Naar inhoud springen

Vliegveld

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paraparaumu Airport in Nieuw-Zeeland
Internationale luchthaven Moskou-Sjeremetjevo
San Francisco International Airportbij nacht

Eenvliegveldis eenluchtvaartterrein met een of meerstartbanenwaarvliegtuigenkunnen opstijgen en landen.

Eenluchthavenis een groter vliegveld dat ingericht is op de aankomst en het vertrek van passagiers en goederen, meestal met speciale accommodaties zoals toiletten, winkels en wachtruimten.[1] Een militair vliegveld wordt eenvliegbasisofvliegkampgenoemd, een helikopterlandingsplaats eenhelihaven.In sommige gevallen worden vliegvelden gebruikt voor zowel de burgerluchtvaart als de militaire luchtvaart. Vaak worden dan de startbanen gemeenschappelijk gebruikt, maar zijn de andere faciliteiten gescheiden. Een voorbeeld van een vliegveld met een gemeenschappelijk burgerlijke en militaire functie isVliegbasis Eindhoven.

Met uitzondering van de kleinste vliegvelden heeft elk vliegveld een communicatiepunt van waaruitluchtverkeersleidersde uitgaande en binnenkomende vliegbewegingen coördineren. Luchthavens voor passagiersvervoer hebben incheckpunten voor passagiers en bemanning.

Geschiedenis en ontwikkeling[bewerken|brontekst bewerken]

TweeDe Havilland Mosquito's op een RAF (gras)vliegveld in Engeland
Aantal luchthavens inChinain 2017

De eerste plaatsen waar vliegtuigen opstegen en landden waren grasvelden. Het vliegtuig kon van elke hoek aan komen vliegen al naargelang de windrichting. Een kleine verbetering warendirt-only-velden, die bij droog weer de wrijving van het gras verminderden. Uiteindelijk werden ze vervangen door verharde oppervlakten die landingen bij alle weersomstandigheden overdag en 's nachts mogelijk maakten.

De titel "het oudste vliegveld ter wereld" wordt betwist, maar hetCollege Park AirportinMaryland,US, opgericht in1909doorWilbur Wright,wordt meestal gezien als het oudste volledig operationele vliegveld.[2]

Andere vliegvelden die reeds jaren als zodanig in gebruik zijn:

Het eerste gebruik van de term "airport" verscheen in een krantenartikel uit 1919, in een referentie naarBader FieldinAtlantic City,New Jersey.[5]

Het groeiende vliegverkeer tijdens deEerste Wereldoorlogleidde tot de aanleg van vliegvelden. Vliegtuigen moesten deze van bepaalde richtingen aanvliegen wat leidde tot hulpmiddelen om de landingsrichting en de landingshoek te bepalen.

Na de oorlog voegden sommige militaire vliegvelden accommodaties toe om passagiers af te handelen. Een van de eerste was deluchthaven Le BourgetinLe BourgetbijParijs.Het eerste internationale vliegveld dat opende wasCroydon Airportin Zuid-Londen,hoewel er toen al 9 maanden een vliegveld inHounslowals zodanig had dienstgedaan.[6]In 1922 werd het eerste vliegveld uitsluitend voor commerciële luchtvaart geopend inKönigsbergin Duitsland. De vliegvelden uit die tijd waren bestraat, wat zowel nachtvluchten als zwaardere toestellen mogelijk maakte.

De eerste verlichting werd aan het einde van de jaren twintig aangebracht; in de jaren dertig begon men hetApproach lighting systemte gebruiken. Dit gaf de goede richting en daalsnelheid aan. De kleuren en knipperintervallen van de lichten werden standaard onder deInternational Civil Aviation Organization (ICAO).

Na deTweede Wereldoorlogwerd het vliegveldontwerp ingenieuzer. Passagiersgebouwen werden samen in een cirkel gezet, met startbanen in groepen rond de luchthaven.

