Papias
Papias van Hiërapolis(Grieks:Παπίας Ἱεραπόλεως,Papias Hierapóleōs/ ὁ Ἱεραπολίτης,ho Hierapolítès) (ca. 65[1]- ca. 130 n.Chr.) was eenkerkvaderenbisschopvanHiërapolisinFrygië(Klein-Azië). Vanwege zijn vroege rol in hetvroege christendomen zijn contact met mensen die deapostelennog hadden gekend, wordt hij tot deApostolische Vadersgerekend. VolgensIreneüswas hij een tijdgenoot en vriend vanPolycarpus van Smyrna,[2]die deapostelJohannesnog heeft gekend.
Werken
[bewerken|brontekst bewerken]Papias schreef een boek in vijf delen met als titelUitleg van de Logia van de HeerofVerklaring van de woorden des Heren,waarvan echter slechts fragmenten bekend zijn. Korte gedeelten zijn onder andere bewaard gebleven inTegen de kettersvan Ireneüs en deKerkelijke geschiedenisvanEusebius.
In zijn boek verzamelde Papias niet alleen gegevens over het leven en de prediking vanJezus Christus,maar ook over de apostelen en de eerste christenen. Deze informatie kreeg hij van mensen die een generatie ouder waren dan hijzelf en die de apostelen gekend moeten hebben. Hij is de eerste dieMatteüsenMarcusals schrijvers van een evangelie noemt. Volgens Papias werd hetEvangelie volgens Matteüsoorspronkelijk in hetArameesgeschreven.[3]Ook lijkt hij onderscheid te maken tussen de evangelistJohannesen een gelijknamige oudste. Latere geleerden vermoeden daarom dat deze oudste de drie Brieven van Johannes geschreven zou hebben. De verschillende samenvattingen van zijn woorden zijn echter niet duidelijk en spreken elkaar gedeeltelijk tegen.
Millennialisme
[bewerken|brontekst bewerken]Het werk van Papias raakte in de vergetelheid, vooral omdat hem werd verweten dat hij eenmillennialistwas en geloofde dat bij de wederkomst van Jezus eenDuizendjarig vrederijkzou aanbreken zoals door Johannes beschreven in het BijbelboekOpenbaring.Wel zijn citaten uit het werk van Papias overgeleverd bij latere kerkvaders, met nameIreneüsenEusebius,welke laatste overigens negatief over Papias spreekt omdat Eusebius niet in een letterlijk Duizendjarig rijk gelooft.
Feestdag
[bewerken|brontekst bewerken]Zijn feestdag is in derooms-katholieke kerkenorthodoxe kerkenop 22 februari.
Externe link
[bewerken|brontekst bewerken]- Eusebius van Caesarea,Hist. Eccl. III.39
- Kürzinger J. (1963), Papias, in: Lex. f. Tehol. u Kirche, 8, blz. 34-36
- Klijn, A.F.J. (1983),Apostolische Vaders 2,Kampen, pp. 52-82.
Noten