Naar inhoud springen

Thailand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ราชอาณาจักรไทย
Prathet Thai
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Thai
Hoofdstad Bangkok
Regeringsvorm Parlementaire monarchie(koninkrijk)
Staatshoofd Vajiralongkorn
Regerings­leider Paetongtarn Shinawatra
Religie Boeddhisme93,46%
Islam5,37%
Christendom1,13%
Hindoeïsme0,018%
Geen religie0,01% (2018)
Oppervlakte 513.120 km²[1](0,4% water)
Inwoners 65.981.659 (2010)[2]
68.977.400 (2020)[3](134,4/km²(2020))
Bijv. naamwoord Thais/Thailands
Inwoner­aanduiding Thai/Thailander (m./v.)
Thaise/Thailandse (v.)
Overige
Volkslied Burgerlijk:Phleng Chat
Koninklijk:Phleng Sansasoen Phra Barami
Munteenheid Baht฿(THB)
UTC +7
Nationale feestdag 5 december
Web|Code|Tel. .th| THA | +66
Detailkaart
Kaart van Thailand

Thailand(uitspraak:[ˈtɑɪlɑnt]), officieel hetKoninkrijk Thailand(Thai:ราชอาณาจักรไทย,Ratcha-anachak Thai), is eenkoninkrijkinZuidoost-Azië.De hoofdstad van Thailand isBangkok.Tot1939heette het landSiam.De Thaise naam van het land is "Prathet Thai" (Thai: ประเทศไทย), waarbij Prathetlandbetekent en het woord Thai wel geïnterpreteerd wordt alsvrij.In dat geval zou Thailand dus letterlijk "vrij land" betekenen. De spelling van het Thaise woordthaimet deze betekenis in Thais schrift verschilt echter enigszins (ไท versus ไทย) hoewel de uitspraak van beide woorden identiek is. De naam Thailand had oorspronkelijk ook een politieke strekking in verband met aanspraken op land in met name Laos, waar etnische Thai wonen.

Thailand wordt in het oosten begrensd doorLaosenCambodja,in het westen doorMyanmaren deAndamanse Zee,in het uiterste zuiden doorMaleisiëen in het zuidoosten door deGolf van Thailand,een onderdeel van deZuid-Chinese Zee.

KoningRama IX Bhumibol Adulyadejis op 13 oktober 2016 overleden. KroonprinsVajiralongkornhad aangegeven zijn kroning tot koning te willen uitstellen, zodat hij zich daarop kan voorbereiden. Op 1 december 2016 heeft hij de uitnodiging van het parlement om koning te worden, aangenomen. Er werd tot een jaar na de dood van zijn vader gewacht met de formelekroning,zodat hij pas op 13 oktober 2017 koning van Thailand werd.

Denationale feestdagis5 december,de verjaardag van Rama IX. De munteenheid is debaht,onderverdeeld in 100satang.

Thailand heeft tweevolksliederen:een burgerlijk volkslied (Phleng Chat) en eenkoninklijk volkslied(Phleng Sansasoen Phra Barami,dat tot1932als nationaal volkslied werd gebruikt).

Provincies van Thailand

[bewerken|brontekst bewerken]
ZieProvincies van Thailandvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Thailand is opgedeeld in76 provinciesen twee speciale administratieve regio's.[4]

Satellietfoto Thailand en Cambodja

Het noorden van Thailand is uitgebreid bebost met een geheel ander bostype dan de rest van Thailand. Deze bossen worden voornamelijk gevormd doorbladverliezendebomen zoals deteakboom.Het noorden heeft ook veel bergen, waar de bergvolkeren hun verblijfplaats vinden. De hoogste berg in Thailand is deDoi Inthanon(2590 m). In dit gebied lopen vele riviertjes door diepe valleien naar een centraal vruchtbaar gebied.

In het noordoosten bevindt zich het droge en onherbergzameKhorat Plateaudat gemiddeld 250 meter bovenzeeniveauligt. Delen ervan zijn zo onvruchtbaar en ogen zo schraal dat het gebied ook wel deHuilende Vlaktewordt genoemd.

Verder naar het zuiden ligt het rivierengebied. De Thaise hoofdstadBangkokligt aan de rivier deChao Phrayawaar die uitmondt in de Golf van Thailand.

Het zuiden van Thailand ligt op het smalle schiereilandMalakka,tussen de Golf en de Andamanse Zee. Dit deel van het land bestaat uit een bergketen die begroeid is mettropische regenwouden.Opmerkelijk hier zijn de kaarsrecht omhoog rijzende kalksteenrotsen. Voor de kust liggen honderden eilandjes.

