Naar inhoud springen

Uiterwaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Doorsnede van een rivierbedding met uiterwaarden

Uiterwaarden(ook:uiterwaardeenuiterdijk) zijn gronden die gelegen zijn tussen eenwinterdijken debeddingvan eenbeekofrivier.De primaire functie van de uiterwaard iswaterhuishoudkundig.Het is de ruimte die de rivier nodig heeft om tijdelijkepiekafvoerenaan te kunnen. In perioden van grote waterafvoer lopen de uiterwaarden tot aan de winterdijken onder water. Gebieden in de winterbedding die een deel van het jaar onder water staan wordenbroekengenoemd. In Vlaanderen worden uiterwaardenbeemdenofmeersengenoemd.

Gebruik[bewerken|brontekst bewerken]

Uiterwaarden zijn buitendijkse gronden. Ze ontstonden na bedijking van de rivieren in demiddeleeuwen.Geulen binnen de uiterwaarden hetenstrangof hank. Door de uiterwaarden aan de rivierzijde van een (lage)zomerdijkte voorzien wordt de frequentie van overstromen beperkt. Dit is vooral belangrijk ten behoeve van het gebruik alsweidevoorvee.Incidentele bevloeiing in de wintermaanden werd vroeger door de boeren verwelkomd omdatsedimenteringde vruchtbaarheid van de grond bevorderde. Soms zijn in uiterwaarden op pollen ofterpenboerenbedrijven gebouwd. Ooksteenfabriekenzijn er gevestigd, ze winnen er de benodigdeklei(kleiwinning[1]).

Natuur[bewerken|brontekst bewerken]

De Nederlandsekeramische industrieverwerkt klei die lokaal en in ruime hoeveelheden beschikbaar is. Respect voor flora, fauna en de mens staan aan de basis van de productie. Klei uit de uiterwaarden is een hernieuwbare grondstof is. De winning van deze rivierklei is niet alleen nuttig maar ook noodzakelijk bij het beperken van de gevolgen van klimaatverandering. Kleiwingebieden en marginale landbouwgronden worden steeds vaker aangewezen alsnatuurontwikkelingsgebiedzodat op sommige plaatsen zich weer de van nature de rivier begeleidendeooibossenkunnen ontwikkelen. Grote delen van de uiterwaarden van de rivieren in Nederland zijn aangewezen alsNatura 2000gebied.[2]Hoe breder een uiterwaard, hoe groter dewaterbergingscapaciteiten hoe hoger denatuurwaardekan zijn.

Zie ook[bewerken|brontekst bewerken]