip6 - metGroovefinder/ #56 in deSingle Top 100

Radio 2 Top 2000

[bewerken|brontekst bewerken]
Nummer(s) met noteringen in deNPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23
Ain't Got No, I Got Life 745 687 926 988 782 702 660 613 661 651 720 569 573 294 461 668 636 740 815 509 818 696 733 1032 1117
Don't Let Me Be Misunderstood - 1707 - - 1882 1888 - 1624 1738 1850 1872 1797 1788 1453 1731 1922 - - - - - - - - -
Feeling Good - - - - - - - - - - - - - - - - 962 1301 1332 878 1236 1099 1064 1168 1244
My Baby Just Cares for Me 908 1143 1440 1617 1282 1001 1072 838 1037 1000 1091 1027 1161 1054 1067 1313 1309 1347 1405 1135 1415 1378 1568 1638 1789
Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
What happened, miss Simone? Her story. Her voice 2016 10 september 2016 10 4 Soundtrack

Janis Ianwijdde een song aan Nina Simone op haar laatste dvd "The end of the line" (2022) met als titel de naam Nina. Zij is een groot bewonderaar van Simone.

Zie de categorieNina SimonevanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.