Thailand kent een tropisch klimaat. In het noorden van Thailand heerst een tropisch savanneklimaat, in het zuiden een tropisch moessonklimaat. Het moessonklimaat houdt in dat er een regenseizoen is (de moesson), maar ook een lange droge periode. Het savanneklimaat houdt in dat de zomers nat zijn, maar de winters droog. Sommige gebieden in Thailand hebben een tropisch regenwoudklimaat; dan is er geen droge periode.

Het regenseizoen in Thailand kenmerkt zich meestal niet door dagenlange, onafgebroken regens. Daarentegen regent het vaak zo'n een of twee keer per dag kort, maar hevig.

Thailand is groot en uitgestrekt, het noorden en het zuiden hebben daardoor een verschillend klimaat. Het noorden is in de zomer warmer en 's winters kouder dan het zuiden. De gemiddelde temperatuur in Thailand is zo'n 27 graden Celsius.

Gezicht op Bangkok bij avond

De hoofdstad van Thailand isBangkok.Enkele anderegrote stedenzijn:

ZieGeschiedenis van Thailandvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De vroegste belangrijkearcheologischevindplaats in Thailand isBan Chiang;de datering van de hier opgegraven voorwerpen is controversieel, maar er is consensus dat de bewoners in elk geval rond 3600 v.Chr.bronzenwerktuigen maakten en natterijstverbouwden, wat een impuls gaf tot sociale en politieke organisatie. Later, voor de opkomst van de Thais, bloeidenMon,MaleiseenKhmerbeschavingen in het gebied, met name het koninkrijkSrivijayain het zuiden, hetDvaravatikoninkrijk inCentraal-Thailanden hetKhmer-rijkmet als hoofdstadAngkor.

De Thais zijntaalkundigverwant aan volkeren in Zuid-China.Demigratievanuit Zuid-China (waarschijnlijk:Yunnan) naar Zuidoost-Azië vond voornamelijk plaats in heteerste millennium,zeer waarschijnlijk viaLaos,waar ze het vroege rijkNan Chaostichtten.

Koninkrijk Sukhothai

[bewerken|brontekst bewerken]
Boeddhabeeld in Wat Mahathat te Sukhothai

De stad Sukhothai was aanvankelijk onderdeel van het groteKhmer-rijk,maar in1238verklaarden deThaikrijgsheren Pho Khun Pha Muang en Pho Khun Bang Klang Hao zich onafhankelijk. Zij vestigden een Thais-geregeerd koninkrijk. Pho Khun Bang Klang Hao werd later de eerste koning van Sukhothai en noemde zich Pho Khun Si Indrathit (of Intradit). Deze gebeurtenis wordt doorgaans gezien als de stichting van de moderne Thaisenatie,hoewel rond dezelfde tijd andere Thaise koninkrijken werden gesticht, zoalsLanna,PhayaoenChiang Saen.

Sukhothai groeide door bondgenootschappen te vormen met andere Thaise koninkrijken. Met behulp vanCeylonesemonnikenwerd hetTheravada boeddhismeingevoerd alsstaatsgodsdienst.

OnderRamkhamhaengde Grote, zoals hij nu bekendstaat, genoot Sukhothai een gouden eeuw van voorspoed. Op het toppunt van zijn macht strekt zijn rijk zich uit van Martaban (thans inBirma) totLuang Prabang(thans inLaos) en totNakhon Si Thammaratin het zuiden vanMalakka.De invloedssfeer van dit koninkrijk was groter dan dat van het moderne Thailand, hoewel de buitengebieden niet allemaal even sterk werden beheerst. Ramkhamhaeng wordt traditioneel ook beschouwd als de ontwerper van hetThais alfabet.Het ontstaan hiervan wordt gedateerd op1283,op basis van de controversiële Ramkhamhaeng stèle, waarvan gezegd wordt dat deze het oudste Thaise schrift ooit bevat. Na zijn dood raakte zijn rijk in verval. In 1365 werd het onderdeel van het koninkrijk Ayutthaya, dat centraal en zuidelijk Thailand beheerste tot in de 18e eeuw.

Koninkrijk Ayutthaya

[bewerken|brontekst bewerken]

Ramathibodi probeerde zijn koninkrijk te verenigen. In1360verklaarde hijTheravadaBoeddhismetotstaatsgodsdienstvan Ayutthaya. Ook stelde hij eenwetcodexsamen, gebaseerd op de IndiaseDharmashastra(literatuur overdharma,regels) en Thaise traditie, die de basis vormde voor dewetgevingvan het koninkrijk.

