Naar inhoud springen

Stamwortgehalte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Portaal Bier

Hetstamwortgehalteis een aanduiding van het aandeel vaste stoffen in hetwortvóór degistingtotbier.Het is een maat van dedichtheidvan de oplossing, en zegt zo iets over hoezwaareen bier is; men spreekt dan ook over dedensiteitvan het bier. Het stamwortgehalte dient als basis voor het berekenen van debieraccijns.

De meeste vaste deeltjes in het wortmengsel zijnsuikers.In de mate dat deze suikersvergistworden totalcohol,is het stamwortgehalte dus ook een indicatie van het laterealcoholpercentage.Dit gaat echter niet volledig op omdat, afhankelijk van degisten de omstandigheden (temperatuur, luchtdruk, hoeveelheid reeds gevormde alcohol...), devergistingsgraadkan variëren.

De meting kan gebeuren met verschillende methodes, zoals eenhydrometer,eenrefractometerof eenpyknometer.

In het Britse systeem wordt het stamwortgehalte oforiginal gravity(OG) gemeten bij een temperatuur van 20°C,en is het de verhouding tussen de massa (in gram) en het volume (in liter). Het stamwortgehalte voor een typischepilsheeft dan een OG van circa 1048.

In het systeem van deBelgische graden,gemeten bij 17,5 °C, werd het stamwortgehalte uitgedrukt door een getal dat wordt gevormd door de tweede en derde decimaal van de verhouding tussen de massa (in kilogram) en het volume (in liter). Dezelfde pils heeft dan in het Belgische systeem 4,8 graden. Dit systeem werd officieel afgeschaft in 1993. Sommige Belgische bieren, zoalsRochefort,WestvleterenenSt. Bernardus,verwijzen in de naamgeving nog naar dit systeem.

Het stamwortgehalte wordt thans in de Europese Unie standaard uitgedrukt ingraden Plato,gemeten bij 20 °C. De Plato-schaal is een verbetering van de Balling-schaal, die traditioneel gebruikt wordt inTsjechië.De schaal is specifiek ontworpen voor de brouwnijverheid en meet de verhouding aan vergistbare suikers in de wortoplossing. Dezelfde pils krijgt in de Plato-schaal 12 graden.

ZieAlcoholaccijnsvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Afhankelijk van het stamwortgehalte worden bieren ingedeeld in de onderstaande categorieën.[1][2]In Nederland wordt op basis van deze categorieën de accijns geheven.

Cat. ° P (België) ° P (Nederland) typering
S 15,5 en hoger 15 en hoger "speciale" bieren
I 11 – 13,5 11 – 15 o.a.pils
II 7 – 9,5 7 – 11
III 1 – 4 1 – 7 tafelbier