De luchthavenconstructie groeide sterk in de jaren zestig met het toenemendestraalvliegtuigverkeer.Startbanen werden breder en langer (3 kilometer of langer), gemaakt van asfalt of beton.

Naam[bewerken|brontekst bewerken]

PlattegrondFlughafen Berlin Brandenburg
Wegwijzer naarAéroport de Luxembourg

Vliegvelden hebben een naam om ze van andere vliegvelden te kunnen onderscheiden. Er zijn enkele mogelijkheden:

  • Het vliegveld heeft een naam van zichzelf. Een voorbeeld isSchiphol.
  • Het vliegveld is genoemd naar het dorp waar het ligt. Voorbeelden:Eelde,Zaventem.
  • Het vliegveld wordt aangeduid met de nabijgelegen grote stad, soms meerdere steden. Voorbeeld:Maastricht-Aachen.
  • Het vliegveld is genoemd naar een bekend persoon, bijvoorbeeld een president of nationale held. Voorbeelden:Charles de Gaulle,Soekarno-Hatta.Soms worden deze namen pas in latere instantie gegeven.

In dienstregelingen, op vliegtickets en dergelijke wordt vrijwel steeds de naam van de grote stad gebruikt. Dus niet Schiphol maar Amsterdam, niet Eelde maar Groningen. De naam van het vliegveld wordt alleen vermeld als een stad meer dan één vliegveld heeft, zoalsLondon Heathrow.

De naam van het vliegveld of dorp raakt vaak in vergetelheid, wordt beschouwd als niet officieel bestaand of als de voormalige naam. Voorbeeld is de naam Zestienhoven, die officieel niet meer wordt gebruikt: dat vliegveld heet sinds 2010Rotterdam The Hague Airport. Ook komt het voor dat een vliegveld met alle namen wordt aangeduid, zoalsGroningen Airport Eelde,wellicht om te vermijden dat men denkt dat Groningen niet hetzelfde vliegveld is als Eelde.

Zoals gezegd zijn sommige vliegvelden naar twee of meer steden genoemd:Münster-Osnabrück,Maastricht-Aachen,Basel-Mulhouse-Freiburg.Het betreft dan bijvoorbeeld steden aan weerszijden van eeninternationale grens.Dit maakt het mogelijk, afhankelijk van de bestemming, een specifiek bilateraal luchtvaartverdrag te gebruiken. Voor vluchten volledig binnen de EU is dat niet meer van belang. Een vlucht naar Basel-Mulhouse-Freiburg kan naar behoefte als een vlucht naar Zwitserland, Frankrijk of Duitsland geregistreerd worden.

Het Ierse vliegveldShannonis naar een rivier genoemd, die later ook de naam van een dorp werd. Ook in dienstregelingen wordt deze naam gebruikt.

Op de Canarische eilanden zijn de vliegvelden naar de eilanden genoemd. Zo ligt dus bij de stadLas Palmas de Gran Canariahet vliegveldAeropuerto de Gran Canaria.

Faciliteiten[bewerken|brontekst bewerken]

Luchthaven Schiphol: overzicht van de startbanen

Het verschilt per vliegveld hoeveel faciliteiten en mogelijkheden er zijn, zoals het aantalstartbanen,hangars,vrachtopslagmogelijkheden,bagageafhandelingsfaciliteiten en, in het geval van luchthavens, andere op passagiers en vliegtuigen toegespitste voorzieningen.

Ondersteunende diensten[bewerken|brontekst bewerken]

ZieGrondafhandelingvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tevens zijn er een groot aantal ondersteunende en dienstverlenende afdelingen of nevenbedrijven, zoals:catering- en schoonmaakdiensten. Hierbij valt ook te denken aan: toevoer vanbrandstof,reparaties aanvliegtuigenen vliegtuigonderdelen,brandweeren medische diensten,politiecontroleen -bewaking, faciliteiten voor cabine- en grondpersoneel en alle administratie, management, communicatie en publiciteit.

