Naar inhoud springen

Pjotr Wrangel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De "boomlange" generaal Pjotr Wrangel, 1920

Pjotr Nikolajevitsj Wrangel(Russisch:Барон Пётр Николаевич Врангель, ook wel:Duits:Freiherr Peter von Wrangel) (Zarasai,Litouwen,15 augustus1878Ukkel,25 april1928) was een Russisch (tsaristisch) officier en commandant van deWittentijdens deRussische Burgeroorlog.

Militaire carrière

[bewerken|brontekst bewerken]

Baron Wrangel werd geboren in hetgouvernement Kovnoals lid van de aristocratische Baltisch-Duitse familieWrangel.Hij volgde een opleiding in de mijnbouwkunde, maar koos voor een carrière als officier in het Russische leger. Hij nam deel aan deRussisch-Japanse Oorlogin 1905 en was commandant van een cavalerie-eenheid tijdens deEerste Wereldoorlog.

Na deOktoberrevolutietrok Wrangel naar deKrimen trad hij toe tot het Wittevrijwilligersleger.In het voorjaar van 1919 kreeg hij daar het commando over de Kaukasische legereenheden, waaronder veelKozakken.Al snel maakte hij naam als een bekwaam organisator die veel gezag afdwong en marcheerde hij in een van de opmerkelijkste campagnes van de burgeroorlog veertig dagen lang onder de verzengende zon over de zuidoostelijke steppen, waarna hij op 19 juniTsaritsyninnam, ondanks eenRodeovermacht. De Rode verdedigers van de stad renden in paniek weg toen ze de Engelse tanks van Wrangel zagen naderen. Zijn troepen namen 40.000 Roden gevangen en bemachtigden grote hoeveelheden munitie.

Als onderscheiding voor zijn troepen stelde generaal Wrangel eenOrde van Sint Nicolaas Thaumaturgusin.

Ondanks zijn aanvankelijke successen kwam Wrangel regelmatig in conflict met zijn opperbevelhebberAnton Denikin.Toen de laatste op 2 juli 1919 bekendmaakte met drie Witte legers, waaronder dat van Wrangel, naar Moskou te willen oprukken, verzette Wrangel zich fel: hij gaf er de voorkeur aan minder snel en in maar één operatiegebied tegelijk op te trekken. Denikin zette zijn voornemen niettemin door. In het najaar werden de Witte troepen echter teruggeslagen, onder meer omdat ze onvoldoende troepen konden mobiliseren. Ook de Kozakken keerden zich af van de Witten. In januari 1920 beheersten de Witten alleen nog schiereiland deKrim.

Begin 1920 was Wrangel opnieuw in onmin geraakt met Denikin, waarna hij werd verbannen naarConstantinopel.Op 4 april riep Denikin hem onder druk van andere Witte officieren echter weer terug en droeg het oppercommando van de nog resterende Witte troepen aan hem over. Onder Wrangel zette de Witten vanuit de Krim een laatste actie tegen de bolsjewieken op, maar eigenlijk was al vanaf het begin duidelijk dat deze gedoemd was te mislukken. Eind april 1920 werden de Witten dan ook definitief verslagen.

Ballingschap en dood

[bewerken|brontekst bewerken]

Wrangel emigreerde viaTurkijeenTunesiënaarJoegoslavië.Hij stond al snel bekend als de leider van de Witten in ballingschap. In 1924 richtte hijRussische Al-Militaire Unieop, een organisatie die zich tot doel stelde voor de omverwerping van het bolsjewistische bewind te blijven strijden.

Wrangel woonde vanaf november 1926 in het BelgischeUkkel.[1]Hij stierf er in 1928. Zijn familie heeft altijd beweerd dat hij vergiftigd werd door de broer van zijn butler, die een geheim agent uit deSovjet-Uniezou zijn geweest: kort nadat hij Wrangel had bezocht werd deze plotseling zwaar ziek en overleed hij nog dezelfde dag. De broer van de butler bleek gevlogen. Wrangel werd begraven eerst in Brussel en werd bijna een jaar later herbegraven nabijBelgrado.In hetServischeSremski Karlovci,waar hij zijn hoofdkwartier had, werd een standbeeld voor hem opgericht.

Onderscheidingen

[bewerken|brontekst bewerken]
Standbeeld Wrangel in Sremski Karlovci

Pjotr Wrangel droeg een groot aantal Russische onderscheidingen.

Literatuur en bronnen

[bewerken|brontekst bewerken]
  1. Wim Coudenys, "Een caleidoscoop des levens: De vele gezichten van de Russische emigratie in België" in:Handelingen van de Koninklijke Zuid-Nederlandse maatschappij voor taal- en letterkunde en geschiedenis,2000, p. 244.DOI:10.21825/kzm.v54i0.17270
Zie de categoriePyotr Nikolayevich WrangelvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.