Aan het einde van de14e eeuwwerd Ayutthaya beschouwd als sterkstemogendheidvanZuidoost-Azië.De verzwakte Khmer lieten zich soms overheersen door Ayutthaya, maar nooit definitief. Thaise troepen moesten vaak op weg om opstanden te onderdrukken in Sukhothai of om campagne te voeren tegenChiang Mai,waar stug weerstand werd geboden tegen Ayutthaya's uitbreiding. Uiteindelijk onderwierp Ayutthaya al het gebied dat ooit aanSukhothaihad toebehoord.

Gedurende de15e eeuwwas de energie van Ayutthaya gericht op het schiereilandMalakka,waar de grote handelshavenMalakkahaar aanspraken tegenstreefde. Malakka en de andereMaleisestaten ten zuiden van Tambralinga waren eerder die eeuwislamitischgeworden, en deislamfungeerde als symbool van solidariteit tegen de Thais. Desalniettemin controleerde Ayutthaya de lucratieve handel op het schiereiland, wat Chinese handelaren aantrok.

Olifantenstrijd tussenNaresuanen Mingyi Swa, Siamese-Birmaanse oorlog (1584 minus 1593).

In de16e eeuwwerdBirmaeen mogendheid die, onder een agressievedynastie,Chiang MaienLaosonder de voet liep en oorlog voerde met Siam. In1569veroverden Birmese legers, vergezeld door Thaise rebellen (meest leden van de koninklijke familie van Siam) de stad Ayutthaya en voerden de hele koninklijke familie weg naar Birma. Dhammaraja (1569-1590), een Thaise gouverneur die de Birmezen geholpen had, werd als eenvazal-koning van Ayutthaya geïnstalleerd. De Thaise onafhankelijkheid werd hersteld door zijn zoonNaresuan(1590-1605) die zich keerde tegen de Birmezen - waartussen hij was opgegroeid - en ze rond 1600 uit het land verdreven had.

Buitenlanders werden hartelijk verwelkomd aan het hof van koningNarai(1657-1688), een kosmopolitisch leider die desondanks wantrouwig stond tegenover buitenlandse invloed. Tijdens zijn bewind werden handelsbanden gesmeed met Japan. Nederlandse en Engelsecompagnieënvestigdenfactorijen,en Thaise diplomatieke missies werden naar Parijs enDen Haaggestuurd. De eerste missie naar Den Haag vond plaats in 1608, begeleid doorCornelis Specxvan deVOC.Door banden met diverse landen te onderhouden kon het Thaise hof de Nederlanders uitspelen tegen de Engelsen en de Fransen tegen de Nederlanders, om zo te voorkomen dat één buitenlandse mogendheid te veel macht zou krijgen.

Ayutthaya (Siam), 1686

In1664gebruikten de Nederlanders geweld om een verdrag af te dwingen dat extraterritoriale rechten gaf naast vrijere handel. Op aandringen van zijn minister van buitenlandse zaken, de Griekse avonturier Constantine Phaulkon, vroeg Narai de Fransen om hulp. Franse ingenieurs construeerden fortificaties voor de Thais en bouwden een nieuw paleis voor Narai inLopburi.Daarnaast hielpen Fransemissionarissenmet onderwijs en gezondheidszorg en brachten ze de eerstedrukpershet land binnen. De persoonlijke interesse van deZonnekoningwerd gewekt toen rapporten van missionarissen suggereerden dat Narai mogelijk wilde overgaan tot het christendom.

De "Gouden Eeuw" van Ayutthaya was in het tweede kwart van de18e eeuw,na een bloedige periode van dynastieke strijd, een relatief vredige tijd waarin kunst, literatuur en studie floreerden. Ayutthaya bleef concurreren metVietnamoverCambodja,maar een grotere dreiging kwam vanuitBirma,waar de nieuweAlaungphayadynastie deShan-staathad onderworpen.

Ruïnes vanWat Chaiwatthanaramin Ayutthaya. Het werd gebouwd in de 17e eeuw en in 1767 verbrand en geplunderd door de Birmese troepen.

In1765werd Siam binnengevallen door twee Birmese legers (de zoveelste inval door het machtige buurland) die optrokken naar Ayutthaya. Het enige verzet van betekenis vond plaats bij het plaatsje Bang Rajan. Taksin had een leidende rol in de verdediging van de stad. Na eenbelegvan vele maanden viel Ayutthaya in1767en werd volledig verwoest, wat het einde betekende van dit trotse koninkrijk.

Koninkrijk Thonburi

[bewerken|brontekst bewerken]

Kort voor de val van Ayutthaya in 1767 baande Taksin zich een weg naar buiten. Na de verwoesting vanAyutthayaen de dood van de koning was het land opgesplitst in zes delen, waarvan Taksin deoostkustbeheerste. Samen met Thong Duang, nu Chao Phraya (generaal) Chakri, dreef hij de Birmezen terug, versloeg zijn rivalen, en verenigde het land. Op28 december1767werd hij tot koning van Siam gekroond in zijn nieuwe hoofdstadThonburi.

