Naar inhoud springen

Sappemeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sappemeer
Plaats inNederlandVlag van Nederland
Sappemeer (Groningen)
Sappemeer
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie)Groningen
Gemeente Vlag Midden-GroningenMidden-Groningen
Coördinaten 53° 10′ NB, 6° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,31[1]km²
- land 13,03[1]km²
- water 0,28[1]km²
Inwoners
(2023-01-01)
8.235[1]
(619 inw./km²)
Woning­voorraad 3.740 woningen[1]
Overig
Postcode 9611
Woonplaatscode 1021
Belangrijke verkeersaders A7
Foto's
De Sint-Willibrorduskerk
DeSint-Willibrorduskerk
PortaalPortaalicoon Nederland

Sappemeer(Gronings:Sapmeer,vroeger ookSapmeer) is een plaats en tevens een voormalig meer in provincieGroningeninNederland.Het is tevens de naam van de voormalige gemeente die in1949is opgegaan in de gemeenteHoogezand-Sappemeer.Sinds 1 januari 2018 behoort Sappemeer tot de gemeenteMidden-Groningen.

Het beeldVeengraversvanHans Mesherinnert aan de veenarbeiders in Sappemeer.

Destad Groningenwerd in 1613 eigenaar van een nog onontgonnenveengebiedten oosten van de stad, dat de provincie acht jaar daarvoor van de Utrechtse ofRheenseCompagnie had verpacht. Om dit gebied in cultuur te brengen werd vanaf 1618 het Winschoterdiep gegraven. Tegelijkertijd werden hetSappemeeren Kleine Meer (Kleine Sapmeer) drooggelegd. Het dorp is in 1621 ontstaan, toen zich er enkele verveners vestigden en werd vernoemd naar het drooggelegde Sap(pe)meer. In 1631 sloot het stadsbestuur van Groningen een contract met de Friese vervener Feijthije Ottens, die de ontginning van het Sappemeer en het Kleinemeer ter hand nam. Sappemeer werd het eerste centrum in deVeenkoloniën.

Sappemeer was oorspronkelijk als dorp (niet als gemeente) dan ook groter dan het naastgelegenHoogezand.De gemeente Sappemeer telde bij de oprichting in 1795 2.077 inwoners (tegen 4.044 voor Hoogezand), hetgeen in 1859 was doorgegroeid tot 3.475, in 1899 tot 6.117 en in 1947 tot 7.224. Toen zich in Hoogezand in de19e eeuwindustrie ging vestigen, groeide het tot aan Sappemeer. In 1949 werden beide dorpen samengevoegd tot één gemeente, waarbij Hoogezand inmiddels de dominante plaats was geworden.

Geografie en geologie

[bewerken|brontekst bewerken]
ZieWijken en buurten in Midden-Groningenvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tot hetkerspelSappemeer behoorden oorspronkelijk de buurtschappen en gehuchtenAchterdiep,Heerenlaan,Jagerswijk,Kleinemeer,Winkelhoek,Borgercompagnie(gedeeltelijk),Tripscompagnie(gedeeltelijk) enSpitsbergen(gedeeltelijk). Het dorp Sappemeer bestaat tegenwoordig uit de wijken en buurten Margrietpark, Sappemeer-Oost, Boswijck-West en -Oost, Compagniesterpark,De Vosholen-Westen -Oost (metKleinemeer),Nieuw Woelwijck,Polder de NijverheidenSappemeer-Noord(met hetAchterdiepenJagerswijk). Alleen de laatste wijk heeft afzonderlijke plaatsnaamborden.

Op het grondgebied van Sappemeer lagen de voormalige waterschappenKleinemeer(1775),Overwater(1793),Jagerswijk, Spitsbergen en Kostverloren(1793),Borgercompagnie-Westkant(1835),De Nijverheidof Oostkant Kleinemeer (1857),De Winkelhoeken(voor 1934) enDe Waker(1962).

Sappemeer ligt pal naast hetaardgasveld van Slochteren,van waaruitaardgaswordt gewonnen. Het laatste decennium doen zich geregeld aardbevingen voor in het polderrijke gebied.[2]Deze aardbevingen zouden een oorzaak voor de vele schademeldingen aan gebouwen kunnen zijn.

Bezienswaardigheden

[bewerken|brontekst bewerken]

Verkeer en vervoer

[bewerken|brontekst bewerken]

In Sappemeer lag tot 13 december 2020 het treinstationSappemeer Oost,aan de spoorverbinding vanBad NieuweschansenVeendamnaarGroningen.Op het station stopte op doordeweekse dagen vier keer per uur een trein richting Groningen en twee keer per uur een trein naar zowel Bad Nieuweschans als Veendam. Dit station werd opgeheven zodat er ruimte vrijkwam voor de sneltrein Groningen - Winschoten.[3]

Buurtbus515 rijdt sinds december 2019 een ringlijn die begint en eindigt bij het medisch centrum van Hoogezand. Deze ringlijn gaat via Sappemeer.

Voorheen reden onder andere ook de lijnen 44, 74, 79 en 174 door Sappemeer. Die lijnen werden opgeheven toen de parallellespoorlijnvaker werd bediend.

Sappemeer heeft een voetbalvereniging, genaamdVV HSCen bijgenaamdde zwarte kraaien.

Geboren in Sappemeer

[bewerken|brontekst bewerken]
Zie de categorieSappemeervanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.