Naar inhoud springen

Overgangsritueel (antropologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafRite de passage)

Eenovergangsritueelofrite de passageis eenritueeldat de verandering in sociale of seksuele status van iemand markeert. Overgangsrituelen worden vaak gehouden rond belangrijke gebeurtenissen zoals:geboortes,puberteit,huwelijken,menopauze,begrafenissenenz. De term wordt vaak gebruikt in deantropologie.De termrite de passagewerd geïntroduceerd door deFranseantropoloogArnold van Gennep(1873-1957) in zijn 'Les Rites de Passage' uit 1909. Volgens Van Gennep zijn er drie fases waarin een rite de passage zich ontwikkelt: afscheiding, liminaliteit (transitie) en re-integratie.

Van Gennep wees erop dat deze drie categorieën niet in dezelfde mate ontwikkeld zijn bij alle rituelen en bij alle volkeren, maar behield ze toch als universeel patroon.

  1. De eerste fase, afscheiding, betreft symbolisch gedrag waarbij het individu afgescheiden wordt van een voordien vaste maatschappelijke status. Hierbij wordt de oude status eerst 'vernietigd' als voorbereiding tot de nieuwe.
  2. Tijdens de middelste fase wordt de 'reiziger' ontdaan van elke uiterlijke manifestatie van zijn rang of rol en betreedt een soort 'liminale' status tussen vroegere en toekomstige identiteiten. Deze fase wordt vaak vergeleken met een (rituele) dood, of een verblijf in de duisternis van de baarmoeder in afwachting van de geboorte.
  3. In de laatste fase overschrijdt het rituele subject deze drempel en maakt in zijn nieuwe sociale of religieuze rol zijn herintrede in de maatschappij.
beeldje Karajà: initiatie van een jong

Overgangsrituelen zijn typisch rijk aansymboliek.Het proces van transformatie wordt uitgedrukt in tal van motieven diegeografischencultureelverspreid zijn. In de veelvoorkomende uitbeelding van dood en hergeboorte worden ingewijden achtereenvolgens eerstritueel"gedood" om hen te bevrijden uit hun vorig leven, daarna als kinderen behandeld in detransitieve fase,en volwassen gemaakt in hun nieuwe status. De heleceremoniehoudt ook het succesvol doorstaan van een aantal beproevingen in, en vaak wordt elke toegang tot de volgende fase door een poort gesymboliseerd. De nieuwe status wordt gewoonlijk ook tot uitdrukking gebracht in een of andere verandering aan het lichaam, zoals bijvoorbeeldbesnijdenis,het verwijderen van tanden,tatoeages,of door specialekledijenornamenten.

Enkele rites de passage van onze huidige westerse cultuur zijn: dedoop,decommunie,besnijdenis,hethuwelijk,de eerste dag op school, ontgroeningen, enzovoort.

Onder anderen deSchotseantropoloogVictor Turnerwerkte verder aan theorievorming over de middelste fase in de driedeling van Van Gennep, deliminale fase.Met liminaliteit wordt bedoeld dat men zich tussen twee werelden bevindt, of op de drempel van een overgang. Op dat moment heeft iemand een niet-geaccepteerde of ongedefinieerde (ambigue) sociale rol. Tijdens eenontgroeningvan eenstudentenverenigingis men bijvoorbeeld nog geen volwaardig lid, maar is men tegelijkertijd niet langer een buitenstaander. Degenen die samen een liminale fase ondergaan vormen een bijzondere sociale groep, die zich vaak kenmerkt door wat Turnercommunitasnoemde: (tijdelijke) gezamenlijkheid, sociale gelijkheid ensolidariteit.

Bronnen en referenties

[bewerken|brontekst bewerken]
  • Encyclopaedia Britannica 2008 Ultimate Reference Suite: 'Passage rite'
  • Van Gennep, Arnold(1909). 'Les rites de passage "
  • Turner, Victor(1967). 'Betwixt and between: the liminal period in rites de passage,' Forest of symbols: aspects of the Ndembu ritual, Cornell UP, Ithaca, pp. 23-59.
Zie de categorieRites of passagevanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.