Naar inhoud springen

Troon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ZieTroon (doorverwijspagina)voor andere betekenissen van Troon.
Troon van de Koning der Belgen, 2023.
De verdwenen troonzaal in Amsterdam
Deze tronen van Elizabeth II, Koningin van Canada en haar gemaal staan in het senaatsgebouw inOttawa.Ook de gouverneur-generaal en diens echtgenote gebruiken deze zetels.

Eentroonis een symbolische of ceremoniële ambtszetel. Het gebruik van dergelijke zetels komt in allerlei culturen voor.

Het begrip "troon" wordt ook wel alsmetonymgebruikt in de zin van "het koningschap" of "de regering". Men kan de troon bestijgen, afstand van de troon doen en een koning van de troon stoten. Dit moet niet letterlijk worden opgevat. In het Nederlands wordt doorgaans als symbolische aanduiding voor "de kroon" gekozen.

InNederlandenBelgiëis een aantal tronen in gebruik. DeNederlandse koningenhebben hun troonzaal ontmanteld maar inBrusselbestaat nog een troonzaal. Ook de Nederlandse en Belgischebisschoppenbeschikken over een troon in hun Bisdom. Deze tronen worden "cathedra"genoemd.

De Nederlandse koning heeft geen troon meer. Er was tot aan de naoorlogse restauraties wel een troon met een reusachtige baldakijn in de Schepenkamer in hetPaleis op de Damen van 1815 tot 1904 stond er een troon met baldakijn in deOude Zaalvan de Tweede Kamer.[1]De koningen gebruiken tijdens hun inhuldigingen in deNieuwe Kerkeen fraaie stoel. De doorPierre Cuypersgeleverde, gesneden houten zetel inneogotische stijlin de HaagseRidderzaallijkt op een troon en wordt ook wel zo genoemd, maar is dat officieel niet.[bron?]Desondanks houdt de Nederlandse koning vanaf deze zetel detroonrede.

De troon van een koninkrijk

[bewerken|brontekst bewerken]

De troon staat symbool voor de macht van de monarch en staat meestal in het officiële paleis van de vorst. Vaak heeft elk paleis een troonzaal, waarin de vorst mensen in audiëntie kan ontvangen.

De uitvoering van een troon kan verschillen en het volgende is dan ook niet voor elke troon het geval. Een troon is een fauteuil met armleuningen. Een troon is over het algemeen rijk versierd en vaak van marmer of verguld hout en soms zelfs van vergulde of gouden platen gemaakt. De bekleding is van fluweel. Op de troon staat vaak het wapen of monogram van de vorst, geborduurd ingouddraadof in houtsnijwerk. Boven de troon hangt eenbaldakijn.Opdat iedereen de vorst zou zien is de troon meestal op een verhoging geplaatst.

InTeheranwordt de kostbarePerzischepauwentroonbewaard. Deze gouden troon is met edelstenen ingelegd en werd in1967voor het laatst gebruikt.

De troon in de oudheid

[bewerken|brontekst bewerken]
Zittende vrouw van Çatalhöyükop haar troon (gedateerd tussen7een5e millennium v.Chr.)
De godinJunoop haar troon; op de rechterzijde van de troon is de voorstelling van een tijgerin of panter (Afbeelding op aarden vaas in hetMuseo Archeologico NazionaleinNapels)

Een achttal millennia geleden had de troon van een zittende dame de vorm van eengeboortestoel.Bij deZittende vrouw van Çatalhöyükis iets als het hoofdje van een baby te zien.

Troonzetels werden ook in deklassieke oudheidgebruikt. Bekend zijn de afbeeldingen van tronendefarao's en de troon vanToetanchamonwerd in zijn graf teruggevonden. Dethronus(Oudgrieks:θρόνος/thrónos,Latijn:solium) verschilde niet zoveel van een normale stoel (καθέδρα/kathédra) behalve in zijn hoogte, grootte en in elke opzicht prachtigere uitrusting (Athen. v. p192e). Wegens zijn hoogte was het altijd van een voetbank vergezeld (subsellium,ὑποπόδιον/upopódion,Att.:θράνιον/thránion,Ion.:θρῆνυς/thễnus,Hom.,Il.XIV 240,Od.I 131, X 315.). Naast een variatie aan versieringen, voornamelijk spijkers of zilveren knopen, die op de troon zelf werden aangebracht, werd er dikwijls een mooie en prachtige stof over gedrapeerd (Hom.,Od.XX 150.).

