Naar inhoud springen

Preek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Depreekofprediking(Latijnpraedicare= openlijk verklaren, verkondigen, vermelden, vertellen) is een rede waarin een godsdienstige waarheid in het openbaar wordt verkondigd, toegelicht, enzovoort.[1]Zij is een belangrijk onderdeel van deeredienstin verschillendegodsdiensten.
De leer van het doordenken, maken en geven van een preek ofhomilieheethomiletiekof predikkunde.

Deel van eenserieartikelen over het
christendom
Christendom
Christelijke feesten

PortaalPortaalicoonChristendom

Het preken is een van de centrale taken vanpriesters(Rooms-Katholiek),predikanten(Protestants) of voorgangers (Evangelisch).

Katholieke Kerk

[bewerken|brontekst bewerken]
Bisschopdie preekt

In dekatholiekeHeilige Misheet de preek tijdens de eucharistie formeelhomilieen maakt binnen deliturgiedeel uit van deDienst van het Woord.

Wanneer een homilie onderdeel is van de Mis, kan een preek ook onderdeel zijn van andersoortige vrome bijeenkomsten. Bij gebedsvieringen enretraiteswordt veelal een preek gehouden, waarbij het onderwerp - anders dan in de Mis - vrij te kiezen is. Bijzondere soorten katholieke preken zijn devastenpredicatiesenboetepreken.De orde van dedominicanenlegde steeds bijzondere aandacht op het preken, waarvan ook hun naam is afgeleid: predikheren.

Protestantse kerken

[bewerken|brontekst bewerken]
Predikantdie preekt

In samenkomsten van eenprotestantsegemeentestaat de prediking, de verkondiging van Gods Woord, centraal. Vóór de prediking worden een of meerBijbelgedeeltenvoorgelezen, waarna in de prediking zelf de boodschap van de Bijbel aan de verzameldegemeentewordt uitgelegd, en wordt aangegeven hoe deze kan worden toegepast in het dagelijks leven. De preek wordt meestal gehouden door een theologisch geschooldepredikantof (inevangelischeenpinksterkerken) eenvoorganger;wanneer er geen beschikbaar is, leest in het algemeen een van deouderlingeneen door een predikant gemaakte preek voor(preeklezen).Calvijn,de grondlegger van hetgereformeerd protestantisme– er zijn meer vormen van protestantisme, te denken valt onder andere aan het lutheranisme –, was zelf een uitnemend prediker. InGenèvepreekte hij dagelijks. Hij bepreekte delen van de Bijbel achter elkaar in doorgaande lezing, de zogenoemdeLectio Continua.

Over het algemeen zijn de protestantse erediensten sober van karakter. Men komt samen om de Bijbel, het "Woord van God",te horen en leren verstaan. In de protestantse prediking wordt de aandacht sterk gericht op het verstaan van de Bijbel met het oog op het persoonlijk beleven en (dagelijks) leven, zowel in de levenssfeer van familie en gelijkgezinden als in de"wereld".Daarmee hangt samen een accent op de levenswandel, zoals wanneer het gaat om de oriëntatie op de vaak moeilijke keuzen tussengoed en kwaad,enethiek.

Dekhutbahis een preek binnen deislamdie voor degezamenlijke vrijdagsalaten na de specialesalatvan hetOfferfeesten hetSuikerfeestwordt gehouden. Daarnaast wordt eenkhutbahgehouden op deVlakte van Arafattijdens dehadj.Deze laatste is bedoeld voor allemoslims.

Degene die de khutbah houdt, wordtkhatibgenoemd. Hoewel doorgaans deimamde khutbah houdt, kan deze ook door een ander gehouden worden. De onderwerpen van de khutbah zijn zeer divers, maar handelen vaak over actuele, relevante zaken.

Overdrachtelijk

[bewerken|brontekst bewerken]
  • In de profanespreektaalwordt preek (of donderpreek) gebruikt voor een strenge, onvriendelijke toespraak, om iemandde levieten te lezen,eventueel gevolgd door eenstraf.
  • Preek is bij uitbreiding ook een lang, saai betoog voor een onwillig of minstens ongeïnteresseerd publiek.