Naar inhoud springen

Qiu Jin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Qiu Jin
Qiu Jin
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd Thu cẩn
Traditioneel Thu cẩn
Pinyin Qiū Jǐn
Jyutping(Standaardkantonees) cau1 gan2
Minnanyu Chhiu Kín
Standbeeld van Qiu.

Qiu Jin(Chinees:Thu cẩn;Hanyu pinyin:Qiū Jǐn) (Xiamen,8 november1875-Shaoxing,15 juli1907) (jiaxiang:Zhejiang,Shaoxing,Shanyin) was een Chinese feminist, schrijver en revolutionair die tegen het bewind van deQing-dynastiestreed. Na een mislukte opstand tegen deMantsjoeswerd ze ter dood veroordeeld. Ze werd onthoofd. In de tijd van deChinese Republiekkwam ze vaak voor als onderwerp in de literatuur. Vanaf haar dood wordt ze doorChinezenbeschouwd als eenvolkshelden voorvechter vanvrouwenrechten.Haar graf ligt nu aan het meerXi HubijHangzhou.In Shaoxing is er door de staat een museum opgericht ter nagedachtenis aan haar.

MevrouwQiuwerd geboren in Xiamen, maar groeide op in haar eigenjiaxiang.Nadat ze getrouwd was metWang Tingjun( vương đình quân ), begon ze zich te verdiepen in nieuwe ideeën uit hetWesten.Ze had inmiddels twee kinderen (1 zoon Wang Yuande/ vương nguyên đức en 1 dochter Wang Guifen/ vương quế phân ) en ze vond haar gedachtegoed inlinkse ideeën.Ze ging studeren inJapanen werd lid van twee anti-Mantsjoe bewegingen, waaronder deTongmenghuivanSun Zhongshan.Qiu was groot voorstander van vrouwenrechten om zelf de vrijheid om te trouwen en naar school te gaan. Ook was zij voor een verbod op hetvoetbinden.In 1906 richtte ze met de dichteresXu Zihuain Shanghai een progressieve vrouwenblad op. Ze schreef onder haarpseudoniemQiu Qian ( thu thiên ). Een jaar later werd ze de directrice van deDatong schoolin Shaoxing. Buiten de muren moest het school voor sportleraren zijn, maar in het echt werden daar trainingen gehouden voor mensen die zich moesten voorbereiden op het plegen van een anti-Mantsjoe opstand.

Qiu Jin deed mee aan revolutionaire activiteiten van haar neefXu Xilin.Bij een mislukte opstand werden documenten gevonden waarin stond dat zij ook eraan meedeed. Ze sprak geen woord bij de Mantsjoe ambtenaren toen ze werd opgepakt. Ze werd uiteindelijk publiekelijk geëxecuteerd in haar eigen jiaxiang. Ze was toen eenendertig jaar. De begrafenis werd door Xu Zihua enWu Zhiyinggeregeld. Hierbij kwamen duizenden rouwende sympathisanten op af. Het was een uiting vanprotest.

Zie de categorieQiu JinvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.