Naar inhoud springen

Seksuele voorkeur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Seksuele voorkeuris een algemene term voorseksuelebelevingen,neigingen,verlangens,fantasieënof uitingen. De voorkeuren kunnen betrekking hebben op bepaaldeseksuele handelingen,partners of objecten. De term seksuele voorkeur wordt meestal gebruikt als de voorkeuren of neigingen alsafwijkendvan denormworden beschouwd.

In de jaren 80 van de twintigste eeuw was de term 'seksuele voorkeur' vooral populair in links-georiënteerde homo-organisaties, die de term '(homo)seksuele geaardheid' of 'homofiele geaardheid' (toen vooral in christelijke kringen gebruikt diehomo-erotischegevoelens tolereerden, maar homoseksuele handelingen afkeurden) scherp afkeurden. In internationale contacten bleek echter dat in Latijns-Amerika rechts-christelijke organisaties met de term 'seksuele voorkeur' hetzelfde beoogden: die hadden zich de term toegeëigend en stelden dat iemand met een voorkeur voor spinazie ook best spruitjes kon eten, met andere woorden dat mensen met een homoseksuele voorkeur daar helemaal niet naar hoefden te leven. Sindsdien wordt, mede door de internationalisering van de beweging, de term 'seksuele gerichtheid' (in het Engels 'sexual orientation') veel gebruikt, soms gecombineerd met het begripgenderidentiteit.Zo spreekt de onafhankelijke deskundige van deVerenigde Natiesoversexual orientation and gender identity.[1]

Voorkeuren zijn te verdelen in

  • niet-pathologische,onschadelijke, gezonde seksuele voorkeuren
  • pathologische,pathologisch gestoorde seksuele voorkeuren

In het laatste geval wordt er gesproken vanparafilieën.Hierbij richt deseksualiteitzich op levenloze objecten, pijn, vernedering of seks met wilsonbekwame personen, zoals kinderen, waarbij dit tot significant lijden leidt bij de persoon of het slachtoffer.

Deseksuele voorkeurverschilt van en is een aanvulling op deseksuele geaardheidwaaronder het voorkeursgeslacht van de partner wordt verstaan. Seksuele voorkeur en seksuele geaardheid zijn twee onafhankelijke dimensies; of iemand vanBDSMhoudt, staat los van of diegene hetero-, homo- of biseksueel is. Iemands seksuele verlangens en gedragingen kenmerken zich door een combinatie van (1) de seksuele voorkeur(en) en (2) de seksuele geaardheid. Recentelijk is ook een poging gedaan de leeftijdsvoorkeur als een derde dimensie te definiëren.[2]

De definitie van welk seksueel gedrag "normaal" is en wat gestoord, wordt volgens Haeberle (1985) door middel van de volgendesociale institutiesbepaald:[3]

De grenslijn tussen "gezonde", verantwoorde seksuele voorkeuren en gedragingen aan de ene kant, en psychische stoornissen en afwijkingen aan de andere kant is afhankelijk van de historische en sociale veranderingen en wetenschappelijk onderzoek. Deze factoren zijn ook van invloed op de classificatiesystemen voor psychische stoornissen en aandoeningen,de DSMen deICD.

Vanaf de middeleeuwen zag deRooms-Katholieke Kerkalle seksuele handelingen die niet gericht waren opvoortplantingals eenzonde.Seksualiteit buitenheteroseksuelerelaties en het huwelijk was eveneens zondig. In de 19e eeuw werdmasturbatiedoor de psychiatrie als een ziekte geclassificeerd. Een van de grondleggers van de Amerikaanse psychiatrie,Benjamin Rushstelde masturbatie verantwoordelijk voorkrankzinnigheid,spinaletuberculose,een slechtgezichtsvermogen,epilepsieen andere ziekten. Samen met de beschouwing van de Rooms-Katholieke Kerk van masturbatie als een zonde, veroorzaakte dit wijdverbreide gevoelens van schuld. Er werden bredere lijsten van seksuele afwijkingen ontwikkeld; het bekendste voorbeeld is het werk Psychopathia sexualis van de Weense psychiaterKrafft-Ebing(1886). In weerwil van kritiek vanMagnus Hirschfeld(1899) enSigmund Freud(1905) kwam het tot een visie waarbijhomoseksualiteitals pathologisch werd gezien.

