Naar inhoud springen

Tapdansen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tapdansshow
Tapdansschoenen, met metalen plaatjes onder de hiel en tenen

Tapdansenis een vorm vandanswaarbij ritmische klanken worden gemaakt door tikken op de grond met metalen plaatjes aan deschoenzolenen onder de tenen. De danser doet daarmee aan een vorm vanpercussie.

Het tapdansen had zijn oorsprong in dejaren dertig van de 19e eeuwin de wijkFive PointsinNew Yorkals een mengeling van de Afrikaanse shuffle enIerse,SchotseenEngelsestep dances.Waarschijnlijk waren desyncopeuit de Afrikaanse muziek en dans en de Iersejig(stijl vanvolksdansenen de bijbehorende muziekstijl) het meest van invloed. Dansers uit verschillende immigrantengroepen wedijverden met hun beste passen, waaruit eenAmerikaansestijl ontstond. Vanaf dejaren dertigmengde tapdansen zich ook metlindyhop.Flying swing outsenflying circleszijn lindyhoppassen met tappen erin verwerkt.

De bloeitijd van tapdansen liep van ongeveer 1900 tot 1955. Het was in die tijd de belangrijkste showdans inVaudevilleen opBroadway.Vanaf de jaren dertig waren de beste tapdansers ook optelevisieen in diversefilmste zien.

Tapdansen werd voor deTweede Wereldoorlogook wel jazzdans genoemd vanwege de muziek waarop gedanst werd. Toen in dejaren vijftigdejazzplaatsmaakte voorrock-'n-roll,ontstonden er nieuwejazzdansen.

In de tapdans maken dansers vaak gebruik vansyncoperingen starten meestal op de achtstemaatof tussen de achtste en de eerste maat. Tapdans is bovendien vaak geïmproviseerd, al dan niet met begeleidende muziek.

Tapdansgeneratie 1973-1985

[bewerken|brontekst bewerken]

Na de eerste tapdans pioniersJack BowenJosé Lewisvolgde er een nieuwe generatie beter opgeleide dansers en docenten. Het succes van groot opgezettemusicalsinNew Yorkin dejaren zeventig,met daarin geïntegreerd de tapdans was een stimulering voor de weer opbloeiende tapdansrage van dat moment.

Benjamin Feliksdalwas, voordat hij met zijn balletopleiding begon, een tapdansleerling bij Jack Bow enIris Rayin Amsterdam (1950-1955). Later in zijn danscarrière werd die passie voor jazz en tapdans weer aangewakkerd. Zijn kennis op het gebied van tapdans heeft Feliksdal in de jaren 1973-1975 in New York verder uitgediept. Intensieve tapdanslessen volgde hij bij gerenommeerde docenten zoals Henry le Tang, Jerry Ames, Michael Dominico, Charles Loëwe, Mary Jane Brown en Carol Hess. Bij terugkeer uit New York gaf Feliksdal - onder meer door zijn dynamische stijl, flitsende tapdanslessen en het ontwikkelen van een tapdansgroep-, nieuwe impulsen aan de Nederlandse tapdans.

Als voorlopers van het tapdansen worden genoemd:

Bekende tapdansers

[bewerken|brontekst bewerken]