In de klassieke oudheid werden ookgodengeacht op tronen te zitten; een beeld dat ook in hetNieuwe Testamentvoorkomt. Naast de troonzetels van de vorsten in paleizen werden ook tronen voor bezoekende goden opgesteld.Homerusvermeldt dit gebruik al in zijnIlias.De beroemdste van deze, waarschijnlijk zelden gebruikte, tronen was de troon vanApolloninAmyclaeuit de 6e eeuw v. Chr, verfraaid doorBathycles van Magnesia.De troon van de OlympischeZeus,het werk vanPhidias,werd op dezelfde manier gehouwen en geornamenteerd. Daar een stoel voor gemeenschappelijk gebruik soms gemaakt werd voor twee personen (Hom.,Il.III 424,Od.XVII 330.) en een troon door twee potentaten gedeeld moest worden (δίφρον/díphron,Doris,ap. Athen.I p17f), werd bijgevolg soms aangenomen dat twee godheden dezelfde troon moesten bezetten (Paus.,VIII 37 § 2.).

In deNoordse mythologiezaten de twaalf voornaamste goden op tronen in het paleis vanOdindie in zijn hemels paleis zelf op de troonHlidskjalfplaats nam.

Behalve die van de standbeelden van de goden, werden de tronen van vorsten soms in de tempels alsdonaria(offer) geschonken (Paus., II 19 § 4, V 12 § 3.).

De Romeinsekeizersen de hoogste bestuurders namen tijdens vergaderingen en rechtszaken plaats op deSella curulis.Dat was de troon van de Koningen van Rome geweest. Nu de koninklijke macht over een aantal personen was verdeeld hadden zij recht op het gebruik van zijn zetel.

DeHittietenbeschouwden de tronen als goddelijke wezens.

In deEgyptische mythologiewerd de godinIsismet de troon vereenzelvigd, zoals het symbool in hethiërogliefvan haar naam weergeeft.

Q1t
H8
I12

Ook op hetMinoïsch Kretawerd de troon gebruikt zoals te zien is in hetpaleis van Knossos.

Troonzaal paleis Knossos

De feodale tronen van Europa

[bewerken|brontekst bewerken]
Twee bewaard gebleven vroeg-19e-eeuwse tronen in de residentie inMünchen

In Europese feodale culturen zaten de monarchen vaak op tronen. Vanaf deze troon werd geregeerd en recht gesproken. De troon lijkt van de Romeinse magistraatsstoel te zijn afgeleid, want het Germaanse equivalent van een troonsbestijging hield in dat het stamhoofd op een schild werd geplaatst en zo boven de schouders van zijn volgelingen torende. De oudste Europese tronen zijn vergeleken met hun Aziatische tijdgenoten uiterst eenvoudig.

De oudste bewaard gebleven troon in West-Europa is de troon van Karel de Grote in Aken. Dertig Duitse koningen en keizers van hetHeilige Roomse Rijkwerden op deze marmeren troon gekroond.

De tronen van deByzantijnsekeizers waren veel ingewikkelder en rijker vormgegeven. Wie de troon naderde zag de keizer door een reeks dunne zijden gordijnen die, wanneer de bezoeker belangrijk genoeg was, een voor een werden weggetrokken om de "Dominus et Deus", de godgelijke keizer, te kunnen aanschouwen. De troon werd omringd door mechanische leeuwen die konden brullen en verhief zich ook nog in de lucht op het moment dat de knielende bezoeker zijn hoofd weer ophief. Er zijn bronnen die vertellen dat de keizer aan het einde van de audiëntie "spoorloos" leek te verdwijnen achter schuivende panelen en dat er mechanische vogeltjes klonken. Op middeleeuwse bezoekers maakte dit alles een verpletterende indruk.[2]

De middeleeuwse tsaren vanMoskoviëvolgden bij hun hofprotocol het Byzantijnse voorbeeld.Ivan IV"de verschrikkelijke" troonde op de beroemde ivoren troon die met in ivoor enwalrustandgebeeldhouwde mythologische, heraldische en profane afbeeldingen is versierd. De reliëfs met scènes uit het leven vankoning Salomo,die volgens 2 Kronieken 9:17 ook een ivoren troon bezat, herinneren aan de voorbeeldfunctie van deze Bijbelse monarch.[3]