Na het verenigen van het territorium van het vroegerekoninkrijk Ayutthayaonder zijn bestuur veroverde hij in1769westelijkCambodja.Daarna marcheerde hij naar het zuiden en vestigde Thais bestuur over het schiereilandMalakkazo ver zuidelijk alsPenangenTerengganu.Nadat hij zijn basis in Siam veilig had gesteld, viel hij de Birmezen in het noorden aan en veroverdeChiang Maiin1776,wat leidde tot een permanente unie van Siam enLanna.Taksin's generaal en leider van deze campagne wasChao Phraya ChakriThong Duang. In1778leidde Chakri een Siamees leger dat hetkoninkrijk Vientianeveroverde en daarmee de Thaise dominantie over dit koninkrijk vestigde. Hij nam desmaragden Boeddha(Phra Kaew) mee vanuit de pas veroverde stadVientianenaarBangkok.Dit beeld zou later een van de belangrijkste religieuze symbolen van het huidige Thailand worden.

Koninkrijk Rattanakosin

[bewerken|brontekst bewerken]
Wat Phra Kaew,architectuur uit de Rattanakosin-periode

Rattanakosin is de naam die deThaisgeven aan de periode waarin koningen Thailand regeerden vanuit het eilandRattanakosininBangkok.In1782verplaatsteRama I,de eerste koning van deChakri-dynastie,de hoofdstad vanThonburivan de westkant van de rivier deMenamnaar de oostkant, om zo minder kwetsbaar te zijn in het geval van een nieuwe invasie vanuitBirma.Vijftien jaar eerder wasAyutthayavernietigd door de Birmezen: het land Siam geregeerd vanuit Bangkok was een meer dynamische opvolger van hetkoninkrijk Ayutthaya.

In 1851Rama IVmet het voornemen om Siam te redden van kolonisatie door zijn onwillige onderdanen te dwingen tot modernisering. Maar hoewel hij in theorie een absoluut vorst was, was zijn macht in de praktijk beperkt.

Rama IV maakte gebruik van westerse druk op Siam om zijn eigen plannen te kunnen doorvoeren. In 1855 kwam deze druk in de vorm van een missie geleid door de gouverneur vanHongkong,Sir John Bowring, die in Bangkok aankwam met eisen tot onmiddellijke verandering, ondersteund door dreiging met geweld. De koning gaf meteen toe aan de eis tot een nieuw verdrag, waarin invoerrechten werden beperkt tot 3%.

Napoleon IIIontving in 1864 een Siamees bericht in het Fontainebleau-paleis.

Rama V was de eerste Siamese koning die een westerse opleiding had genoten, namelijk van de EngelsegouvernanteAnna Leonowens,die wij kennen uit het fictioneleAnna en de koning van Siam.De Fransen bleven echter druk uitoefenen op Siam en in 1906-1907 fabriceerden ze een volgende crisis. Ditmaal moest Siam ook grondgebied ten westen van de Mekong opgeven, tegenoverLuang Prabangen rondChampassakin zuidelijk Laos, plus westelijk Cambodja. De Britten intervenieerden om de Fransen niet nog verder te laten gaan, maar er was wederom een prijs: in 1909 droeg SiamKedah,Kelantan,PerlisenTerengganuover aan Groot-Brittannië onder het Anglo-Siamees Verdrag van 1909. Al deze "verloren gebiedsdelen" lagen aan de rand van de Siamese invloedssfeer en hadden nooit veilig onder Siamees bestuur gestaan, maar het moeten afstaan ervan was een gevoelige vernedering voor de koning en het land. Historicus David Wyatt beschrijft Chulalongkorn als "gebroken in geest en gezondheid" na de crisis van 1893. Deze crises wakkerden het gevoel aan van een steeds nationalistischer regering dat het land zich sterk moest maken tegenover het Westen en de buurlanden.

KoningChulalongkornin 1897 in Rusland met Nicholas II uit Rusland, Al Exander's Palace.

Intussen gingen de hervormingen door die het land transformeerden van een absolute monarchie naar een modernenatiestaat.Dit proces werd steeds meer beheerst door de zonen van koning Rama V, die allemaal in Europa waren opgeleid.Spoorwegenentelegraaflijnenverbonden de hoofdstad met provincies die voorheen afgelegen en semiautonoom waren. De nationale munt, deBaht,werd vastgeklonken aan degouden standaarden een modern belastingsysteem verving de willekeur encorveearbeiduit het verleden. Het grootste probleem was het tekort aan goed opgeleide ambtenaren, een reden waarom vele buitenlanders in dienst waren totdat nieuwe scholen gebouwd konden worden die Siamese afgestudeerden konden afleveren. Tegen 1910, het jaar dat de koning stierf, was Siam een semimodern land geworden en het had kolonisatie weten te vermijden.

