Naar inhoud springen

Sima Qian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sima Qian
Portrettering Sima Qian
Portrettering Sima Qian
Algemene informatie
Volledige naam Tư mã thiên
Geboren ca.145 v.Chr.
Geboorteplaats Hejin
Overleden ca.86 v.Chr.
Overlijdensplaats Volksrepubliek China
Land Han-dynastie,China
Beroep historicus
Werk
Genre geschiedschrijving
Stroming Chinese historiografie
Invloeden Sima Tan
Thema's Chinese geschiedenis
Bekende werken Shiji
(en)IMDb-profiel
PortaalPortaalicoon Literatuur
China
Sima Qian
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd Tư mã thiên
Traditioneel Tư mã thiên
Pinyin Sīmǎ Qiān
Wade-Giles Ssu-ma Chʿien
Familienaam Sima
Persoonlijke naam Qian
Omgangsnaam Zǐcháng (Tzu-chʿang) tử trường ( tử trường )
Jyutping(Standaardkantonees) si1 maa5 cin1

SimaQian(ca.145 v.Chr.- ca.86 v.Chr.) was een Chineeshistoricusuit deHan-dynastie.Hij was de samensteller van deShiji,het eerste Chinese werk dat de gehele op dat moment bekendeChinese geschiedenisbeschreef. Hij wordt dan ook gezien als de vader van deChinese geschiedschrijving.

Traditionele bronnen voor zijn biografie

[bewerken|brontekst bewerken]

Voor de biografie van Sima Qian bestaan twee traditionele bronnen:

  • Sima Qian eindigde zijn Shiji met eenxu,een 'nawoord' (juan 130). Daarin beschrijft hij de herkomst van zijn familie en geeft biografische informatie overSima Tan,zijn vader, gevolgd door eenautobiografie.Ook vermeldt hij dat hij de Shiji had afgemaakt omdat hij daartoe opdracht van zijn vader had gekregen.
  • Juan62 van deHanshubevat eveneens een biografie van Sima Qian (Sima Qian zhuan,Tư mã thiên truyện ). Hoewel grotendeels hetzelfde als die in de Shiji, kunnen toch verschillen worden geconstateerd. Zo vermelddeBan Gudat Sima Qian na zijn bestraffing als functionaris werkzaam was in het paleis en dat de Shiji na zijn dood allengs bekend raakte. Tevens uitte Ban Gu een aantal punten van kritiek, zowel op het werk als op de persoon Sima Qian.

Hofhistoriograaf

[bewerken|brontekst bewerken]
Portret van Sima Qian.

Sima Qian kwam uit een familie van astrologen, tevens optekenaars van historische gebeurtenissen. Zijn vader,Sima Tan,was tussen 140 en 110 v.Chr. in dienst van keizerWualstaishi ling( thái sử lệnh ), de hofastronoom, hofastroloog en hofhistoriograaf, drie functies die in elkaar overliepen. Sima Qian is geboren in Longmen ( long môn ), nabij het huidigeHanchenginShaanxi.Volgens zijn eigen autobiografie (juan 130) was hij op tienjarige leeftijd reeds in staat oude teksten op te zeggen. Vanaf zijn twintigste maakte hij, financieel ondersteund door zijn vader, uitgebreide reizen in het gebied van de Yangzi rivier. Hij was bijzonder geïnteresseerd in historische plaatsen. Na een periode van studie in de hoofdsteden vanQienLuwerd hij benoemd tot hoffunctionaris (Langzhong,Lang trung, 'Gentleman of the Palace'). Hij vergezelde militaire expedities die het westen en zuidwesten moesten onderwerpen. Op die manier bereikte hij in 111Kunmingin het huidigeYunnan.Zijn rapport werd na terugkomst aan de keizer overhandigd.

In 110 overleed zijn vader,Sima Tan.Als hoofd van de keizerlijke bibliotheek was hij begonnen met het verzamelen van historisch materiaal, waaruit hij uiteindelijk een geschiedkundig overzicht wilde samenstellen. Sima Qian kreeg van hem opdracht dat werk te voltooien. In 108 werd hij, als opvolger van zijn vader, benoemd tottaishi ling.Vanaf dat moment begon Sima Qian zelf met het verzamelen van bronnen, zowel uit de keizerlijke archieven als uit particuliere bibliotheken. Hieruit heeft hij uiteindelijk de Shiji samengesteld. Met betrekking tot een belangrijke historische bron, hetBoek der Documenten,kreeg hij advies vanKong Angguo( khổng an quốc ), een directe afstammeling van Confucius en bewerker van deguwen-versie van dat werk.

