Naar inhoud springen

Ostara (godin)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafOstare)
De godin Ostara.

Ōstarawas volgens de Duitse taal- en letterkundigeJacob GrimmhetOudhoogduitseequivalent van deGermaansegodin van de lente. Deze naam is in het Oudhoogduits niet overgeleverd, maar verondersteld op grond van de door de Angelsaksische monnik en kerkhistoricusBedagenoemdegodinĒostre. Het is allerminst zeker dat deze godin werkelijk heeft bestaan bij de oudeGermanen,c.q. dat men in haar bestaan geloofde. Wel werd met de meervoudsvorm van de naam in het Germaans het lentefeest aangeduid, vgl. OudhoogduitsŌstarūn,DuitsOstern,OudengelsĒostron,EngelsEaster.Een connectie tussen het christelijkepaasfeesten de godin kan mogelijk gevonden worden in de teksten vanBeda.

Ēostrae bij Beda

[bewerken|brontekst bewerken]

Bedavermeldt in zijnDe temporum rationedat de vierde maand van het jaar in hetOudengelsĒostraeluidt. Hij schrijft dat deze maand vernoemd was naar de godinĒostrae,die in vroegere tijd inEngelandaanbeden zou zijn. Dit is tevens de enige oude vermelding van deze godin.

Vanuit Beda kan ook de Engelse term Easter teruggeleid worden naarĒostrae.Bede's 'De Temporum Ratione'uit de achtste eeuw is tot nu toe de enige etymologische bron van het woord 'Easter'. Hij schreef dat Ēosturmōnaþ (Oudengels 'Maand van Ēostre') een Engelse maand was, overeenkomend met april, waarvan hij zegt dat het was vernoemd naar een godin genaamd Ēostre, ter ere van wie feesten werden gevierd in deze maand.[1]

Ōstara bij Grimm

[bewerken|brontekst bewerken]

Op basis van deze vermelding heeftJacob Grimmhet bestaan van een godin Ōstara op het Europese vasteland verondersteld. Ze zou de godin van leven en vruchtbaarheid zijn geweest. Hij vond daarvoor een aanknopingspunt in deVita Karoli MagnivanEinhard,waar als doorKarel de Groteverordonneerde naam voor aprilostarmanothwordt genoemd.[2]Geen van de andere maandnamen verwijst daar echter naar eengodof godin en het is niet duidelijk ofostar-hier wel naar een godin verwijst.

De woordenŌstarūnenĒostronen hun moderne equivalentenOsternenEasterhebben dezelfde oorsprong, en zijn afgeleid van hetOergermaansewoord voor hetoosten.Al deze vormen gaan terug op Oergermaans *austrōn-,[3]dat zelf nauw verwant is met het Litouwse woord voor dageraad,aušrà.Vanuit taalkundig oogpunt lijkt het lentefeest dus vernoemd naar het opkomen of terugkeren van dezon.

Andere mythologieën

[bewerken|brontekst bewerken]

Ostara heeft enkeleequivalentenin anderemythologieën.

Mythologie Godin
Etruskische mythologie Thesan
Griekse mythologie Eos
Hindoeïstische mythologie Usha
Romeinse mythologie Aurora
Baltische mythologie Ausrine
Slavische mythologie Oesja
Zie de categorieĒostrevanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.