Constitutionele monarchie

[bewerken|brontekst bewerken]

De militairen kwamen aan de macht door een geweldlozestaatsgreepin 1932, waarmee ze het bestuur van Thailand omvormden van eenabsolutenaar eenconstitutionele monarchie.KoningRama VIIaccepteerde deze overgang eerst, maar droeg later de troon over aan zijn tienjarige neefjeAnanda Mahidol,de oudere broer van de latere koning Bhumibol Adulyadej.

Een tijd lang werkten de jongere facties, met generaal-majoorPhibunals minister van defensie enPridi Banomyongals minister van buitenlandse zaken, eendrachtig samen, totdat Phibun in december 1938 premier werd. Phibun was een bewonderaar vanBenito Mussolini,en zijn bewind begon al snelfascistischetrekjes te vertonen. Phibun begon een campagne tegen Chinezen, die de Thaise economie domineerden. Een leidersculte werd gepropageerd, waarin Phibuns portret overal zichtbaar was (terwijl portretten van ex-koning Prajapidhok verboden waren).

In 1939 wijzigde Phibun de naam van het land van Siam tot Thailand (Prathet Thai), wat "land van vrije mensen" betekent. Dit was slechts één stap in een programma van nationalisme en modernisering: van 1938 tot 1942 vaardigde Phibun 12 Culturele Mandaten uit, waarbij Thais onder andere de vlag moesten groeten, het volkslied moesten kennen en Thais moesten spreken (dus niet bijvoorbeeld Chinees). Ook moesten de Thais hard werken, op de hoogte blijven van het nieuws en westerse kleding dragen. Ondertussen was de Tweede Wereldoorlog uitgebroken, waarbij Thailand aan de ene kant min of meer door de Japanners geprest was tot een bondgenootschap maar Thailand aan de andere kant gebruik maakte van de Engelse en Franse zwakte door delen van buurlanden te annexeren. Omdat de Amerikanen Thailand als mogelijke bondgenoot zagen moest het land slechts na 1939 geannexeerd gebied teruggeven en werden geen verdere maatregelen opgelegd en hoefde het land ook geen herstelbetalingen te betalen. Thailand kwam er, in tegenstelling tot Duitsland, Japan en diens andere bondgenoten, relatief genadig van af.

Soldaten van het Royal Thai Volunteer Regiment (Queen's Cobras) voeren een zoek- en veegmissie uit in Phuoc Tho.

In 1954 was Thailand formeel een bondgenoot van de VS geworden door de vorming van deSoutheast Asia Treaty Organization(SEATO). Zolang de oorlog in Indochina tussen Frankrijk en Vietnam ging bleef Thailand neutraal (ze hadden aan beide een even grote hekel), maar dat veranderde toen het een oorlog werd tussen de VS en de Vietnamese communisten. Thailand sloot een geheim verdrag met de VS in 1961, stuurde troepen naar Vietnam enLaos,en stelde luchtbases in het oosten ennoordoostenvan het land ter beschikking voor het bombarderen van Noord-Vietnam. De Vietnamezen sloegen terug door de Communistische Partij van Thailand te ondersteunen, die in het noorden en noordoosten alsguerrilla's tegen de regering vocht.

DeVietnamoorlogversnelde de modernisering en verwestering van de Thaise samenleving. Tot in de jaren 60 was alleen de Thaise elite blootgesteld aan de invloed van de Westerse cultuur. Toestromende Amerikaanse dollars veroorzaakten een enorme groei van de economie: vooral transport, bouw en dienstverlening. Vele Thais verlieten het platteland om een baan in de stad te zoeken, wat leidde tot cultuurschok toen Thais in aanraking kwamen met Westerse ideeën over mode, muziek, normen en waarden.

Meer universiteiten werden opgericht, en studenten leerden over economische en politieke systemen, wat resulteerde in politiek activisme. De jaren 60 zagen ook de groei van een steeds zelfbewustere Thaise middenklasse in de steden. De economische groei bracht weinig welvaart op een groot deel van het Thaise platteland, wat leidde tot ontevredenheid en onrust.

Hedendaagse geschiedenis

[bewerken|brontekst bewerken]

De gebeurtenissen van oktober 1973 betekenden een revolutie in de Thaise politiek. Voor het eerst had de middenklasse, geleid door de studenten, de oude regerende klasse en het leger verslagen, kennelijk met de zegen vankoning Bhumibol.Thailand kreeg een nieuwe grondwet en nieuwe verkiezingen.