Nieuwe kalender

[bewerken|brontekst bewerken]
Volgens de controlerende cyclus van hetVijf Fasenmodeloverwon aarde (Han) het water (Qin).

Volgens deHanshuspeelde Sima Qian, samen metNi Kuan( nhi khoan, d. 103 v.Chr.) een belangrijke rol bij de voorbereidingen voor de invoering van een nieuwe kalender in 104 v.Chr. Dit was het gevolg van het geloof in de leer van deVijf Fasen.Elke keizerlijke dynastie regeerde daarbij onder de bescherming van een van de vijf elementen hout, metaal, vuur, water en aarde. Voor deQin-dynastiewas dit element 'water' met de daarbij behorende kleur zwart. De Han-dynastie nam na de machtsovername dit element van Qin eerst over. Onder keizer Wu werd de roep luider om de Han-dynastie formeel onder bescherming te plaatsen van het element 'aarde', met de daarbij behorende kleur geel. Op die manier werd duidelijk dat Qin door Han was verslagen, net zoals 'aarde' het element 'water' overwint. Han werd zo tot legitieme opvolger van Qin verklaard. Onder de aanhangers van dit denkbeeld, dat voor het eerst werd geformuleerd doorGongsun Chen( công tôn thần, rond 166 v.Chr.) enJia Yi( giả nghị, ca. 201 – ca. 169 v.Chr), bevond zich ook Sima Qian. Uiteindelijk werd de nieuwe kalender afgekondigd tijdens dewinterwendevan 104 v.Chr. en vormde het begin van dejaartitelTaichu( thái sơ, 'verheven begin', 104-101 v.Chr.).

Kwestie Li Ling

[bewerken|brontekst bewerken]

In 99 v.Chr. raakte Sima Qian betrokken bij de kwestieLi Ling( lý lăng, d. 74 v.Chr.). Li Ling was een generaal die een expeditiemacht tegen deXiongnuhad geleid. Toen een nederlaag onafwendbaar leek, bracht hij zijn manschappen in veiligheid en gaf zich vervolgens over aan de Xiongnu. Volgens keizer Wu had hij met zijn overgave aangegeven dat hij niet bereid was om te sneuvelen en daarom beschuldigde hij hem vandesertie.Alle functionarissen aan het hof veroordeelden Li Ling voor zijn daad, met uitzondering van Sima Qian. Hoewel hij hem wel tot zijn bekenden rekende, beschouwde Sima Qian hem niet als een persoonlijke vriend. Desondanks verdedigde hij hem als een man die werd gerespecteerd door zijn manschappen en bereid was te sterven voor zijn land. Zijn daad was niet meer dan het onvermijdbare gevolg van de situatie waarin Li Ling terecht was gekomen. Ook bekritiseerde Sima Qian de veroordeling door de andere hoffunctionarissen. Zij konden dit makkelijk doen, omdat zij met hun families veilig in de hoofdstad woonden. De stellingname van Sima Qian werd echter beschouwd als indirecte kritiek op een zwager van keizer Wu, generaalLi Guangli( lý quảng lợi ). Net als Li Ling had ook hij in 99 v.Chr. een expeditie tegen de Xiongnu geleid, maar had, na te zijn omsingeld, weten te ontsnappen. Sima Qian stond alleen in zijn kritiek en werd, omdat hij een mening had geuit die tegen die van de keizer in ging, veroordeeld totcastratie.Mogelijk kan die zware bestraffing worden verklaard door het kritisch commentaar dat Sima Qian had toegevoegd aan deXiao Jing benji(annalen van keizer Jing). Dat hoofdstuk behandelde de activiteiten van keizerJing,de vader van Wudi.

