Naar inhoud springen

Pingo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het artikel over het bosvarken in Zuid-Amerika, zieWitlippekari
Pingo's bijTuktoyaktuk,Northwest Territories, Canada

Eenpingo(Inuktitutvoorkleineheuvel) is een bolvormige heuvel die ontstaat in een gebied metpermafrostwaar door dehydrostatischedruk als gevolg van het uitzetten van bevriezend grondwater een laag bevroren grond wordt opgetild.

De kern van een pingo, die soms nauwelijks kleiner is dan de totale pingo zelf, bestaat uit een lensvormig lichaam van zuiverijs.Pingo's worden tot 90 meter hoog met een doorsnede van soms meer dan 2 kilometer en zijn meestal rond of ovaal van vorm.

Hedendaagse pingo's komen voor in continentaletoendra'sen bevinden zich overwegend tussen 65 en 75 graden noorderbreedte.

Door het scheuren van de bovenlaag wordt de ijslaag blootgesteld aan de zon en dan kan een krater of meer ontstaan.

Pingoruïne[bewerken|brontekst bewerken]

Pingoruïne op deKampsheidebijBalloo

Als het klimaat warmer wordt, bijvoorbeeld aan het einde van eenijstijd,blijft van een pingo een cirkelvormig meer of krater over diepingoruïnewordt genoemd. Veel pingoruïnes worden na het afsmelten van het ijs langzaam opgevuld metveen.Dit opvullen kan vele duizenden jaren in beslag nemen. Doordat in het water in pingoruïnes veelpollenen zaden van planten terechtkomen, wordt in het veen informatie opgeslagen over devegetatie.Deze informatie kan gebruikt worden om hetklimaatdat tijdens de opvulling heerste tereconstrueren.Om deze reden zijn pingoruïnes bijKwartairgeologenerg in trek als klimaatarchieven. Pingoruïnes kunnen gedateerd worden door middel van bijvoorbeeldtefrochronologie(op basis van in de afzetting gevonden vulkaanas)[1].

InNederlandkomen pingoruïnes met name voor in het grensgebied vanGroningen,Friesland,kop van OverijsselenDrenthe.Een van de grootste is die van hetMekelermeer,tussenGeesenNieuw-Balinge.Deze is in 2015 door de provincie Drenthe aangewezen alsaardkundig monument[2].Een bijzonder exemplaar is hetEsmeerin Huis ter Heide in Drenthe. In de kop van Overijssel, teSteenwijkerwold,ligt een kleine pingoruïne. In de gemeenteTubbergenligt een tweetal pingo's[3].De eerste ligt aan de voet van het dorpTubbergenop landgoed Schultenwolde, het Hondenven genaamd. De tweede ligt in de nabijheid vanVasse,Bleuminkspoel genaamd nabij het Vassergrafveld. Ook de meertjes op deKampsheidebij Balloo en in hetNieuwe Veenin Bruchterveld zijn pingoruïnes. Bij het venDe Wiekein het Daarlerflier ten zuidwesten van Daarle is een pingoruïne te vinden. HetUddelermeerop de Veluwe is ook een pingoruïne net als de in de nabijheid liggende meertjes Bleeke meer, Groot Zeilmeer, Klein Zeilmeer en Mottenkuil. In de omgeving vanUddelliggen ongeveer 10 pingoruïnes. In hetLeenderbosis hetKlein Hasselsveneen voorbeeld van een pingoruïne. InBelgiëkomen pingoruïnes voor op deHoge Venenin de provincieLuik.

Een oude naam voor pingoruïnes isgletsjerkom- vroeger dacht men dat dergelijke kuilen ontstaan waren door achtergebleven brokkenlandijs.Een op deze wijze gevormde depressie wordt echter aangeduid met de termdoodijsgat.

Pingoruïnes in Nederland[bewerken|brontekst bewerken]

Pingoruïne Diakonieveen

Vennen, meren en moerasjes waarvan verondersteld wordt dat het om pingoruïnes gaat:

Zie ook[bewerken|brontekst bewerken]

Externe links[bewerken|brontekst bewerken]