Naar inhoud springen

Synode van Piacenza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

DeSynode van Piacenzaof hetConcilie van Piacenzawas een historisch congres vanRooms-Katholiekepausenen tweehonderd bisschoppen, 4000 kerkambtenaren en 30.000 lekendie werd gehouden van 1 tot 7 maart 1095. Er waren zo veel mensen dat de bijeenkomst buiten de stadPiacenzagehouden moest worden.

De belangrijkste gezagdragers uit die tijd waren om verschillende redenen met elkaar in conflict geraakt, zo was er deinvestituurstrijden de paus had heersers doorexcommunicatiebeledigd. De bedoeling van dit meerdaagse congres was onder andere te bespreken of toenadering mogelijk was.

Er waren twee pausen aanwezig,paus Urbanus II,kandidaat van deabdij van Clunyentegenpaus Clemens III,kandidaat vankeizer Hendrik IV.Twee Duitse koningen, Hendrik IV en zijn zoonKoenraad.

De kerkelijke gezagsdragers gingen akkoord met het opgeven van verschillende excommunicaties, zoals die aan koningFilips I van Frankrijk,omdat hij trouwde metBertrada van Montfort,terwijl hij nog niet gescheiden was. Ook de excommunicatie van deByzantijnsekeizerAlexios I Komnenos,wegens hetOosters Schisma,werd ongedaan gemaakt.

Kerkelijke wetgeving

[bewerken|brontekst bewerken]

De problematiek vansimoniewerd besproken en er werden regels uitgevaardigd.

Verzoek militaire bijstand Byzantijnse keizer

[bewerken|brontekst bewerken]

De Byzantijnse keizer was zelf niet aanwezig, maar zijn afgezanten wel. Zij vertelden aan wie het horen wilde over de lamentable situatie waarin de Christenen zich bevonden, sinds de overheersing van deislamitischeSeltsjoekenvanAnatoliëen deLevanten dat ze wel hulp konden gebruiken om het tij te doen keren. Ook de stad Jeruzalem en omliggend grondgebied (hetHeilige Land) waren onder de heerschappij van islamitische heersers gebracht, de keizer meende dat de kerk er belang bij kon hebben in deze kwestie schouder aan schouder te gaan staan.

Dit verzoek was bij de Franse paus Urbanus niet aan dovemansoren gericht. Eerder hadPaus Gregorius VIIal meermaals geopperd, een religieuze oorlog te gaan voeren omJeruzalemen hetHeilige Landonder bestuur van Katholieke heersers te krijgen. Deze paus werd financieel en militair ondersteund door de machtige wereldlijke heerseresMathilda van Toscanein zijn strijd om de macht met de Duitse keizer. Mathilde had er op haar beurt belang bij, dat de belangrijke handelsroutes via havens aan deMiddellandse Zeevrij toegankelijk bleven.[1][2]De oproepen van Gregorius bleven zonder gevolg.

Het verzoek van de Byzantijnse keizer zou verstrekkende gevolgen hebben. Aan het eind van hetzelfde jaar riep paus Urbanus deSynode van Clermontbijeen, en deed daar een oproep voor deEerste Kruistocht.[3]