In september 1992 werden verkiezingen gehouden, waarbij de Democratische Partij van Chuan Leekpai aan de macht kwam. In 1995 en 1996 waren er opnieuw verkiezingen, en regeringen volgden elkaar snel op. Toen in 1997 deAziatische financiële crisisuitbrak trad premier Chavalit Yongchaiyudh in november af om plaats te maken voor Chuan Leekpai. Deze kwam tot een overeenkomst met hetInternationaal Monetair Fondswaarbij debahtgestabiliseerd werd.

In 2001 kwam de partijThai Rak Thai( "Thais houden van Thais" ) van telecommiljardairThaksin Shinawatraaan de macht. Thaksin hanteerde een "CEO"-stijl van regeren en trad zeer hard op tegen drugs (waarbij minstens tweeduizend doden vielen) en tegen moslimseparatisten in Zuid-Thailand.

Op26 december2004werd de westelijke kust van Thailand getroffen door eentsunamials gevolg van eenaardbeving in de Indische Oceaan.Volgens de Thaise regering vielen er minstens vijfduizend slachtoffers, van wie de helft buitenlandse toeristen.

Bij de verkiezingen in februari 2005 wist Thaksin een nog grotere meerderheid in het parlement te verwerven.

Op19 september2006, terwijl premier Thaksin deAlgemene Vergadering van de Verenigde Natiesin New York bijwoonde, pleegde het leger een staatsgreep. De militairejuntabeloofde verkiezingen op basis van een nieuwe grondwet, uiterlijk in oktober 2007. Op 1 oktober 2006 benoemde de junta oud-generaalSurayud Chulanonttot interim-premier.

Op 23 december 2007 werden de, door de interim-regering georganiseerde, verkiezingen gewonnen door dePeople's Power Party(Partij van de Volksmacht), die wordt beschouwd als opvolger van Thaksins ontbonden partij Thai Rak Thai.

Sinds april2010houden "roodhemden", aanhangers van deNational United Front of Democracy Against Dictatorship,enkele wijken vanBangkokbezet, en probeert het leger hen met geweld te verdrijven.

Op 22 mei 2014 werd opnieuw een staatsgreep gepleegd, ditmaal onder leiding van opperbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Tegen zijn bewind brakenin 2020 onlustenuit.

Volgens het Thaise department of provincial affairs was op 31 december 2014 het inwoneraantal 65.118.726.[5]De bevolking is ongelijkmatig over het land verdeeld. De noordelijke hooglanden hebben de laagstebevolkingsdichtheidterwijl de centrale laaglanden en het zuidelijke deel van het schiereiland dicht tot zeer dichtbevolkt zijn.

De Thaise bevolking bestaat voor ongeveer 90% uitThai.De grootste minderheidsgroep wordt gevormd door de Chinezen, die zich echter vrij sterk met de Thai hebben vermengd. De Chinezen vormen een belangrijk deel van de 'toplaag' in de Thaise samenleving. Zoals elders in Zuidoost-Azië hebben velen zich gespecialiseerd tot handelaren. Ondanks de aanzienlijkeassimilatietreden karakterverschillen tussen de Thai en de Chinezen soms aan het licht.

De Thai zijn als etnische groep ontstaan in de provincieYunnanin het zuidwesten van China. De Thai trokken sinds de 10e eeuw groepsgewijs vanuit Zuid-China het huidige Thailand binnen. In Thailand vermengden de Thai zich met deKhmers,deMonsen andere volkeren, in de 13e eeuw werden ze er de dominante bevolkingsgroep en ontstonden er Thairijken.

Een typische Thai heeft zwart sluik haar en een lichtbruine huid. Het is een ongeschreven wet onder de Thai dat men zich innemend gedraagt en hoffelijk overkomt. Zowel economisch als cultureel blijkt het Thaise volk een groot aanpassingsvermogen te hebben, snel te kunnen overschakelen naar nieuwe situaties, en gemakkelijk elementen uit andere culturen te kunnen overnemen.

In de noordelijke provincies woont een scala vanetnischeminderheden. De meesten zijn bergbewoners die sinds de vorige eeuw Thailand vanuit het noorden (voornamelijk uitMyanmarenLaos) zijn binnengetrokken. Een aantal van die volkeren zijn deAkha,deLisu,deKaren,deHmongenChinezenaangesloten bij of sympathiserend met deKwomintang,verdreven uitChinana decommunistischerevolutie.

