Naar inhoud springen

Veerboot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
HetOijenseveer over de Maas
Nieuwe veerboot Vlissingen-Breskens in 1932
DeHeen en Weer Vin hetBijlandsch KanaalbijMillingen aan de Rijn
HetIJ-veerachter hetCentraal Stationvan Amsterdam
Het veerpontje over deTjonger

Eenveerboot,ofveerpont,ook welpontofveergenoemd, is een vaartuig waarmee een verbinding over water wordt onderhouden.

In Nederland wordt de term veerboot gebruikt voor een schip dat twee zeehavens met elkaar verbindt, terwijl veerpont refereert aan een vaartuig waarmee mensen (met of zonder een vervoermiddel, zoals eenautoof een fiets) naar de andere kant van het water (rivier,kanaal,meer,baaiofsloot) worden gebracht. De eerste vaart veelal volgens een dienstregeling, de tweede naar behoefte.

  • Eenvrij varende pontwordt aangedreven door eenmotor.Meestal is dit eendieselmotor.Tot in dejaren 70van de 20e eeuw waren er stoomponten die werden aangedreven door eenstoommachine.Deze zijn geleidelijk vervangen door dieselmotoren. Sommige ponten hebben meerdere rompen,catamarans,zoals deKoegelwieck(met dit schip kunnen geen auto's mee). Andere veren, meestal alleen voor voetgangers en fietsers, worden aangedreven door eenelektromotor,die gevoed wordt door eenaccuen/ofzonnecellen.Dergelijke veren kunnen ook uitgevoerd zijn als een bak die is bevestigd aan een kleine boot.
  • Eenkabelpontis verbonden met een of twee doorlopende kabels of ketting van de ene naar de andere oever. Grotere ponten voor auto's hebben een dieselmotor. Kleinere worden aangedreven met een elektromotor of met de hand. De aandrijving kan zijn door dat de pont aan de kabel trekt om over te komen of dat de aandrijving verloopt via een schroef in het water. Sommige kabelponten die met de hand moeten worden aangedreven zijn zelfbedieningsponten.
  • Eengierpontis met een kabel bevestigd aan een punt in het midden van de rivier op de bodem. Door het schip schuin op de stroming te draaien, zal de boot door de stroming de overkant bereiken. Gierponten schakelen over op een dieselmotor ter ondersteuning om sneller aan de overkant te komen. De lengte van de kabel is onder meer afhankelijk van de breedte van de rivier. Omdat het ankerpunt en de pont op enige afstand van elkaar zijn wordt de verbindingskabel boven water gehouden met een of meer kleine bootjes (bocht-aken) ter grootte van een roeiboot. Deze bootjes zijn voor het overige scheepsverkeer een teken dat een gierpont gebruikt wordt en tevens dat men de pont diende te passeren aan de andere kant van de bootjes. Omdat een ongemotoriseerde gierpont langzaam is en dus ook hinderlijk voor het overige scheepvaartverkeer kan zijn, zijn er in Nederland en België alleen nog gemotoriseerde gierponten.[1]

Ook kan een onderverdeling gemaakt worden naar:

  • Voet- en fietsverenvoor voetgangers en fietsers. Deze liggen in de regel op plaatsen waar andere oeververbindingen ontbreken. Gemotoriseerd verkeer wordt daar omgeleid via de dichtstbijzijnde algemene oeververbinding. Veel voet- en fietsveren varen niet het hele jaar door. In de eenvoudigste vorm is een voetveer eenroeibooten vaak hangt er eenbelop de oever om deveermante roepen. Er zijn ook voetveren die langs een kabel varen en die door de gebruiker zelf moeten worden aangedreven door aan een slinger te draaien.
  • Autoveer (voor alle voertuigen, veelal ook vrachtvervoer). De veerboot die auto's,vrachtwagensmee kan nemen heeft meestal een voor- of achterlaadklep, soms beide. De klep wordt met de Engelse termrampaangeduid.
ZieLijst van veerdiensten in Nederlandvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

InNederlandwordt er wettelijk onderscheid gemaakt tussen een veerboot en een veerpont. Volgens het in Nederland geldige Binnenvaartbesluit[2]is een:

  • Veerboot:een schip dat is bestemd of wordt gebruikt voor het bedrijfsmatig vervoer van meer dan 12 personen buiten de bemanningsleden en dat een openbaar vervoersdienst onderhoudt tussen plaatsen gelegen aan deDollard,deEems,deWaddenzeemet inbegrip van de verbindingen met deNoordzee,of deWesterscheldeen de zeemonding daarvan.
  • Veerpont:een schip, niet zijnde een veerboot, dat is bestemd of wordt gebruikt voor het bedrijfsmatig vervoer van een of meer personen buiten de bemanningsleden en dat een openbaar vervoersdienst onderhoudt.

