Naar inhoud springen

Pacifische Plaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Locatie van de Pacifische Plaat

DePacifische Plaatis in oppervlak met ongeveer 108.000.000 km² de grootstetektonische plaatopAarde.Met uitzondering van enkele kleine gebieden die met name aan de randen van de plaat te vinden zijn, bestaat de plaat voornamelijk uit deoceanische korstonder deGrote Oceaan.

Begrenzing[bewerken|brontekst bewerken]

Dankzij het grote oppervlak grenst de Pacifische Plaat aan een groot aantal andere platen: met de klok mee deNoord-Amerikaanse Plaat,deJuan de Fucaplaat,deCocosplaat,deNazcaplaat,deAntarctische Plaat,deAustralische Plaaten deFilipijnse Plaat.Mogelijk liggen aan de rand van de plaat nog enkele kleine platen (zogenaamde microplaten), maar hun bestaan is nog niet met zekerheid aangetoond.

Platentektoniek en gevolgen[bewerken|brontekst bewerken]

Dankzij het proces vanplatentektoniek(de beweging van tektonische platen die uit deaardkorsten het bovenste deel van deaardmantelbestaan) beweegt de Pacifische Plaat ongeveer 10cm/jaarin noordwestelijke richting. Deze beweging wordt veroorzaakt doordivergente (uit elkaar bewegende) plaatgrenzenmet de Antarctische, Nazca-, Cocos- en Juan de Fucaplaten in het oosten.

Met de Australische, Filipijnse en Noord-Amerikaanse Platen in het zuidwesten zijn de plaatgrenzenconvergent.Hiersubduceertde Pacifische Plaat onder de andere platen, waarbij grotetroggengevormd worden boven desubductiezones.Het bekendste voorbeeld is deMarianentrogop de grens met de Filipijnse Plaat.

InCalifornië,waar de Pacifische Plaat aan de Noord-Amerikaanse grenst, schuiven de platen langs elkaar, wat onder andere deSan Andreas Faultveroorzaakt, waarlangs veelseismische activiteitplaatsvindt.

Grote delen van de randen van de Pacifische Plaat, met name die in het noorden en westen, behoren tot de zogenaamdeRing van Vuur,detektonischenvulkanischactieve ring om de Grote Oceaan.

Zie de categoriePacific tectonic platevanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.