Luchtverkeersleiding[bewerken|brontekst bewerken]

Toren van luchtverkeersleiding in China

Heel erg belangrijk is de lokaleluchtverkeersleiding,de instantie die ervoor zorg draagt dat ieder vliegtuig veilig kan op stijgen of landen. Deze dienst wordt ook wel aangeduid metTower Control,aangezien luchtverkeersleiding geschied vanuit een hoge toren (de verkeerstoren) waar vanuit het vliegveld rondom kan worden bekeken. Uiteraard is zo'n toren ook voorzien van veel aanvullende technologische voorzieningen.

Start- en landingsbanen die niet te zien zijn vanuit de centrale verkeerstoren, zoals bijvoorbeeld dePolderbaanopSchipholworden voorzien van een eigen kleinere verkeerstoren. Vanuit deze toren kan de luchtverkeersleiding deze banen dan apart bedienen.

Terminals[bewerken|brontekst bewerken]

De grote luchthavens worden in de regel gebruikt voor internationaal verkeer en hebben naast commerciële activiteiten ook uitgebreide douane- en veiligheidsvoorzieningen. Voor de passagiers zijn er op een luchthaven doorgaans informatiebalies, wachtruimtes, horecagelegenheden, winkels, wisselkantoren en soms zelfs gebeds-/meditatie-/rustruimtes. Op grote luchthavens zijn ookreisbureausen bureaus waartransferpassagierseen korte excursie naar de dichtbijgelegen stad kunnen boeken. Al deze ruimtes bevinden zich over het algemeen in één groot gebouw, determinal.Zo'n terminal kan qua functies min of meer met het stationsgebouw van hetspoorwegstationvergeleken worden.

Heel grote luchthavens (bijvoorbeeldCharles de Gaulle (Parijs),Changi (Singapore),Flughafen Düsseldorf,Heathrow (Londen),JFK (New York)enFlughafen Zürich) beschikken soms over meerdere terminals. Tussen deze terminals is dan speciaal vervoer, vaak in de vorm van een kleine automatische metro of lightrail-trein (ook aangeduid alspeople mover). Soms is er ook een wandelverbinding. Het openbaar vervoer (bus, metro, trein) kan haltes of stations hebben bij elke terminal.

Verbinding met de vliegtuigen[bewerken|brontekst bewerken]

Aansluiting slurf op vliegtuig opMelbourne Airport
Watervliegtuig aangemeerd aan een pier
Vliegtuigtrap

Er zijn verscheidene manieren om de passagiers vanuit het terminalgebouw tot het vliegtuig te brengen. Vroeger gebeurde dat, als het vliegtuig niet vlak bij het gebouw stond, meestal met een luchthavenbus. Er worden nog weleens speciale luchthavenbussen gebouwd door verschillende firma's, al wordt het gebruik wel minder. Dergelijke bussen zijn meestal breed (om de capaciteit te verhogen); soms zelfs te breed om over de openbare weg te rijden. Het aantal zitplaatsen is klein omdat de rit vrij kort duurt. Eenmaal bij het vliegtuig aangekomen, stappen passagiers erin via een vliegtuigtrap, die meestal op een auto gemonteerd is. Als de afstand van terminal tot vliegtuig heel kort is, kan er ook voor gekozen worden passagiers onder begeleiding te voet naar de vliegtuigtrap te laten lopen.

De meeste luchthavens beschikken over pieren, waaraan de meeste vliegtuigen "aanleggen". Dan lopen de passagiers via eenvliegtuigslurfvanuit het terminalgebouw naar het vliegtuig zonder buiten te komen.

Verbindingen naar en van de terminal[bewerken|brontekst bewerken]

Voorzieningen voor reizen naar en van de luchthaven zijn direct op de terminal(s) aangesloten. Het gaat dan om:

Bovendien liggen op loopafstand vaak één of meerderehotels. Sommige luchthavens zijn met de steden verbonden door middel van ongewone transportsystemen, zoals:monorail,people moverof zelfsmagneetzweeftrein.

