Naar inhoud springen

Stroop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stroop
Suikerstroop
Hoofd­ingrediënt(en) Sacharose
Gang lunch
Gegeten met Boterham,pannenkoekenz.
PortaalPortaalicoon Eten en drinken
Pannenkoek met stroop

Stroop(uit het ArabischšarabEngelssyrupen via Latijnsiropus) is een dikke,viskeuze,geconcentreerde vloeistof waarin grote hoeveelhedensuikers(met namesacharose) zijn opgelost.Luchtdichtbewaard is het door het hoge suikergehalteongekoeldlanghoudbaar.Dunnere stropen wordensiroopgenoemd; voorbeelden zijnlimonadesiroopenesdoornsiroop.Dunne stroop bestaat voor meer dan een derde uit suikers, stevige stroop tot driekwart. In het laatste geval bevat de stroop ongeveer 1250 kJ (= 300 kcal.) per 100 gram product.[1][2]Stroop of siroop wordt gebruikt als basis voorgeneesmiddelenof alsvoedingsmiddel.

Traditionele vruchtenstroop wordt van appels en/of peren gemaakt, zo ontstaan respectievelijkappelstroop,perenstroopen peren/appelstroop. De industriële productie van deze stropen begon na 1880 in België inHaspengouw,hetLand van Herve( "Luikse stroop") en in het NederlandseZuid-Limburg.Behalve de traditionele stropen zijn ook soorten als 7-vruchtenstroop, citrusstroop,esdoornsiroop(ahornsiroop) en bananenstroop op de markt.

De gewone suikerstroop voor huishoudelijk gebruik bestaat uitbietenstroopofrietsuikerstroop.In de voedings- en genotmiddelenindustrie wordt veel uitzetmeelbereideglucosestroopzoalsaardappelstrooptoegepast als zoetmiddel.

Bekende fabrikanten zijn:

In 2007 won de voormalige(stoom)stroopfabriekvanBorgloonde Vlaamsemonumentenstrijden kan daardoor worden gerestaureerd. De oudste nog werkende stroopfabriek uit Haspengouw met een nog steedsartisanaalproduct is gelegen inVrolingen,deelgemeente van Wellen.[bron?]

Zoekstroopop in hetWikiWoordenboek.
Zie de categorieSyrupsvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.