In een antwoord op een brief van zijn vriendRen An( nhậm an ) uit 93 of 91 v.Chr. beschreef Sima Qian de schande die hij voelde vanwege zijn bestraffing. Hij bleef echter volhouden dat Li Ling onterecht was veroordeeld en dat hij was bestraft vanwege zijn kritiek op Li Guangli. Hij gaf aan onvoldoende financiële middelen te hebben gehad om zijn straf af te kopen. Ook kon hij geen zelfmoord plegen om zo zijn naam te zuiveren. Hij had immers de verplichting op zich genomen om het werk dat zijn vader begonnen was, af te maken.

Na zijn overlijden

[bewerken|brontekst bewerken]
Pagina uit Shiji in een druk uit 1598.

Het jaar van overlijden van Sima Qian kan niet met zekerheid worden vastgesteld. Ook is het onduidelijk hoelang Sima Qian na zijn bestraffing nog aanShijiheeft gewerkt. In zowelShijialsHanshuis een dialoog overgeleverd die Sima Qian zou hebben gehad metHu Sui( hồ toại ). Hij was, net als Sima Qian, voorstander van wijziging van de kalender, omdat de Han-dynastie op dat moment reeds meer dan 100 jaar aan de macht was. In de dialoog verklaarde Sima Qian dat zijn historisch overzicht niet mocht worden vergeleken met deLente- en Herfstannalen.Hij had niet de bedoeling om 'lof en blaam' (baobian,Bao biếm ) uit te delen, maar wilde slechts melding maken van de plaatsgevonden gebeurtenissen.

Na zijn dood hebben andere auteurs onderdelen toegevoegd aanShiji.Zo vermeldde de historicusLiu Zhiji(661-721) de namen van in totaal vijftien geleerden die materiaal aanShijihebben toegevoegd. Hun aanvullingen gaan over de periode na de dood van Sima Qian. Desondanks dreigde het werk na zijn dood in de vergetelheid te raken. Zo maaktejuan30 (het bibliografisch hoofdstuk,yiwenzhi,Nghệ văn chí ) vanHanshugeen melding vanShiji.Wel werd een ander aan Sima Qian toegeschreven werk vermeld. Dit niet bewaard gebleven werk bevattefu( phú, 'rijmproza') met een omvang van achtbian.Pas onder de regering van de keizersHuan(r. 147-167) enLing(r. 168-189) verwezen geschriften voor het eerst naarShiji.Waarschijnlijk kon het werk pas vanaf dat moment worden gelezen zonder dat men in verband werd gebracht met de politieke misstap die Sima Qian had begaan. De eerste vermelding vanShijials onderdeel van de 'Drie geschiedenissen' stamt uit de tijd van deDrie Koninkrijken.

Grafombe van Sima Qian in Hancheng,Weinan,Shaanxi.

De graftombe van Sima Qian stamt uit de tijd van deYuan-dynastieen bevindt zich samen met een tempel gewijd aan zijn voorouders op een heuvel ten zuiden van zijn geboorteplaats, het huidigeZhichuaninHancheng,Shaanxi.

Planetoïdenr. 12620, ontdekt op 24 september 1960 doorKees van Houten,Ingrid van Houten-GroeneveldenTom Gehrelsvanuit hetPalomar-observatorium,werd vernoemd naar de Chinese historicus en kreeg de naamSimaqian.

Sima Qian is afgebeeld in deWu Shuang Pu,geschreven door Jin Guliang.

Zie ook:Shiji.
  • 'Sima Qian' in: Loewe, Michael,A Biographical Dictionary of the Qin, Former Han and Xin Periods (221 BC - AD 24),Leiden (Brill) 2000,ISBN 90-04-10364-3,p. 485-86.
  • Watson, Burton,Ssu-ma Chʿien. Grand Historian of China,New York (Columbia University Press) 1958.
De biografie van pp. 40-70 is grotendeels een vertaling van hetnawoordvan Sima Qian in zijn Shiji (juan130) en zijn biografie in deHanshu(juan62).
  • Durrant, Stephen W., Wai-yee Li, Michael Nylan, Hans van Ess,The letter to Ren An & Sima Qian's legacy,Seattle (University of Washington Press), 2016,ISBN 978-0-29-580638-9(e-boek).
  • Nienhauser, William H., "Sima Qian and the Shiji" in: Woolf, Daniel (ed.),The Oxford History of Historical Writing,deel 1 (Beginning to AD 600), Oxford (Oxford University Press) 2011,ISBN 978-0-19-921815-8,p. 463-485.
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de paginaSima QianopWikimedia Commons.