Bijzondere vliegvelden[bewerken|brontekst bewerken]

Kleinere vliegvelden[bewerken|brontekst bewerken]

Kleinere vliegvelden zijn doorgaans alleen geschikt voor kleinere types vliegtuigen, die korte afstanden kunnen afleggen. De faciliteiten zijn navenant minder. Het allerkleinste type vliegveld is delandingsstrook,ook wellandingsstripofairstripgenoemd. Dit is meestal niet meer dan een korte startbaan in een verder onbegaanbaar gebied. De startbaan is meestal onverhard (bijvoorbeeld gras of gravel), er is weinig verkeer en er wordt "op zicht" (VFR) gevlogen, soms zonder radioprocedures.

Militair vliegveld[bewerken|brontekst bewerken]

DeMarine Luchtvaartdienstgebruikt het begripvliegkampvoor zijnmarinebasis.Het enig overgebleven vliegkamp in Nederland is hetVliegveld De Kooy.

Landing op water[bewerken|brontekst bewerken]

Incidenteel worden oppervlakten op het water specifiek ingericht ten behoeve van vliegverkeer metwatervliegtuigen.

Een voorbeeld in België is Hydrobase de l'eau d'Heure, op hetgelijknamige meren-complex.[7]

Als er ook sprake is van passagiersvluchten is de infrastructuur verbonden met een terminal, zoals ook op reguliere luchthavens het geval is. Dergelijke vliegvelden zijn bijvoorbeeld te vinden inItaliëenKroatië.

Landzijde en luchtzijde[bewerken|brontekst bewerken]

Bagagehal opLonden Heathrow

Luchthavens zijn doorgaans onderverdeeld in twee strikt gescheiden zones: de landzijde (landside) en luchtzijde (airside). De landzijde omvat alle gebieden en ruimtes van de luchthaven en het terminalgebouw die openbaar toegankelijk zijn voor al het publiek, zoals: de incheckbalies, openbaar vervoer, de parkeergarages, de kiss+ride-zones, een eventueel een panoramadek. De luchtzijde omvat de gebieden die (afgezien van luchthavenpersoneel) alleen toegankelijk zijn voor reizigers die vertrekken of aankomen met het vliegtuig, of overstappen van de ene naar de andere vlucht. Dit zijn onder andere de pieren en de gates en de taxfreeshoppingcentra.

Reizigers die van de landzijde naar de luchtzijde gaan, moeten in het bezit zijn van een geldigeinstapkaarten een identiteitsbewijs of reisdocument. Zij gaan eerst door een securitycheckpoint, waar de handbagage en de passagier worden gecontroleerd op verboden voorwerpen. Na de securitycheck volgt voor reizigers die hetSchengengebiedverlaten nog de paspoortcontrole, in Nederland uitgevoerd door deKoninklijke Marechaussee.Daarna lopen ze in vrijwel alle gevallen het taxfreeshoppingcentrum aan de luchtzijde binnen. Het spreekt vanzelf dat Schengen- en niet-Schengen-reizigers elk hun eigen shoppingcentra, pieren en gates hebben, zodat ze niet bij elkaar kunnen komen. Reizigers die overstappen tussen een Schengen-vlucht en een niet-Schengen-vlucht hoeven doorgaans alleen nog door de paspoortcontrole om de andere zone te betreden.

Voor het betreden van de luchtzijde hebben passagiers hun ruimbagage al ingecheckt en afgegeven. Via de zogenoemde bagagehal wordt deze door personeel naar het goede vliegtuig gebracht.

Aankomende reizigers gaan van de luchtzijde naar de landzijde. Dit gebeurt via speciale eenrichtingssluizen: een doorgang met een aantal achter elkaar geplaatste deuren die de reiziger in slechts één richting kan passeren. Op die manier is het onmogelijk om via deze route de luchtzijde te betreden zonder langs een securitycheckpoint te gaan: de achter elkaar geplaatste deuren voorkomen dat mensen naar binnen kunnen glippen op het moment dat een aankomende reiziger de sluis passeert. Bij deze eenrichtingssluizen wordt de reiziger nadrukkelijk gewaarschuwd dat men niet meer kan terugkeren, als men dit punt gepasseerd is.

