Naar inhoud springen

Sakya Pandita

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sakya Pandita
Sakya Pandita
Tibetaans ས་སྐྱ་པཎྜི་ཏ་ཀུན་དགའ་རྒྱལ་མཚན་།
Tibetaans pinyin Sakya Pandita Kunga Gyaltsen
Wylie sa skya paṇḍi ta kun dga’ rgyal mtshan
Traditioneel Chinees Tát tư già • ban di đát • công gia giam tàng
Cổn cát kiên tán, phổ hỉ tràng, khánh hỉ tràng
Vereenvoudigd Chinees Tát tư già • ban di đát • công gia giam tàng
Cổn cát kiên tán, phổ hỉ tràng, khánh hỉ tràng
Hanyu pinyin Sàsījiā Bānmídá Gōngjiā Jiāncáng
Gǔngá Jiānzàn, Pǔxǐzhuàng, Qìngxǐzhuàng
PortaalPortaalicoon Tibet

Sakya Pandita,voluitSakya Pandita Kunga Gyaltsen(Sakya,1182- Liangzhou (nuWuweiinGansu),1251), is een van de vijf meesters die als oorspronkelijke stichters van desakya-traditiein hetTibetaans boeddhismeworden beschouwd. De andere vier zijnSachen Künga Nyingpo,Sönam Tsemo,Dragpa GyaltsenenPhagspa.

Sakya Pandita studeerde bij diverse leraren, onder wie Dragpa Gyaltsen, de geleerdeShakya SriuitKasjmiren de vijfdesakya trizin,Dragpa Gyaltsen.Samen met Shakya Sri vertaalde hij belangrijke teksten uit de logica die in deSarma,ofwel nieuwe school van het boeddhisme een standaardwerk over dit thema werden. Ook zijn uiteenzettingen over hethoogste zichtin het kader van de sakya-leer zijn van belang binnen de traditie. Hij werd de zesde sakya trizin van 1216 tot 1251.

Sakya Pandita is ook auteur van een aantal werken over de geschiedenis van hetTibetaanse Rijk.In een daarvan beschrijft hij zijn zienswijze op het verloop van het verondersteldeconcilie van Lhasa.In dat debat zou omstreeks 793 beslist zijn welke stroming in het boeddhisme in Tibet de leidende zou zijn. Hij veroordeelt op uiterst polemische wijze en in zeer scherpe bewoordingen de positie van het ChineseChan-boeddhismeen die van zijn vertegenwoordiger in dat debatMoheyan.

Sakya Pandita was na een eerste inval van de Mongoolse prinsGodan Khanin Tibet genoemd als de persoon die de Tibetaanse belangen aan zijn hof zou kunnen vertegenwoordigen. Godan had enige jaren andere prioriteiten, maar in1244ontving Sakya Pandita de onmogelijk te weigeren uitnodiging naar zijn hof te komen. In gezelschap van zijn jonge nevenPhagspa(1235-1280) en Chakna Dorjé reisde hij naarLanzhouin het huidigeGansu,waar hij in1246arriveerde. Sakya Pandita was daarmee de eerste Tibetaan die een belangrijke rol ging spelen in de relatie met deMongolentijdensdie Mongoolse periode.

In de klassieke Tibetaanse geschiedschrijving volgt dan de melding van de beroemde brief van Sakya Pandita aan alle geledingen binnen de Tibetaanse elite. De brief beschrijft de voorwaarden, waaronder de Mongolen bereid zijn af te zien van verwoestende invasies in Tibet. Er dient sprake te zijn van onvoorwaardelijke acceptatie van de Mongoolse soevereiniteit door alle geestelijke en wereldlijke autoriteiten. Hun autoriteit zou voortaan afhangen van deze soevereiniteitserkenning en van formele benoeming door de Mongolen. De Tibetaanse autoriteiten zouden hun bezittingen besturen in overleg met afgevaardigden van de Sakya in overeenstemming met de Mongoolse wet. Er zou een volkstelling gehouden worden. Mongolen zouden belastingen heffen en innen, daarbij geholpen door functionarissen vanuit de sakya. De brief eindigt met een specificatie van het soort producten, die de Mongolen daarnaast als eerbetoon verwachten.

Een tweede element in de brief is de nadruk die gelegd wordt op de vaak gemelde stelling, dat de sakya de enige vertegenwoordigers van de Mongolen in Tibet zijn en dat de abt van het klooster Sakya de voornaamste uitvoerder zou zijn van de Mongoolse soevereiniteit.

De klassieke Tibetaanse geschiedschrijving laat dan ook de hegemonie van de sakya-traditie in Tibet met deze brief beginnen. De meeste hedendaagse tibetologen gaan er echter van uit dat deze brief eenpseudepigraafis, feitelijk aanzienlijk later geschreven op basis van omstandigheden na de dood van Sakya Pandita en om redenen van toenmalige politieke opportuniteit aan Sakya Pandita toegeschreven. De feitelijke bestuurlijke dominantie van de sakya in Tibet werd pas na1264gerealiseerd.

Sakya Pandita zou de rest van zijn leven voor het grootste deel in Lanzhou doorbrengen en nooit meer terugkeren naar Tibet.

Voorganger:
Dragpa Gyaltsen
6esakya trizin
1216-1251
Opvolger:
Phagspa