Aziatische tronen

[bewerken|brontekst bewerken]
De drakentroon van de Chinese Keizers in deVerboden Stad

In het Indische subcontinent troonden dehindoeïstischevorsten opgaddi,ook welrājgaddīgenoemd. Deislamitischeheersers zaten op "musnad". Beide tronen hadden het model van een brede, lagedivan.De troon van deMogolwerd "Shāhī takht" genoemd. De troon heet in hetSanskrietsinghāsanawaarin we het woordSing(leeuw) terugvinden.

De Britse onderkoningen en de keizers vanIndianamen tot het einde van deRajin1947op tronen plaats.

De nominaal onafhankelijke Bey van Tunis troonde op een divan diekursi(stoel) genoemd werd.

De troon die in de hal van deRidders van Sint-Jorisin hetWinterpaleisinSint-Petersburgstaat heet "de" troon van Rusland te zijn, maar er zijn in de verschillende paleizen grote en kleine troonzalen. Zeven treden leiden naar de troon die tot1917werd gebruikt en na de laatstetsaarverweesd achterbleef.

De troon in deRidderzaalinDen Haagwaarop het staatshoofd tijdensPrinsjesdagplaats neemt om detroonredevoor te dragen

Er zijn ook nu nog monarchieën die tronen gebruiken, maar in de meeste van deze landen zijn de tronen museumstukken geworden. Het gebruik van tronen veranderde in de loop van de 19e eeuw sterk. Zo namNapoleon IIInooit plaats op zijn troon, maar ontving hij zijn gasten staande vóór zijn troon. Dat was ook de gewoonte bij de groothertogen vanMecklenburg-SchwerininSchwerin.

De stoel van Sint-Eduard in deAbdij van Westminster,de tronen in de Britse paleizen en de tronen en troonzetels die bij de opening van het parlement inGroot-Brittannië,Denemarken,Nederland,Japan,Canada enAustraliëworden gebruikt herinneren ook in onze tijd nog aan een periode waarin de koning op zijn troon het meest gehanteerde beeld van regeringsmacht was.

Republieken hebben de traditie van de troonzetels soms behouden. Hoewel geenAmerikaanse presidentzijn stoel zo zou durven aanduiden, zit hij wel wanneer hij gasten ontvangt in hetWitte Huisop een opvallende stoel met een hoge, witbeklede rug.

Ook enkele gemeentebesturen van de Engelse, Schotse en Ierse steden laten hunburgemeestersin grote, rijkversierde troonzetels plaatsnemen. Dergelijke zetels vindt men ook in de loges van devrijmetselaars.

Kerkelijke tronen

[bewerken|brontekst bewerken]
De troon van de Eucumenisch Patriarch van Constantinopel. Op de hoogste van de twee tronen is de Bijbel geplaatst, de patriarch zit op de lagere troonzetel.

Al sinds de Oudheid nemen kerkvorsten op tronen plaats die in hetkoor van de kerkworden neergezet. Het gebruik bestaat binnen de katholieke, episcopaalse, orthodoxe en anglicaanse kerken. De troonzetel, naar het Griekse woord voor stoel "κάθεδρα" meestal "cathedra" genoemd, worden vaak met hetwapenvan de bisschop versierd. De bisschoppelijke troon heeft een troonhemel die boven en achter de troon is gehangen. Soms heeft de paus het recht om een dergelijke hemel in de kerk op te hangen ook aan lagere geestelijken verleend. Volgens kerkelijk gebruik mogen ook de regerende vorsten een troon, soms met troonhemel, in eenkerkplaatsen maar deze mag niet in het priesterkoor staan. In deromaansekerken kende men in de vroege Middeleeuwen de traditie dat de oostkant van de kerk voor het geestelijke gezag en de westelijke kant met de hoofdingang voor het wereldlijk gezag gereserveerd was. In dit zogenoemdeWestwerkstond dan een troon opgesteld. In de kapel vanKarel de GroteinAkenvinden wij deze opstelling ook nu nog terug.