Vlak voor de uitgangssluizen kan de bagage worden opgepikt in een speciaal voor reizigers toegankelijk gedeelte van de bagagehal.

Economische betekenis[bewerken|brontekst bewerken]

Loopband,een karakteristieke vorm van infrastructuur binnen moderne terminals, hier opLuchthaven Kopenhagen
Toegang totPeople moverAeroTrain opInternationale luchthaven Washington Dulles

Naarmate luchthavens gedurende de 20e eeuw steeds groter werden, groeide ook deeconomischebetekenis. Zeker grotere luchthavens zijn aan het einde van de 20e en het begin van de 21e eeuw belangrijke ondernemingen welke zorgen of bijdrage aan het bestaansrecht van veel toeleverende bedrijven. Behalve dat luchthavens het werk vanluchtvaartmaatschappijenmogelijk maken en ook zorgen voor vestiging van lokale maatschappijen, valt hierbij natuurlijk te denken aan alle dienstverlenende bedrijven in en rond de terminal(s).

Het terrein van de luchthaven en de directe omgeving bieden ook ruimte aan uiteenlopende vormen van bedrijvigheid, zoals parkeerservices,koeriers-/logistieke bedrijvenen andere bedrijven op het gebied van goederentransport.Vaak wordt ook verwezen naar bedrijvigheid die zich ruimtelijk of inhoudelijk verder van het vliegveld bevindt, maar wel door de luchthaven gevoed zou worden. Ook worden luchthavens als aanjagers vaninnovatiegezien, onder meer op het gebied vanopenbaar vervoereninfrastructuur,waaronder ook het vervoer tussen terminals binnen de luchthaven (als hierboven omschreven).

De daadwerkelijke meerwaarde van luchthavens is niet onomstreden, vooralmilieu-organisatiesplaatsen kanttekeningen bij de economische belangen. (Zie ook hieronder)[8][9][10][11][12][13]

Geluidsoverlast en milieuverontreiniging[bewerken|brontekst bewerken]

Tegenover de economische belangen stellen diverse organisaties de nadelen van (uitbreiding van) luchthavens. Hierbij gaat het feitelijk meestal niet om de terreinen zelf, maar om het vliegverkeer waarvoor deze natuurlijk in de eerste plaats bedoeld zijn. Er zijn vooral bezwaren op twee gebieden, namelijk betreffende degeluidsoverlastvoor omwonenden en demilieuverontreinigingdie het verkeer van vliegtuigen met zich meebrengt.

Voor een verdere omschrijving van deze effecten, zie het artikel overluchtvaart.

Nederland[bewerken|brontekst bewerken]

ZieLijst van vliegvelden in Nederlandvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vliegvelden in Nederland zijn:

Locatie ICAO IATA Naam + eventuele opmerkingen
Ameland EHAL Ameland Airport Ballum
Den Helder EHKD DHR Vliegveld De Kooy
Ede/Arnhem EHDL Vliegbasis Deelen
Drachten EHDR Vliegveld Drachten
Eindhoven EHEH EIN Vliegbasis Eindhoven
Gilze en Rijen EHGR GLZ Vliegbasis Gilze-Rijen
Eelde/Groningen EHGG GRQ Groningen Airport Eelde
Hilversum EHHV Hilversum Airport
Hoogeveen EHHO Vliegveld Hoogeveen
Budel EHBD Kempen Airport
Leeuwarden EHLW LWR Vliegbasis Leeuwarden
Lelystad EHLE LEY Lelystad Airport
Beek/Maastricht/Aken EHBK MST Maastricht Aachen Airport
Middelburg EHMZ Vliegveld Midden-Zeeland
Winschoten EHOW Vliegveld Oostwold
Rotterdam EHRD RTM Rotterdam The Hague Airport(voorheenvliegveld ZestienhovenenRotterdam Airport)
Haarlemmermeer/Amsterdam EHAM AMS Luchthaven Schiphol
Bosschenhoofd/Hoeven EHSE Breda International Airport(voorheenvliegveld SeppeenSeppe Airport)
Sint Eustatius TNCE EUX F.D. Roosevelt Airport
Soesterberg/Utrecht EHSB UTC Vliegbasis Soesterberg
Terlet EHTL Vliegveld Terlet,(alleenzweefvliegen)
Teuge/Apeldoorn/Twello EHTE Vliegveld Teuge
Texel EHTX Vliegveld Texel
Enschede EHTW ENS Vliegbasis Twenthe /Twente Airport(zowel militaire basis als burgerluchtvaart)
Katwijk/Wassenaar EHVB LID Vliegkamp Valkenburgalleenzweef- enmodelvliegen(totjanuari 2008;voorheenmilitaire basis,gesloten perjuni 2006)
Uden/Volkel EHVK UDE Vliegbasis Volkel
Woensdrecht EHWO WOE Vliegbasis Woensdrecht/Woensdrecht
Venlo TrafficPort Venlo