Alhoewel debergvolkerenin totaal nog niet één procent van de totale bevolking uitmaken, zijn ze heel belangrijk voor Thailand. Ze behoren namelijk tot de grootste 'toeristische attracties' van het land. De vooroordelen over deze volkeren zijn aanzienlijk. Hoewel de koning zich intensief bezighoudt met het verbeteren van het lot van de bergvolkeren, wordt door vele Thai minachtend over hen gedacht. De Akhastam wordt zelfsi-karsgenoemd, wat vrij vertaald 'onbeschaafde slaaf' betekent. In werkelijkheid vormen de bergvolkeren een kwetsbare groep, die vaak blootstaat aan veediefstallen. Doordat ze geen Thais staatsburgerschap hebben, kunnen de leden bovendien gemakkelijk van hun grond verdreven worden. Onder vele bergstammen is een duidelijke verarming te constateren. De meeste informatie die erover verspreid wordt, is summier en betreft vaak uit hun verband gerukte etnische eigenaardigheden, die dienen om de zucht naar het exotische en primitieve van de toerist te behagen.

Ten slotte zijn er nog enkele andere minderheden in Thailand:

  • Ten eerste zijn dat de moslims in de vier zuidelijkste provincies. Hun aantal bedraagt ruim één miljoen zielen en cultureel staan ze dichter bijMaleisiëdan bij Thailand.
  • In Thailand wonen bovendien nog enkele honderdduizendenIndiërsenSikhs,van wie er zich velen in de textielhandel hebben gespecialiseerd. Ze leven voornamelijk in de steden.
  • In het grensgebied metCambodjazijn enkele streken waarKhmerleven.
  • Ook wonen er Mons in Thailand. DeMonvormden vroeger een aparte staat in het zuiden vanMyanmar,maar ook gedeeltes van Thailand behoorden vroeger tot de Mon. Vooral in het oosten van de provincieKanchanaburizijn er veel Mons.

De officiëletaalis hetThai,dat de moedertaal is van ongeveer 90% van de bevolking. Binnen de Thaise taal kunnen er vier grotedialectenworden onderscheiden:

  1. het centrale Thai (phaasăa thai,ook welSiameesgenoemd), dat in Centraal-Thailand wordt gesproken;
  2. hetIsaan(phasa isan) in het noordoosten;
  3. hetNoordelijk Thaiin het noorden;
  4. hetZuidelijk Thai(ook welDambro) in het zuiden.
  • Daarnaast spreken veel volkeren in het Noorden, Noordoosten en Westen van Thailand hun eigen talen, zoals de Akha, Lahu, Khmer en Mon.

Het Thai is tonaal, het kent vijf toonhoogten namelijk hoog, middel (op gewone hoogte), laag, dalend en stijgend. Thai is de grootste taal van de Tai-Kadai taalfamilie, en heeft een oorsprong in Guangxi in het zuidoosten van China, waar nog steeds verwante talen worden gesproken (Zhuang-Dong). De talen in deze familie zijn niet verwant aan het Mandarijn, maar hebben een beperkt aantal kenmerken gemeenschappelijk.

HetThaise schriftis afgeleid van het Khmerschrift. Het Khmerschrift wordt in Thailand soms nog gebruikt in de boeddhistischeliturgie.Op zijn beurt is het afgeleid van hetPallavaschriftuit het zuiden van India, dat weer afgeleid is van hetBrahmischrift.De traditie leert dat het Thaise schrift in 1283 werd ontworpen door koningRamkhamhaeng,maar volgens historici en taaldeskundigen was zijn persoonlijke invloed op de ontwikkeling van het schrift minder groot. Het huidige alfabet telt 45 klinkers en 44 medeklinkers.

De belangrijkste religie van Thailand is hettheravadaboeddhisme(ca. 94% van de bevolking). Het boeddhisme is er ookstaatsgodsdiensten het gehele culturele en openbare leven is ervan doordrongen. Iedere Thaise man trekt zich enkele jaren als 'bhikkhu' ('bedelmonnik') terug in een soort kloostergemeenschap ('sangha'), waarvan er verscheidene duizenden bestaan. Het Thaise boeddhisme vertoont een grote mate van tolerantie ten opzichte van andere godsdiensten.

Christenen,hindoesenmoslimsvormen minderheden. Moslims (ca. 4% van de bevolking) vindt men voornamelijk onder deMaleiersin het zuiden. Het christendom (overwegendkatholieken) is vooral vertegenwoordigd onder de inwoners van Chinese afkomst.

Bestuurlijke indeling

[bewerken|brontekst bewerken]

Provinciaal bestuur

[bewerken|brontekst bewerken]

Bestuurlijk is Thailand onderverdeeld in 76changwat(provincies) die bestuurd worden door een gouverneur.[6]De changwat zijn onderverdeeld in 877amphoe(districten).[7]De amphoe zijn weer onderverdeeld in 7255tambon(gemeenten). De tambon zijn weer onderverdeeld in 74.944muban(dorpen). Gouverneur en districtshoofden zijn benoemd door de regering.