Buiten het eigen bisdom mogen bisschoppen geen troonzetel gebruiken, zoals zij daar volgens kerkelijk recht ook geen bisschopsstaf mogen hanteren. Zij mogen dan wel op hetFaldistorium,een soort vouwstoel, in het priesterkoor plaatsnemen.

Ook deabten abdis mogen binnen hetkloosterdat zij besturen op een troonzetel plaatsnemen. Deze zetels zijn vaak veel eenvoudiger uitgevoerd dan de tronen van de bisschoppen.

De tronen van deGrieks-orthodoxeclerus combineren vaak kenmerken van de koorbank ofkathismaen Byzantijnse versieringen zoals leeuwen die aan de voet van de troon zitten. Het gezag van deEcumenisch Patriarch van Constantinopelwordt in een metonym vaak "de Ecumenische Troon" genoemd als tegenhanger van de Romeinse "Heilige Stoel".

De pontificale troon

[bewerken|brontekst bewerken]
DeCathedra Sancti Petriachter het hoogaltaar van de Sint-Pieter in Rome

Depauszetelt, zo heet het in het spraakgebruik, "op de troon van de HeiligePetrus",Hij is daarmee, volgens dekatholieke leer,de plaatsbekleder vanGodop aarde. De paus is ook het laatste absolutistische staatshoofd, hij bezit inVaticaanstadimmers alle macht. Als er geen paus is dan is de troon van Petrus vacant, men noemt dit eeninterregnum,sediscicatie of (Sede Vacante) wat Latijn is voor "lege stoel". Deze periode duurt tot een nieuwe paus door hetconclaafverkozen wordt.

Wanneer een paus "ex cathedra",Latijnvoor "vanaf de troon", een uitspraak doet over de geloofsleer dan is hij daarin volgens de katholieke leer "onfeilbaar". De paus kan op deze wijze definitief vastleggen wat de leer van de katholieke Kerk is en watketterijis.

Die onfeilbaarheid van de paus is volgens hetEerste Vaticaans Conciliegebonden aan het "ambt" van de paus, aan het "leergezag van de gehele Kerk" en aan het "Pauselijk optreden als herder van alle gelovigen". Het Vaticaans Concilie gebruikt de term "ex cathedra" dus niet en verbindt het leergezag ook niet met zoveel woorden aan de pauselijke troon.In de wandeling zegt men van men de leerstellige beweringen desondanks dat zij "ex cathedra" zijn gedaan.

De paus heeft ook een speciale, ceremoniële troon, deSedia gestatoria.Deze draagstoel wordt al sinds enige jaren niet meer gebruikt. In zijn paleis en op het kasteel inCastel Gandolfobeschikken de pausen over meerdere tronen die voor ontvangsten worden gebruikt.

Ook bisschoppen en kardinalen hebben een troon (cathedra), die in de titelhoudende kathedraal staat. De term "Heilige Stoel"verwijst dan weer naar de diplomatieke status van het Vaticaan. Officieel wordendiplomatenniet geaccrediteerd bij de regering van Vaticaanstad of bij deromeinse Curiemaar letterlijk "bij de Heilige Stoel".

Als bisschop van Rome troont de paus in de apsis van debasiliekvanSint-Jan van Lateranendie dan ook de kathedrale kerk van de Romeinse bisschoppen genoemd mag worden. Als paus troont diezelfde bisschop op een troon in deSint-Pietersbasiliek.Boven het doorBerninivormgegevenhoogaltaaris een bijzonderrelikwiegeplaatst. Het is een in brons gevatte oude stoel die volgens de overlevering aan Petrus zou hebben toebehoord.

Voorheen zaten allekardinalentijdens een conclaaf op tronen met een kleine troonhemel. Wanneer een van hen de verkiezing tot paus aannam, lieten alle kardinalen hun eigen hemel vallen door aan een koord te trekken. Zij gaven daarmee aan dat zij nu niet langer de gelijken van de zojuist uitverkoren paus waren. In1978verviel deze gewoonte.