België[bewerken|brontekst bewerken]

KunstwerkInuksuit[14]opToronto Pearson
Kunstwerk Light TowersInternationale luchthaven Fort McMurray
Kunst opInternationale luchthaven Taiwan Taoyuan

Vliegvelden in België zijn:

Locatie ICAO IATA Naam
Civiele luchthavens en vliegvelden
Antwerpen/Deurne EBAW ANR Internationale Luchthaven Antwerpen(Antwerp International Airport)
Balen EBKH Vliegveld Keiheuvel
Brasschaat EBBT Vliegveld Brasschaat
Brussel/Zaventem EBBR BRU Brussels Airport
Charleroi EBCI CRL Brussels South Charleroi Airport
Doornik EBTY Maubray Airport
Genk EBZW Vliegveld Zwartberg
Grimbergen EBGB Vliegveld Grimbergen(Grimbergen Airfield)
Hasselt/Kiewit EBZH Vliegveld Kiewit
Hoevenen EBHN Vliegveld Hoevenen
Kortrijk/Wevelgem EBKT KJK Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem
Leopoldsburg/Beverlo EBLE Vliegveld Leopoldsburg
Luik EBLG LGG Liege Airport
Moorsele EBMO Luchthaven Moorsele
Namen EBNM Vliegveld Namen
Oostende/Brugge EBOS OST Internationale Luchthaven Oostende-Brugge(Ostend-Bruges International Airport)
Oostmalle EBZR Vliegveld Oostmalle
Saint-Ghislain EBSG Vliegveld Saint-Ghislain
Saint-Hubert EBSH Vliegveld Saint-Hubert
Sint-Truiden/Brustem EBST Vliegbasis Brustem(Limburg Regional Airport)
Spa EBSP Aérodrome de Spa-La Sauvenière
Theux EBTX Vliegveld Verviers-Theux
Zutendaal EBSL Vliegbasis Zutendaal
Militaire vliegbases
Bevekom(Beauvechain) EBBE Vliegbasis Bevekom
Bertrix EBBX Vliegbasis Jehonville
Brussel EBMB Melsbroek Air Base(valt grotendeels samen met EBBR)
Chièvres EBCV Vliegbasis Chièvres(U.S. Air Force)
Florennes EBFS Vliegbasis Florennes
Goetsenhoven EBTN Vliegveld Goetsenhoven[a]
Kleine-Brogel EBBL Vliegbasis Kleine-Brogel
Koksijde EBFN Vliegbasis Koksijde(SAR Noordzee-Sea King)[a]
Saint-Hubert EBSU Vliegbasis Saint-Hubert
Ursel EBUL Vliegveld Ursel[a]
Weelde EBWE Vliegveld Weelde[a]
  1. abcdWordt ook (beperkt) gebruikt voor recreatief burgerverkeer.

Zie ook[bewerken|brontekst bewerken]

Zie de categorieAirportsvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.