Naar inhoud springen

Satire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Satirische tekening vanJames Gillrayuit 1806, dieNapoleontoont als bakker van koningen enTalleyranddie al nieuw deeg kneedt

Eensatireis een kunstvorm waarbij vaak op humoristische wijzemaatschappijkritiekof kritiek op personen wordt gegeven. De kritiek kan geleverd worden viaparodie,ironie,sarcasme,pasticheenkarikatuur.De doelwitten kunnen personen, politici,tradities,religie,kunstenaars, entertainers,media,normen,waarden,trendszijn. Niet alle satire is uitsluitend humoristisch bedoeld. Sommige satires zijn zo agressief en scherp dat ze vooral willen provoceren of tot actie aanzetten. Hierom zijn door de geschiedenis heen veel satirici vervolgd door de overheid.

Het woord 'satire' is, hoewel dit vaak wordt gedacht, niet afgeleid van de klassiekesatyr,maar van delanx satura,wat staat voor een schaal met gemengde vruchten. Dit verwijst naar de eeuwenoude associatie van satire met het consumeren van voedsel voor de geest (ab ovousque ad mala= "vanaf het ei tot de appels", een Latijnse uitdrukking die ongeveer betekent: "van begin tot eind" ) en met het vermengen van verschillende genres en stijlen. Satire wordt ook weleens geassocieerd met degeneeskunde,waarbij de satiricus als een arts de maatschappij tracht te "genezen".

Vormen van satire

[bewerken|brontekst bewerken]
Le satire e l'epistole di Q. Orazio Flacco,gedrukt in 1814

Satire kan verdeeld worden in twee vormen:

  • 'Horatiaans', vernoemd naar de Romeinse dichterHoratius,duidt op lichte satire die vooral bedoeld is om op geestige wijze spot te drijven met de dwaasheid van de maatschappij. Een bekend voorbeeld isDesiderius Erasmus'Lof der Zotheid.
  • Een meer harde, scherpe, bijtende vorm van satire wordt 'juvenaliaans' genoemd, naar de Romeinse dichterJuvenalis.[1][2]Hierbij wordt op agressieve en cynische wijze kritiek geleverd met de bedoeling het publiek tot denken of actie aan te zetten. Het humoristische aspect is hierbij soms minder belangrijk. Een bekend voorbeeld isGeorge Orwell'sAnimal Farm.

Satire in Nederland

[bewerken|brontekst bewerken]

Nederland kent een lange traditie op gebied van satire. Het boekLof der ZotheiddoorDesiderius Erasmusis allicht het oudste voorbeeld. Eind 19de eeuw ontstond in Nederland hetcabaret,die vaak hun publiek een figuurlijke spiegel voorhouden. In diezelfde periode ontstond het 'Amsterdamsch literair-satirisch studentenweekbladPropria Cures', dat in 1890 werd opgericht, en nog altijd verschijnt. Satirische literatuur was in Nederland onder meer terug te vinden in de werken vanGodfried Bomansen de stripreeksenTom PoesenDe familie Doorzon.

In de jaren zestig en zeventig van de 20ste eeuw had Nederland diverse spraakmakende televisieprogramma's, waaronderZo is het toevallig ook nog eens een keer,Hoepla,Farce Majeure,Hadimassa,Het Gat van Nederland.In de jaren tachtig werd televisiesatire vooral vertegenwoordigd doorKees van KootenenWim de Bie.Zij werden opgevolgd in de jaren 90 doorJiskefet.In de 21ste eeuw waren er programma's alsKopspijkersen laterKoefnoenenZondag met Lubach(laterDe Avondshow met Arjen Lubach)

Met name deVPROen deVARAhebben een traditie in satire. Een bekend satirisch radioprogramma wasCursiefvan deKRO,dat in de jaren zeventig werd uitgezonden.

Satire in België

[bewerken|brontekst bewerken]

België heeft qua satirische tradities voornamelijk hetcarnavalvanAalsten de Antwerpse poppentheaters zoalsPoesje,die eeuwenlang machthebbers belachelijk maakten. In strips alsKuifje,Suske en WiskeenNerovinden we soms lichte satire terug. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond het rechts-conservatieve krantje't Pallieterke.Schrijvers alsHugo ClausenJohan Anthierensschreven satirische stukken, voornamelijk tegen deKerken politici gericht. Tijdens de jaren zestig en zeventig ontstonden er enkele satirische bladen, waarvanHumoenDe Zwijgerde bekendste zijn. Op 2 november 2008 werd een nummer van het Vlaamse bladHumouit de rekken gehaald vanwege een satirisch bedoelde fotomontage in het blad rond dezaak-Koekelberg.[3][4] ZangerJacques Brelzong geregeld met scherpe tong over bepaalde maatschappelijke toestanden die hem aangrepen. In Vlaanderen zelf hadden groepen alsDe StrangersenVuile Mong en zijn Vieze Gasteneen satirische doorslag.

Satirische televisie was in België amper te zien. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig was kortstondig op de BRT het satirische televisieprogrammaMagesiente zien. Datzelfde decennium maakteUrbanusde Kerk belachelijk en later ook humanitaire doelen. Tijdens de jaren tachtig liep op de BRT de satirische televisiereeksTV-Touché.Pas in de jaren negentig brak televisiesatire in Vlaanderen echt door, al bleef de satire doorgaans zacht. Komieken alsGeert HosteenRaf Coppensbrachten politiek geïnspireerde humor, terwijl series alsBuiten De Zone,Alles Kan Beter,In de GloriaenHet Geslacht De Pauwvoornamelijk parodieën op andere televisieprogramma's brachten. In de 21ste eeuw laten het televisieprogrammaDe Ideale Werelden komieken alsAlex AgnewenMichael Van Peelzich ook geregeld door de actualiteit inspireren.

Een satire die de spot drijft met een bestaand kunstwerk heet eenparodieof persiflage.

Op andereWikimedia-projecten