Naar inhoud springen

Noet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Noet
Noet
W24t
N1

Noet inhiërogliefen
Noet
Oorsprong Egyptische mythologie
Cultuscentrum Heliopolis
Gedaante Vrouw die in een met sterren bekleed lichaam het hemelgewelf vormt
Dierlijke verschijning Hemelkoe
Associatie Hemel
Noet
PortaalPortaalicoon Egyptologie

Noetwas in deEgyptische mythologiede hemelgodin.SjoeenTefnutwaren haar ouders. Zij was getrouwd met haar broerGeb,de aardgod, en had vier kinderen:Osiris,Isis,Seth,Nephthys.Ze behoorde met al deze tot deEnneadevanHeliopolis.

Noet werd uitgebeeld als een vrouw die zich over de aarde buigt, maar ze kon ook worden afgebeeld als een koe. In verband hiermee moet ook het zogenaamdeBoek van de Hemelkoeworden vermeld. Ze stond symbool voor de ruimte waar dezonnegoddoorheen reisde. Overdag voer hij over haar buik en elke avond slikte Noet de zon dan in waardoor het duister werd. De zon verbleef dan 's nachts in haar en werd de volgende dag uit haar schoot geboren.

De afbeelding van Noet komt veel voor op monumenten en dan vooral in deVallei der Koningen.

Los van het concept vangodinnendie specifieke andere godheden voort brachten ( "baarden") is er ook de idee van een"Moeder van de godendie alle goden voort bracht".Zo draagt de godin Noet, die volgens depiramidetekstende zon voortbracht[1]en volgens desarcofaagtekstenook de maan[2]vaak het epitheton "zij die de goden baarde".Dit verwijst naar de hemellichamen welke de hemelgodin dagelijks" draagt "en weer" verzwelgt "(een idee dat leidt tot de voorstelling van Noet als een" hemelse zeug "). Noet of Nuit staat mythologisch in contrast met later aanbeden godheden waar altijd een" hemelse vader "een rol speelt.

  1. PT(=Pyramid Texts) §§1688b, 1835,CT(=Coffin Texts) II, 38c, 398a; VI, 270a.
  2. CTIII, 397b.