Nederlandse veerponten zijn meestal onderdeel van het Nederlandse wegennet en eigenlijk geen besloten ofopenbaar vervoer.Ze worden geëxploiteerd in opdracht van dewegbeheerderof door de wegbeheerder zelf en worden deels of helemaal betaald uit de wegengelden. Sommige veerdiensten worden wel gerekend onder het besloten collectief vervoer, vooral de toeristische c.q. zomerse fiets- en voetveren, en de waterbus en watertaxi in diverse steden.

Veerponten over rivieren en kanalen horen bij het wegennet, net als tunnels en bruggen, die meestal gratis te gebruiken zijn. Veerponten zijn daarom relatief goedkoop en soms gratis. Zo zijn bijvoorbeeld gratis voor voetgangers en fietsers deAmsterdamse verenover het IJ. Veerboten daarentegen zijn vrijwel nooit gratis.

Nederland telt anno 2021 313 veren, die tezamen jaarlijks ruim 54 miljoen personen overzetten. Daarmee worden bijna 500 miljoen omrijkilometers bespaard. De directe economische betekenis van alle veerdiensten in Nederland bedraagt 99,1 miljoen euro. Gezamenlijk bieden de utilitaire veren, recreatieve veren en zoute veren werkgelegenheid aan 1.001 fte en zijn er 842 vrijwilligers actief bij de recreatieve veren. Het maatschappelijk belang van de utilitaire veren bedraagt 427,7 miljoen euro. Dat van de recreatieve veren 45,1 miljoen euro. Het totale economisch en maatschappelijk belang van alle veerdiensten in Nederland komt daarmee uit op 571,9 miljoen euro.[3]Het waterrijke fietsland Nederland telt ruim 150 fiets- en voetveren en slechts enkele internationale veerverbindingen.

Veerbootverbindingen

[bewerken|brontekst bewerken]

Nederlandse veerboten varen naar deWaddeneilanden,over hetIJsselmeer,over de rivieren en in het verleden over de wateren tussen deZuid-HollandseenZeeuwse eilandenen naarZeeuws-Vlaanderen.Ook zijn er diverse veerboten over deNoordzeenaar hetVerenigd Koninkrijk.

De belangrijkste veerbootverbindingen binnen Nederland zijn:

Internationale verbindingen van/naar Nederland

[bewerken|brontekst bewerken]

's Nachts kan men een veerpont herkennen aan z'nnavigatieverlichting

Een vrij varende veerpont moet voeren:

  • een groen en een roodboordlichten eenheklicht
  • een wit helder rondom schijnend licht in plaats van eentoplicht
  • een groen helder rondom schijnend licht ongeveer 1 meter boven dit witte licht.

Een niet-vrijvarende veerpont voert geen boordlichten of een heklicht, maar alleen:

  • een wit helder rondom schijnend licht in plaats van eentoplicht
  • een groen helder rondom schijnend licht ongeveer 1 meter boven dit witte licht.
  • daarnaast moet het meest bovenstrooms gelegen bootje van een gierpont een wit helder rondom schijnend licht voeren.

Vanwege ongevallen met voertuigen die vanaf deveerstoepente water raken, wordt gepleit voor maatregelen als goede (knipper)verlichting en het plaatsen van bijvoorbeeld slagbomen of drempels. De veerstoepen blijken regelmatig onvoldoende op orde, en aanduidingen voor het verkeer zijn soms minimaal en worden door weggebruikers niet gezien.[4]

ZieLijst van veerdiensten in Belgiëvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Een veerhengst, het type zeilschip waarmee eeuwenlang de verbindingen werden onderhouden in de rivierarmen van deLage Landen

België heeft slechts enkele tientallen fiets- en voetveerverbindingen, maar veel internationale veerverbindingen.

Binnenlandse veerbootverbindingen

[bewerken|brontekst bewerken]

Belgische veerboten (o.a. op deSchelde,deLeie,deRupel,deIJzer,deMaasen hetKanaal Gent-Terneuzen) worden door de overheid (hetVlaams Gewest) soms verpacht aan particuliere uitbaters of uitgebaat door Vloot, onderdeel van hetAgentschap Maritieme Dienstverlening en Kust.Ze vallen dus onder hetopenbaar vervoer,en veruit de meeste zijn gratis. [5] [6]

Internationale verbindingen van/naar België

[bewerken|brontekst bewerken]
Internationale veerdienst naar Engeland in 1907

Er zijn ook diverse veerverbindingen vanuitBelgiëover deNoordzeenaar het buitenland. Echter zijn dit geen dagelijkse veerverbindingen.

De oversteek naar de onderwereldvanJoachim Patinir
Zie de categorieVeerbotenvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.