Tramtunnel
Eentramtunnelis eentunnelwaartramsdoorheen rijden. Korte tramtunnels dienen omongelijkvloerse kruisingenmogelijk te maken met kruisend verkeer en maken veelal deel uit vansneltramtrajecten.Langere tramtunnels maken doorgaans deel uit van eensemimetroofpremetro-systeem en hebben stations. Bij premetro zijn de tunnels metmetrostandaardengebouwd, maar die worden nog met trams geëxploiteerd.
België
[bewerken|brontekst bewerken]InAntwerpen,Brussel,enCharleroibestaat het openbaar vervoer deels uit een premetro, met trams in hiervoor aangelegde tunnels. In Brussel werd de eerste tramtunnel in1957geopend. Diverse tunnels volgden, en een gedeelte van het net is later tot volwaardige metro omgebouwd. In Antwerpen werd het eerste tunnelgedeelte op25 maart1975geopend met de stationsOpera,MeirenGroenplaats.Vooral in Charleroi zijn veel tunnels aangelegd die nooit in gebruik zijn genomen.
- Zie de artikelenAntwerpse premetro,Brusselse premetroenMétro Léger de Charleroi.
Nederland
[bewerken|brontekst bewerken]De bekendste tramtunnel van Nederland is deHaagse tramtunnelHet Souterrain,onderdeel van deHaagse semimetro.Deze circa 1250meterlangetunnelis gebouwd voortramsen hetlightrail-projectRandstadRail.Tijdens de bouw ontstonden grote problemen, die de tunnel debijnamen"zwemtunnel" en "Tramtanic" opleverden. De tunnel werd op16 oktober2004geopend door ministerKarla Peijsen burgemeesterWim Deetmanvan Den Haag. Op 1 juli 2010 werd inLeidschendamdeSijtwendetunnelingebruik genomen.
InAmsterdamis een tramtunnel aangelegd die deel uitmaakt van dePiet Heintunnel.Deze werd in2005in gebruik genomen voor deIJtram(lijn 26) tussenAmsterdam Centraalen IJburg. Een andere tramtunnel, oostelijk van Amsterdam Centraal aangelegd, was eveneens voor de IJtram bedoeld. Deze 160 meter lange tunnel met projectnaamSneltramtunnel Oostertoegangis circa 1995 aangelegd tijdens spoorverbredingswerkzaamheden omdat hij in de nieuwe situatie alleen nog tegen hoge kosten zou kunnen worden aangelegd. Hij is echter nooit in gebruik genomen.