Naar inhoud springen

Sahoel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
kaart van Soendaland en Sahoel

SahoelofMeganesiëwas een samenhangende landmassa die tijdens delaatste ijstijdbestond uitAustralië,Nieuw-Guineamet deAru-eilanden,grote delen vanArafurazeeenTasmanië.De huidige isolatie van de eilanden van het Australische vasteland ontstond na het einde van de laatste ijstijd, toen het zeeniveau door het smeltende landijs met meer dan honderd meter steeg.

De hierdoor ontstanezeestraattussen hetKaap York-schiereilandvan de Australische deelstaatQueenslandheetStraat Torresen is 140 kilometer breed. DeStraat Basstussen Tasmanië en het Australische continent is ongeveer 250 km breed en heeft een gemiddelde waterdiepte van ongeveer 90 m. De overstroming van Straat Torres vond ongeveer 8000 jaar geleden plaats en van de Straat Bass ongeveer 12.000 jaar geleden. Het zeeniveau bereikte ongeveer 6000 jaar geleden het huidige niveau.

Anderzijds was Sahoel nooit door een landbrug verbonden met het met Zuidoost-Azië verbondenSoendaland.Deze scheiding van Soenda en Sahoel weerspiegelt zich ook in de verschillende fauna's van beide regio's, begrensd door deLydekker-,Wallace- enWeberlijnen.De fauna van de afzonderlijke eilanden in de voormalige regio Sahoel is daarentegen erg vergelijkbaar. Buideldieren komen voor op Australië, Nieuw-Guinea en Tasmanië en een aantal westelijkere eilanden vanWallaceatot inSulawesi,en sommige soortenregenboogvissenkomen zowel in het noorden van Australië als het zuiden van Nieuw-Guinea voor.

Menselijke kolonisatie

[bewerken|brontekst bewerken]

Anno 2021 wordt algemeen geaccepteerd dat Sahoel ten minste 50.000 jaar geleden door demensgekoloniseerd werd. Mensen bereikten de hooglanden van Nieuw-Guinea bijna 50.000 jaar geleden, en meer dan 40.000 jaar geleden de gematigde bossen in het zuidwesten van Australië. Ongeveer 5000 jaar later zijn nederzettingssporen te vinden in het droge en hete centrum, evenals onderrotsschuilplaatsenin de bergen van Tasmanië. De verschillende habitats werden veroverd met eenlithische technologiedie gedurende het helePleistoceengeen gestandaardiseerde vormen vertoonde.

De weg waarop de eerste kolonisten in Sahoel kwamen kan niet met zekerheid worden gereconstrueerd. De beschikbare dateringen vansitesin Nieuw-Guinea en Australië zijn bijna allemaal aanzienlijk ouder dan de Zuidoost-Aziatische. Archeologische opgravingen inMadjedbebe,Noord-Australië toonden dat de site met zekerheid 50.000 jaar en mogelijk al 65.000 ± 6000 jaar geleden voor het eerst door mensen werd bewoond. In 2017 werden in deLailigrot,aan de noordkust vanOost-Timor,vondsten gedaan die een kolonisatie tot 44.600 jaar geleden aantonen. In de grot vanJerimalaiin Oost-Timor werden vondsten tot 42.000 jaar oud gedaan.