Naar inhoud springen

Qliner 350

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Qliner 350is een buslijn vanArriva Personenvervoer Nederland,dieAlkmaarvia deWieringermeer,Den Oever,deAfsluitdijkenZurichverbindt metLeeuwarden.De lijn rijdt eenmaal per uur en een rit duurt een kleine 2 uur. De bus is tussen Alkmaar en Leeuwarden sneller dan per trein viaAmsterdam.

Bij de aanleg van de Afsluitdijk tussenNoord-HollandenFrieslandin de tweede helft van de jaren twintig was plaats ingeruimd voor de nooit gerealiseerdeZuiderzeespoorweg,die vanAnna PaulownanaarHarlingenhad moeten lopen, als schakel in de verbinding vanAmsterdamen Alkmaar met Leeuwarden enGroningen.Omdat rendabele exploitatie onmogelijk bleek, is deze spoorlijn er nooit gekomen.

In plaats daarvan werd een autobuslijn ingesteld die in handen kwam van deNederlandse Spoorwegen.De lijn begon in 1933 na de opening van de Afsluitdijk en werd geëxploiteerd door deAlgemeene Transport Onderneming(ATO),[1]een volledigedochterondernemingvan de NS, die in 1932 de exclusieveconcessievoor het openbaar vervoer over de Afsluitdijk gekregen had. De route voerde vanaf Alkmaar via de nog nieuwe Wieringermeer (met een deel van de ritten viaHippolytushoefopWieringen), Den Oever, de Afsluitdijk,Kornwerderzand,HarlingenenFranekernaar Leeuwarden. Op 23 mei 1933 reed de eerste bus en het werd de meest succesvolle lijn van de ATO. Een rit met deze buslijn inspireerde de dichteresM. Vasalistot een van haar bekendste gedichtenAfsluitdijk(1940) met de veel geciteerde openingsregel "De bus rijdt als een kamer door de nacht".

Gedurende de vooroorlogse periode werden alleen reizigers toegelaten die daadwerkelijk de reis maakten over de Afsluitdijk: tussenvervoer op de trajectgedeelten Alkmaar - Den Oever respectievelijk Kop Afsluitdijk - Leeuwarden was niet toegestaan. Na de oorlog veranderde dit en ging de lijn ook een rol spelen in het streekvervoer binnen Noord-Holland en Friesland.[2]

Op 19 augustus 1940 werd de dienst gestaakt. De concessie verliep op 15 mei 1942 en de ATO kreeg in verband met brandstofschaarste geen tijdelijke vergunning. Na de bevrijding kreeg de ATO in 1946 een nieuwe trajectvergunning, maar zij besteedde de exploitatie uit aan twee andere NS-dochters, deNACOteAlkmaaren deNTMteHeerenveen.Op 18 januari 1948 droeg de ATO, die om vervoerspolitieke redenen ophield te bestaan als openbaarvervoerbedrijf, de rechten over aan NACO en NTM. Dit onder protest van departiculierebusbedrijvenLABenLABO,waarvan de streekvervoergebieden doorsneden werden door de NACO/NTM-lijn. Diverse particuliere busondernemingen hebben geprobeerd lange-afstandsbuslijnen over de Afsluitdijk te laten rijden, bijvoorbeeld in de jaren dertigAlbatroste Amsterdam en in de jaren vijftigRolandteSlochteren,maar aanvragen voor concessies werden stelselmatig afgewezen. De spoorwegdochters behielden het monopolie.

De lijn kreeg bij de NACO de lijnletter SB toegewezen, terwijl onder de lijnletter SC een zijlijn vanaf Den Oever respectievelijk Kop Afsluitdijk naarBolsward,Sneek,JoureenHeerenveenwerd ingesteld. Voor de NTM waren dat de lijnnummers 7 en 19, later[(sinds) wanneer?]9.[3]Doorfusiesin het streekvervoer ging de NTM in 1971 op in deFRAMen de NACO in 1972 in deNZH.Hierbij kreeg de lijn het lijnnummer 97. In de jaren tachtig bestond op zondagavond een sneldienst met het lijnnummer 197. In november 1994 werd de lijn omgezet in eenInterlinermet het lijnnummer 350. Gedurende een aantal jaren reed de lijn door naarDrachten.

Door nieuwe fusies in het streekvervoer ging de FRAM in 1996 op inVEONN,een bedrijf dat al in 1998 werd overgenomen door Arriva. In mei 1999 ging de NZH op inConnexxion.Daarmee heeft de lijn Alkmaar - Leeuwarden in de jaren tot 2001 de volgende exploitanten gehad:

  • van 1933 tot 1940 ATO
  • van 1946 tot 1948 NACO en NTM in opdracht van ATO
  • van 1948 tot 1971/1972 NACO en NTM
  • van 1971/1972 tot 1996 NZH en FRAM
  • van 1996 tot 1998/1999 NZH en VEONN
  • van 1999 tot 2001 Connexxion en Arriva

Op 1 januari 2001 trad deWet Personenvervoer 2000in werking, waarbij deconcessies in het Nederlandse openbaar vervoervoortaan door middel vanaanbestedingdoor lokale overheden worden verleend. Bij het binnenhalen van de concessie Noordwest Friesland door Connexxion in 2007 werd de lijn volledig door dit bedrijf gereden en werd de route verlegd waarbij niet meer via Harlingen en Franeker, maar via Bolsward naar Leeuwarden werd gereden. In december 2012 verloor Connexxion de concessie en sindsdien wordt de lijn vanuit Leeuwarden door Arriva alsQliner350 geëxploiteerd.[4]Sinds de dienstregeling 2018 wordt niet meer via Bolsward gereden maar vanaf de Kop Afsluitdijk rechtstreeks over de snelweg zonder te halteren naar Leeuwarden. Indien door vertraging op de Afsluitdijk de aansluiting op de Kop Afsluitdijk niet kan worden gehaald rijdt de lijn voor uitstappers langs station Harlingen.[5]

Op het traject over de Afsluitdijk stopt lijn 350 aan de halten Den Oever Busstation, Kornwerderzand en Kop Afsluitdijk. TussenHeerhugowaardenMiddenmeerwordt binnendoor gereden waarbij wel op een aantal haltes wordt gehalteerd.