Sinds de jaren 1990 bestaat er een gekozen lokaal bestuur.[4]Dit bestaat uit:

  • 76 Ongkan Borihan suan Changwat (Provincial Administration Organisation – PAO)
  • 2.440 Thesaban (Raden) die zijn onderverdeeld in:
    • 30 Thesaban Nakhon (Grote stadsraden) met een inwonertal van meer dan 50.000
    • 178 Thesaban Mueang (Stadsraden) met een inwonertal van meer dan 10.000
    • 2.232 Thesaban Tambon (Gemeenteraden)
  • 5.335 Ongkan Borihan suan Tambon (Subdistrict Administration Organisation – SAO). Deze zijn voor de landelijke gemeenten, die niet bij een Thesaban zijn aangesloten.
  • 1 Bangkok Metropolitan Administration (BMA) met een rechtstreeks gekozen gouverneur. Is gelijkgesteld aan het niveau van een changwat (provincie). Bangkok is onderverdeeld in:
    • 50 Khet (districten)
    • 169 Kwaeng (gemeenten)
  • 1 Mueang Phatthaya (Stad). Is niet gelijkgesteld aan een changwat (provincie).

BMA moet niet worden verward met de Bangkok Metropolitan Region (BMR) die behalve Bangkok uit nog vijf aangrenzende provincies bestaat.

Nationale symbolen

[bewerken|brontekst bewerken]

De vijf officieel bevestigde nationale symbolen van Thailand zijn:
Het nationale dier is:Aziatische olifantElephas maximus (Thai: ช้างไทย chang thai).[8]
De nationale bloem is:Indische goudenregenCassia fistula (Thai: ดอกราชพฤษ์ ratchaphruek).[8]
Het nationale bouwwerk is:Paviljoen(Thai: ศาลาไทย sala thai).[8]
De nationale vogel is:Kuifloze prelaatfazantLophura diardi (Thai: ไก่ฟ้าพญาลอ kai faa pha yaa loaa).[9]
De nationale vis is:Siamese kempvisBetta splendens (Thai: ปลากัด pla kad).[10]

Thailand is een van de weinige landen in Zuidoost-Azië die nooit werdengekoloniseerd.Alsstaatsvormheeft Thailand officieel eenparlementaireconstitutionele monarchiemet een koning van deChakri-dynastieaan het hoofd van het land en eenminister-presidentaan het hoofd van de regering. In werkelijkheid maakt een militaire junta de dienst uit.

Politieke partijen en verkiezingen

[bewerken|brontekst bewerken]

Thailand kentalgemeen stemrechtsinds 1932. De kiesleeftijd is in 1995 verlaagd van 20 naar 18 jaar. De voorlaatste democratische verkiezingen vonden plaats op 2 april 2006, maar de resultaten werden ongeldig verklaard door het hooggerechtshof.

Internationale lidmaatschappen

[bewerken|brontekst bewerken]

In het noordoosten is de belangrijkste bron van inkomsten de teelt vanrijst,maar ooksuikerriet,katoen,jute,sojabonen,cassaveenpinda's worden geteeld. Aan de kusten en op de eilandjes zijn rijst,kokospalmenenrubberbomende belangrijkste cultuurgewassen. Het zuidoosten – met name de provincieChanthaburi– is beroemd om zijn fruitboomgaarden. Ook in het centrale deel van Thailand wordt rijst geteeld.

De Thai zien de vorm van hun land graag als de kop van eenolifant,waarbij het Maleisische schiereiland de lange slurf moet voorstellen. Die vergelijking ligt hier nogal voor de hand, aangezien olifanten in de Thaise oerwoudgebieden voorheen zeer algemeen voorkwamen. Tot in het recente verleden waren tamme olifanten belangrijk als rij- en lastdieren, zowel bij het wegtransport als bij het werk in de bosbouw. Tot1916sierde een olifant het nationale wapen van Thailand. Het dier kwam verder voor op de eerste Thaise munten. Ook tegenwoordig nog gelden de zeldzame witte olifanten voor het koninkrijk als heilige gelukssymbolen, op grond van de legende die vertelt datBoeddhain deincarnatievan een witte olifant zou zijn opgenomen. Er zijn ook tweedaagse olifantenfeesten. Olifanten worden tegenwoordig nog slechts beperkt ingezet bij de bosbouw, maar doen nog volop dienst voor toeristische doeleinden.

Festivals en feestdagen

[bewerken|brontekst bewerken]
Loi Krathong in Chiang Mai

In Thailand worden de volgende grote festivals en feestdagen gehouden:

Verkeer en vervoer

[bewerken|brontekst bewerken]
Commonsheeft media­bestanden in de categorieThailand.
Wikivoyageheeft een reisgids overThailand.