Bijbelse tronen

[bewerken|brontekst bewerken]
Een visioen van Johannes de Evangelist. Vier serafijnen en vierentwintig wijzen rond de tronende Jezus als christus. Illustratie in de 15e-eeuwseLes Très Riches Heures du duc de Berry

In hetOude Testamentkomen diverse tronen voor. De koningenDaviden Salomo bezaten volgens de Bijbel tronen en 1 Koningen 10:18 spreekt over de troon van koningSalomomet de woorden "Voorts maakte de koning een grote ivoren troon die hij overtrok met gelouterd goud.De troon had zes treden en een ronde kop was van achteren aan de troon en leuningen aan weerszijden van de zitplaats, en twee leeuwen stonden naast de leuningen, en twaalf leeuwen stonden aan weerszijden op de zes treden; nooit was zoiets voor enig koninkrijk gemaakt".

Deze beschrijving heeft de vorm van de Europese tronen beïnvloed. De leeuwen zien we nog terug in de grote zilveren leeuwen die naast de troon van de Deense koning worden geplaatst.

Jesaja9:6-7 noemt de troon van Salomo in samenhang met een aankondiging van de geboorte van deMessiasmet de woorden "groot zal de heerschappij zijn en eindeloos de vrede op de troon van David en over zijn koninkrijk".

InLucas1:32-33 wordtJezus"gezeten op de troon van zijn vader David" beschreven met "eeuwigdurend gezag over het Huis van Jacob en een koninkrijk zonder einde"

Jezus beloofde zijn twaalf apostelen inMatteüs19:28 "twaalf tronen vanwaar zij de twaalf stammen Israëls zouden richten". Mattheus beschreef in de Apocalyps 20:11 een troon met de woorden "en ik zag een grote witte troon en Hem die daarop gezeten was, voor wiens aangezicht de aarde en hemel vluchtten".

OokPaulusspreekt in zijn brieven over tronen. In een omstreden interpretatie van het begrip tronen in deBrief aan de Kolossenzenmaakt de Pseudo-Dionysius de Areopagiet van deze tronen een deel van het hemelseengelenkoordat hij in zijn visionaireDe Coelesti Hierarchiabeschrijft. Thomas van Aquino maakte deze zienswijze populair.

De tronen, in de zin van engelen, zijn daar met de "hemelse gerechtigheid" belast.

In de EuropeseMiddeleeuwenwerd de troon van Salomo met deMariavereenzelvigd. Op een middeleeuws schilderij waarop het kindje Jezus op zijn moeders schoot zit is volgens deze zienswijze dus een tronende Jezus als christus afgebeeld. Het ivoor in de beschrijving van de troon van Salomo wordt in de middeleeuwen een symbool van zuiverheid gezien, het goud staat voor de heerschappij en de zes treden voor zes kardinale deugden. Psalm 45 noemt een troon en de middeleeuwers zagen in de beschrijving van het paleis in dit vers een troonzaal. De maagd Maria zélf, of haar schoot, zou deze troonzaal zijn.

Troon in de Koran

[bewerken|brontekst bewerken]

Ook in deKorankomen verschillende tronen voor. In o.a.Soera De Mierenis sprake van de troon van de koningin vanSabadie bijSulaymanwordt gebracht. Insoera JozefplaatstYusufzijn ouders op de troon.

Daarnaast worden veel toespelingen gemaakt op Gods troon. Zo spreektsoera Vergeverover God als troonbezitter ensoera De Groepenbeschrijft het scharen van de engelen rondom Gods troon op deDag des oordeels.Verschillende malen wordt duidelijk gemaakt dat God de Heer is van de troon.

Een bijzondere positie bekleedtsoera De Koe255. Dezeayawordt deTroonversgenoemd. Er is sprake van Gods zetel die uitgebreid is over de hemelen en de aarde. Volgensoverleveringenzou deze aya onder Gods troon hebben gelegen en vanuit daargeopenbaardzijn.

Een opsomming van bekende tronen

[bewerken|brontekst bewerken]
De ivoren troon van Ivan de Verschrikkelijke
Een troon in een Aziatisch museum in Berlijn, 1932

Europese tronen

[bewerken|brontekst bewerken]

Afrikaanse tronen

[bewerken|brontekst bewerken]

Aziatische tronen

[bewerken|brontekst bewerken]

Tronen van koningen, koninginnen en keizers

[bewerken|brontekst bewerken]

Pontificale Tronen

[bewerken|brontekst bewerken]
Zie de categorieThronesvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.