Naar inhoud springen

Troizina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafTroezen)
Troizina
Τροιζήνα
Plaats inGriekenlandVlag van Griekenland
Troizina (Griekenland)
Troizina
Situering
Periferie Attica
Gemeente Troizinia
Coördinaten 37° 28′ NB, 23° 25′ OL
Algemeen
Oppervlakte 190,697 km²
Inwoners
(2001)
6.507
Hoogte 23m
Overig
Postcode 180 20
Website Officiële website
Foto's
PortaalPortaalicoon Griekenland

Troizina(Nieuwgrieks:Τροιζήνα;Oudgrieks:Τροιζήν/Troizen;Latijn:Troezen;in het Nederlands ook welTrizinaofTrezen) is een deelgemeente (dimotiki enotita) van degemeente(dimos)Troizinia,in deGrieksebestuurlijke regio (periferia)Attica.De plaats telt 6.507 inwoners.[1]

Volgens deGriekse mythologiewas Troizina de plaats waar de koningsdochterAethrain één nacht sliep met de Attische koningAegeusenPoseidon.Zij werd zwanger van de heldTheseus,en Aegeus veronderstelde dat hij wel de vader van het kind zou zijn. Omdat zijn troon inAthenebedreigd werd, besloot Aegeus Aethra bij haar vader achter te laten en zelf naar Athene terug te keren. Alvorens te vertrekken verstopte hij zijn sandalen en een zwaard onder een zwaar rotsblok, en liet Aethra beloven dat zij hun zoon hier in veiligheid ver van Athene zou grootbrengen. Als het kind sterk genoeg zou zijn om het rotsblok op te tillen, moest hij de achtergelaten voorwerpen naar zijn vader in Athene brengen en daarmee zijn identiteit bewijzen. Zestien jaar later zou de jonge Theseus inderdaad doen wat zijn vader van hem verwachtte.

Troizina is ook de plek waarEuripideszijn tragedieHippolytossitueert. Deze tragedie vertelt het verhaal van Theseus’ zoonHippolytos,die voorwerp en slachtoffer werd van de ziekelijke verliefdheid van zijn stiefmoederPhaedra,Theseus’ tweede vrouw. Uit respect voor zijn vader vluchtte Hippolytos voor de avances van zijn stiefmoeder, maar op zijn vlucht verongelukte hij. Andere drama’s over hetzelfde onderwerp, geschreven doorSenecaenJean Racine,spelen zich eveneens af in Troizina.

De oude stad bezat ook een bron, waarvan verteld werd dat ze ontsprong op de plek waar het gevleugelde paardPegasusde grond raakte.

Troizina in de geschiedenis

[bewerken|brontekst bewerken]

In de oudeDorischepolisontstond een cultus rond de figuur vanHippolytos.Aan hem offerden jonge meisjes uit Troizen traditioneel een haarlok vóór hun huwelijk. Het heiligdom ontstond aan het einde van de 4e eeuw v.Chr., en werd rond 250 v.Chr. verwoest door en uitbarsting van de vulkaan vanMethana.

De politieke band tussen Troizen en Athene is inderdaad héél oud. Vóór deSlag bij Salamisgaf de Atheense leiderThemistocleshet bevel de vrouwen en kinderen van de stad om veiligheidsredenen te evacueren naar Troizen. In1959werd in Troizina eensteleteruggevonden met de tekst van het evacuatiedecreet. Intussen is gebleken dat het om een 200 jaar jongere kopie van de origineleinscriptiegaat, mogelijk ter nagedachtenis van de slag. Door de vijandschap metArgoskoos de stad later voor deSpartanen,die haar in275en224 v.Chr.bezetten.

In de 9e eeuw veranderde de naam van Troizina in"Damalá",en werd het eenbisschopszetel.Uit die periode dateert deEpiskopí-kerk. In1325kwam het in handen van hetGenuesegeslachtZaccharia,en na1363onder hetdespotaat Morea.In het moderne dorp Trizína werd in1827de derde zitting van de Griekse Nationale Vergadering gehouden, die graafCapodistriasaanduidde tot voorlopig staatshoofd van het Onafhankelijke Griekenland.

Nabij het moderne dorp liggen de resten van het antieke Troizina. Overblijfselen uit vele tijdperken liggen verspreid over het terrein. Bij een tweesprong bevindt zich de zogenaamde steen van Theseus. Rechts kan men naar het archeologisch terrein zelf gaan en links via een deels hellenistische toren naar de Duivelskloof. De Duivelskloof is een zeer enge en steile kloof waar men eerst een klein Oud-Grieks bruggetje moet oversteken alvorens met stevig schoeisel te kunnen klimmen of afdalen. Het water in de kloof is steeds fris, zelfs in de zomer. Op het archeologische terrein bevinden zich de funderingen van het heiligdom voor Hippolytos en een Griekse villa en een beetje verder de ruïnes van het bisschoppelijk paleis.