Viriatus
Viriatus(Serra da Estrela,circa180 v.Chr.- vermoord in139 v.Chr.) was een belangrijke leider van hetLusitaanse volk.Dit volk verzette zich tegen elke uitbreiding van deRomeineninSpanje[1].Viriatus ging allianties aan met andere volkeren op hetIberisch Schiereilanden won samen met hen enkele veldslagen van de Romeinen tussen 147 v.Chr. en 139 v.Chr. Hij was een typischeguerrillaleider[2].
Levensloop
[bewerken|brontekst bewerken]Er is weinig bekend over Viriatus. De enige verwijzing naar de locatie van zijn inheemse stam werd gemaakt door de Griekse historicusDiodorus Siculus.Hij groeide op als herder in deSerra da Estrelaen mogelijk ook nabij de stadZamora(volgens de Spanjaarden). De Romeinen hadden met moeite twee provincies ingericht:Hispania CiteriorenHispania Ulterior;zij vielen regelmatig Lusitania binnen maar Lusitania was nog geen Romeinse provincie[3].De Romeinen merkten Viriatus voor het eerst op in het jaar 150 v.Chr.PropraetorServius Sulpicius Galbavoerde slachtingen uit onder de Lusitani. Duizenden Lusitani vonden de dood. De herder Viriatus ontsnapte zowel aan de slachtpartij als aan de daarop volgende slavenmarkt van overlevende Lusitani. Vanuit de bergen organiseerde Viriatus een leger van opstandige Lusitani, die zich wilden wreken voor de slachtpartijen van Galba. Viriatus ontpopte zich als een guerillaleider en maakte het de Romeinselegioenenerg lastig. Viriatus vermeed elke directe militaire confrontatie en verkoos het onherbergzame landschap als zijn grootste troef.
Het eerste gevecht vond plaats in 147 v.Chr. De Lusitani drongen diep door in Hispania Ulterior. De gouverneur van Hispania Ulterior, Caius Vetilius, stond machteloos en poogde hen te paaien met onderhandelingen, zoals Galba voor hem deed. Viriatus vertrouwde de zaak niet en sloeg Romeinse aanvallen af. Caius Vetilius werd hierbij gedood in een vernuftig opgezettehinderlaagin Tribola (vandaag Zuid-Spanje). Voor de Romeinen was de moord op hun gouverneur een blamage. Voor de Lusitani was de herder Viriatus, die zelf guerrilla-plannen bedacht, hun nieuwe leider.
De gouverneur van de naburige provincie Hispania Citerior, Claudius Urianus, viel binnen met zijn troepen. In 146 v.Chr. versloegen de Lusitani onder leiding van Viriatus deze troepen van Claudius Urianus. Ook versloegen ze de troepen van zijn opvolger, Caius Nigidus, in 145 v.Chr. Andere overwinningen volgden nog in 145 v.Chr. en 143 v.Chr. De situatie voor de Romeinen begon vervelend te worden, want Viriatus en zijn mannen drongen diep door in Hispania Citerior. Dit was de oudste Spaanse provincie van de Romeinen en was erg moeizaam veroverd tijdens dePunische oorlogen.Het Romeinse prestige inHispaniakwam in gevaar, mede omdat andere Keltische volkeren aan de buitengrenzen van Hispania samenspanden met Viriatus.
Rome stuurde ditmaal eenconsulnaar Hispania:Quintus Fabius Maximus Servilianus(142 v.Chr.). Quintus Fabius veroverde grote stukken territorium van Hispania Citerior en Hispania Ulterior op de rebellen. Hij liep evenwel net als al zijn voorgangers in een hinderlaag. Viriatus zou in staat geweest zijn de consul en zijn legioenen in de pan te hakken, maar deed dit niet. Viriatus trok zich terug en accepteerde de onderhandelingen van Quintus Fabius. De Romeinse troepen lieten de Lusitani verder met rust. Dit was niet naar de zin van de Romeinse Senaat. De Senaat verklaarde de onderhandelingen van Quintus Fabius ongeldig. De nieuwe consulQuintus Servilius Caepiotrok naar Hispania (139 v.Chr.) en versloeg prompt de Lusitani. De Romeinen kregen Viriatus niet te pakken. Naar verluidt kocht Quintus Servilius Caepio de commandanten van Viriatus om. Deze vermoordden Viriatus in zijn slaap. Toen deze commandanten hem om het goud vroegen dat hun beloofd was, antwoordde Quintus Servilius Caepio: Roma traditoribus non premia (in Roma is er geen beloning voor verraders).
Andere commandanten van Viriatus zetten de opstand nog kleinschalig voort, en dit met de guerrillatechnieken die ze geleerd hadden van Viriatus. De opstand van de Lusitani was evenwel ten einde. De Romeinse eindoverwinning was voor de proconsulDecimus Junius Brutus Callaicus.
Herdenkingen
[bewerken|brontekst bewerken]De figuur van Viriatus speelde in de 19e eeuw tot de verbeelding zowel van Portugezen als van Spanjaarden. Hij werd gezien als het prototype van verzetsheld en guerrillaheld. Tijdens deSpaanse Burgeroorlog,in de 20e eeuw, noemden Portugese vrijwilligers zich deViriatos,naar Viriatus[4]. Enkele eerbewijzen zijn:
- Een straatnaam inLissabonis naar hem genoemd: deRua Viriato
- Een meer in deSerra da Estreladraagt zijn naam:Lago Viriato
- InViseudraagt het theater zijn naam: Teatro Viriato[5].Ook staat er een standbeeld voor hem in Viseu.
- In het SpaanseZamorastaat een standbeeld van hem.
- ↑(fr)Schoonjans, J.(1948).Cahiers d'Histoire Universelle.Edition Universelle, Brussel, "La République (508-31 av. J.C.)", blz 34.
- ↑(en)Kinder, Hermann,Werner Hilgemann(1974).Atlas of World History, Volume 1.Penguin Books, Londen, blz 83.ISBN 0-14-051054-0.
- ↑Pas ten tijde vankeizer AugustuswerdLusitaniaeen aparte Romeinse provincie.
- ↑(es)Alonso, Emilio Herrera,Viriatos de ar: Aviadores portugueses en la guerra de España.Aeroplano.Gearchiveerd op11 februari 2005.
- ↑(pt)Teatro Viriato(2010).