Naar inhoud springen

Ohio (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
State of Ohio
Staat van deVerenigde StatenVlag van de Verenigde Staten
AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniëColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaïIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMontanaMissouriNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming
Coördinaten 40°30'NB, 82°30'WL
Algemeen
Oppervlakte 116.096 km²
(8,7% water)
Inwoners 11.544.951
(109 inw./km²)
Hoofdstad Columbus
Politiek
Gouverneur Mike DeWine(R)
(sinds 2019)
Overig
Tijdzone Eastern Standard Time(UTC−5)
Toegetreden 1 maart 1803
Bijnaam Buckeye State
Website ohio.gov
Detailkaart
Kaart van State of Ohio
PortaalPortaalicoon Verenigde Staten

Ohio(OH) is een van destaten van de Verenigde Staten.De stad ligt in hetMidden-Westenen heeftColumbusals hoofdstad. Naar oppervlakte is het de 34e staat van de Verenigde Staten,[1]naar inwonertal (bijna 11,5 miljoen) de zevende[2] en naar bevolkingsdichtheid de negende.[3]

Ohio staat bekend als deBuckeye State(verwijzend naar de boomsoort 'gladde pavia' ofOhio Buckeye Tree), reden waarom de inwoners van Ohio ook welBuckeyesworden genoemd.[4]Andere bijnamen zijnThe heart of it all,Birthplace aviation(omdat degebroeders Wrightin deze staat begonnen waren) enThe mother of modern presidents.

Ohio heeft te maken met een negatief netto migratiecijfer[5]en een toenemende werkloosheid.[6]

Geschiedenis[bewerken|brontekst bewerken]

De Engelse naam 'Ohio' gaat terug op hetIrokesewoordohij-yo’,dat 'grote stroom' betekent.[7]Wat nu de staat Ohio vormt lag oorspronkelijk in het oosten van hetNoordwestterritorium,dat het gebied vormde tussenPennsylvaniain het oosten, deOhiorivierin het zuiden, deMississippiin het westen en deGrote Merenin het noorden. Ohio trad toe tot de Amerikaanse Unie als de 17e staat (en als eerste van deNoordwestelijke Ordonnantie) op 1 maart 1803.[8][9]In1835vond er tussen Ohio enMichiganeen conflict plaats om het bezit van een stuk grond dat bekendstaat als deToledo Strip.De eerst bekende uitbraak vanvarkenspestin de wereld vond plaats rond 1831 in Ohio.

Tijdens deAmerikaanse Burgeroorlogbehoorde Ohio tot de Unie.

In1832werd hetOhio and Erie Canalgeopend, dat de Ohiorivier enLake Eriemet elkaar verbond. Dit in combinatie met de grondstoffen die in de staat gewonnen werden leidde tot sterke industrialisatie in de staat, met name inClevelandenAkron.Dit zou na verloop van tijd tot zware milieuvervuiling leiden van de rivieren en Lake Erie.

De bevolking van Ohio, gevormd uit emigranten van heel Europa, kwam na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in actie voor de getroffen Europeanen. De Woman's Auxiliary coördineerde de inzameling door kerken, scholen en vrouwenorganisaties van voedsel en andere hulpgoederen, en stuurden begin 1915 een eerste scheepslading naar België. Daarna volgden er nog vele. Dat de Amerikaanse gezant in Brussel, Brand Whitlock Urbana, uit Ohio kwam, was zeker geen toeval.

In1969vlogen olieresten op deCuyahogain brand.[10]Dit was al vaker gebeurd en ook groter maar deze keer was het op televisie te zien en deze brand was een van de redenen waarom in1972deClean Water Actwerd aangenomen.

Geografie[bewerken|brontekst bewerken]

De staat Ohio beslaat 116.091 km², waarvan 106.154 km² land.

Ohio grenst in het noorden aan de staatMichiganen het aan de overkant vanEriemeergelegenCanada.In het westen grenst het aanIndiana,in het oosten aanPennsylvaniaen in het zuiden vormt deOhioriviergrotendeels de grens met de statenWest VirginiaenKentucky.Ohio behoort tot deEastern-tijdzone.

De noordelijke helft van de staat is vrij vlak, het zuiden is wat heuvelachtiger. Het hoogste punt is de top van Campbell Hill (472 m). Ohio telt meer dan 2500 meren.

Demografie en economie[bewerken|brontekst bewerken]

In2000telde Ohio 11.353.140 inwoners (98 per km²), ongeveer een vierde daarvan is vanDuitse afkomst.Het bruto product van de staat bedroeg in1999362 miljard dollar.

De grootste stad in Ohio is hoofdstadColumbus.Andere grote plaatsen zijnCincinnati,Toledo,Akron,ClevelandenDayton.Hanteert men de agglomeratie van steden, dan komt Cleveland met afstand op de eerste plaats.

Bestuurlijke indeling[bewerken|brontekst bewerken]

ZieLijst van county's in Ohiovoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ohio is onderverdeeld in 88county's.

Bestuur en politiek[bewerken|brontekst bewerken]

Het bestuur van Ohio bestaat uit een uitvoerende macht onder leiding van de gouverneur van Ohio, een wetgevende tak met deOhio General Assembly(Algemene Vergadering van Ohio) als centraal orgaan, en een rechterlijke macht onder controle van het Hooggerechtshof van Ohio. Tegenwoordig bezet Ohio 18 zetels in hetHuis van Afgevaardigden.[11]

De huidige gouverneur van Ohio isMike DeWinevan deRepublikeinse Partij.Hij werd verkozen bij degouverneursverkiezingen van 2018en trad aan op 14 januari 2019.

Ohio is een van deswing statestijdens de presidentsverkiezingen.[12]De staat wordt als een goede voorspeller van deAmerikaanse presidentsverkiezingengezien omdat de bevolking een goede dwarsdoorsnede van de Amerikaanse bevolking vormt. Sinds deverkiezingen van 1896is het slechts drie keer voorgekomen dat de winnaar in Ohio niet ook de winnaar in de Verenigde Staten werd. Deze uitzonderingen waren Roosevelt in 1944, Kennedy in 1960 en Joe Biden in 2020.

De staat wordt ook welThe mother of modern presidentsgenoemd omdat zevenpresidentenin Ohio geboren zijn:Benjamin Harrison(23),Ulysses S. Grant(18),Rutherford Hayes(19),James Garfield(20),William McKinley(25),William Howard Taft(27), enWarren Harding(29).

Cultuur[bewerken|brontekst bewerken]

Sinds1934wordt elk jaar in Akron deSoap Box Derbygehouden, het wereldkampioenschapzeepkistracen.In Ohio wonen na Pennsylvania de meeste Amish, in 2020 was hun aantal 78.280.[13]

Externe link[bewerken|brontekst bewerken]

  • (en)Website van de staat Ohio
Zie de categorieOhiovanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.