Volgens deKinsey-Rapporten(1948, 1953) was masturbatie geen ziekte of persoonlijkheidsprobleem, en homoseksualiteit werd in 1973 afgevoerd van de lijst van seksuele afwijkingen. Tegenwoordig worden masturbatie en homoseksualiteit niet meer gezien als seksuele voorkeuren; dit zijn binnen de seksuologie voorbeelden van de verandering in de beoordeling van seksuele neigingen en gedragingen.

De pejoratieve termenperversieen aberratie worden tegenwoordig niet meer gebruikt. In plaats daarvan wordt het meer neutrale psychiatrische concept parafilie gehanteerd. Wetenschappers als Haeberle wijzen erop dat de term parafilie een schaal inhoudt van gezonde tot ongezonde seksualiteit.[3]Tegenwoordig worden in de seksuologie alle seksuele handelingen die met onderlinge toestemming en zonder dwang, uitbuiting of exploitatie worden uitgevoerd, als gezond beschouwd.[4]

Frequentie van seksuele voorkeuren

[bewerken|brontekst bewerken]

Het Kinsey rapport toonde als een van de eerste studies aan dat van de normen afwijkende seksuele voorkeuren, fantasieën en gedrag veel voorkomen. In een follow-up studie met 94 mannen naarseksuele fantasieën[5]werd bijvoorbeeld gerapporteerd dat 61% van de mannen fantaseerden dat zij jonge meisjes verleidden en 33% had verkrachtingsfantasieën.

De vraag naarhet feitelijke gedragwas een studie onder zestig studenten.[6]Van de respondenten had 65% niet-standaard seksueel gedrag vertoond, 42% had aanvoyeurismegedaan, 35% meldde stiekem tegen iemand aan te hebben gewreven (frotteurisme) en 3% rapporteerde seksuele contacten met meisjes onder de twaalf jaar te hebben gehad (pedofilie).

Volgens eenliteratuuronderzoekin 2008 hadden tussen de 31% en 57% van de vrouwen verkrachtingsfantasieën. Verkrachtingsfantasieën zijn paradoxaal, omdat onduidelijk is waarom een persoon een erotische en aangename fantasie heeft over een activiteit die in het echte leven, in ieder geval voor het slachtoffer,traumatischis.[7]

Vormen van seksuele voorkeuren

[bewerken|brontekst bewerken]
  • algolagnie- seksueel genot beleven aan pijn
  • bdsm- ziesadomasochisme
  • bestialiteit- seks met dieren
  • bondage- seksuele stimulering door middel van vastbinden of overgeleverd zijn aan de ander door bewegingsbeperking
  • coprolagnie- seksueel genot beleven met (menselijke) uitwerpselen (poepseks)
  • efebofilie- seksuele voorkeur van volwassenen voor pubers vanaf 12 jaar
  • exhibitionisme- het zichzelf graag naakt vertonen (onder meerpotloodventen)
  • seksueel fetisjisme- seksueel genot beleven aan bepaalde voorwerpen of situaties
  • frotteurisme- seksueel genot beleven aan het heimelijk aanraken van anderen
  • gerontofilie- seksuele aantrekking tot ouderen
  • infantilisme- seksueel genot beleven aan het als volwassene spelen van een (jong) kind (ageplay)
  • masochisme- het genieten van het ondergaan van vernedering en pijn
  • necrofilie- seksuele aantrekking tot en handelingen met een overleden persoon
  • niet-penetratieve seks- seks zonder feitelijke geslachtsgemeenschap
  • pedofilie- seksuele aantrekking tot kinderen die nog niet geslachtsrijp zijn
  • promiscuïteit- veel wisselende seksuele contacten
  • publieke seks- seks in de openbare ruimte
  • sadisme- het pijnigen en vernederen van de seksuele partner
  • sadomasochisme- seksuele uitingen waar macht, vernedering en/of pijn een belangrijke rol spelen
  • saliromanie- seksueel genot beleven aanvies,zoals braaksel, uitwerpselen enzovoorts (ook coprolagnie, urolagnie)
  • sapioseksualiteit- genot beleven aan de intelligentie van andere personen
  • satyriasis- overmatige geslachtsdrift van de man (synoniemis satyromanie, of als het op vrouwen gericht is, gynaecomanie)
  • travestie- zichzelf kleden als iemand van de andere sekse
  • urolagnie- seksueel genot beleven met urine (plasseks)
  • voedsel-erotiek- erotiek en seks met etens- en drinkwaren
  • voyeurisme- het kijken naar seksuele handelingen van anderen
  • wurgseks- seksueel genot door het laten dichtknijpen van de keel