Naar inhoud springen

Voerendaal (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voerendaal
Voelender
Dorp inNederlandVlag van Nederland
Voerendaal (Limburg)
Voerendaal
Situering
Provincie Vlag LimburgLimburg
Gemeente Vlag VoerendaalVoerendaal
Coördinaten 50° 53′ NB, 5° 56′ OL
Algemeen
Oppervlakte 29,57[1]km²
- land 29,56[1]km²
- water 0,01[1]km²
Inwoners
(2023-01-01)
8.400[1]
(284 inw./km²)
Woning­voorraad 4.020 woningen[1]
Overig
Postcode 6367
Netnummer 045
Woonplaatscode 1855
Belangrijke verkeersaders A76A79
Foto's
Sint-Laurentiuskerk
Sint-Laurentiuskerk
PortaalPortaalicoon Nederland

Voerendaal(Limburgs:Voelender) is eendorpin het zuiden van de Nederlandse provincieLimburgen is de hoofdplaats van degelijknamige gemeente.De kern en het buitengebied tellen ongeveer 8.400 inwoners.

Romeins bronzen beeldje vanAmor,gevonden te Voerendaal (Limburgs Museum,Venlo)

Het dorp heeft een geschiedenis die teruggaat tot deRomeinse tijd.Nabij de monumentale hoeve Ten Hove zijn bij diverse opgravingscampagnes de resten gevonden van wat waarschijnlijk de grootsteRomeinse villain Nederland was. DezeVilla Rusticawas een agrarisch complex met een omvang van minimaal zes hectare, bestaande uit meerdere gebouwen. Het hoofdgebouw bezat een zuilengalerij van minimaal 130 meter lang, een apart badgebouw en mogelijk ook een tempel. Bij de diverse archeologische opgravingen werden zo'n 45.000artefactengevonden, waaronder veel bouwmateriaal, menselijke en dierlijke resten, enz., maar ook beeldjes,amforen,munten en sieraden. Ook na het vertrek van de Romeinen bleven delen van het complex in gebruik.[2]

ZieRomeinse villa Voerendaal-Ten Hovevoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het eerste geschrift waarin Voerendaal genoemd wordt is voor zover bekend een oorkonde van 20 juni 1065. In deze oorkonde staat een vermelding van de inwijding van deSint-LaurentiuskerkdoorPaus Leo IX,die op 10 augustus 1049 zou hebben plaatsgevonden. DeSint-Laurentiuskerkis daarmee, voor zover bekend, de enige door eenpausingewijde kerk van Nederland.

Voerendaal was gedurende delen van de 11e eeuw en de 12e eeuw tot onbekende datum een religieus centrum voor een vrij groot gebied. Onder andereKunrade,Ubachsbergen zelfsHeerlenbehoorden destijds tot de parochie van Voerendaal. In Heerlen werd al gauw een nieuwe kerk gebouwd en deSint-Pancratiusparochieopgericht; de andere dorpen volgden pas eeuwen later. Ook op bestuurlijk gebied was Voerendaal een centrum, waartoe van oudsher onder andere Ubachsberg en Kunrade behoorden.

Tussen 2016 en 2018 werd door een particulier met eenmetaaldetectoreen middeleeuwsemuntschatontdekt op een akker in Voerendaal. In en nabij een gebroken kruikje werden in totaal 942 munten uit de 13e en 14e eeuw aangetroffen, merendeels zilverensterlingenvan hertogJan III van Brabant.Vermoedelijk is de schat rond 1331 begraven, de tijd van onder andere deLuiks-Brabantse oorlogen.Op een veiling in 2023 werd 50.000 euro geboden door een Amerikaanse verzamelaar, die de munten vervolgens schonk aan hetLimburgs Museumin Venlo.[3]

Op 10 maart 1745 werd de rechtsgeleerdeJohan Hendrik Swildens(1745-1809) geboren in Voerendaal. Hij schreef onder andere hetVaderlandsch A-B boek voor de Nederlandsche jeugd(1781) en hetDeugden-boekje(1813). Het laatste werk is een postume uitgave.

De naam Voerendaal slaat waarschijnlijk op "dalaan de Voer ". De Voer zou de benaming zijn geweest van een beek die vroeger door Voerendaal stroomde. Op een kaart uit 1789 wordt deze beek als de" Veurder Beek "vermeld[4]en halverwege de 19e eeuw als "de Sprong".[5]Een andere theorie is dat de naam is afgeleid vanFurenthela,een Romeinse nederzetting waarvan onder andere de opgraving van Villa Rustica getuigt.[6]

Een winkelcentrum met appartementen draagt de naamFurenthelaals verwijzing naar deze nederzetting.

Furenthela Fase I, geopend in december 1999

Natuur en landschap

[bewerken|brontekst bewerken]

Voerendaal ligt aan de rand van het Zuid-LimburgsHeuvelland,in het zuidelijk deel van hetBekken van Heerlenen hetGeleenbeekdalaan de voet van hetPlateau van Ubachsbergwaar deKunraderbreukde grens vormt tussen het lage bekken en het hoge plateau. Ten zuiden van deze Kunraderbreuk en ten zuiden van Voerendaal ligt deKunderberg,tevens natuurgebied. De hoogte van Voerendaal bedraagt ongeveer 95 meter. Het dorp is ontstaan aan de samenloop vanDammerscheiderbeeken de beek "de Sprong". Voerendaal is volledig aaneengegroeid met buurdorpKunrade;de grens tussen de twee plaatsen is nauwelijks zichtbaar. Grofweg omvat Voerendaal het gedeelte dat zich ten noorden van de Kunostraat en de Wachtendonkstraat bevindt (tussen Raadhuisplein en de Parkstraat). Voerendaal heeft met zijn 3100 inwoners minder inwoners dan Kunrade met 3700, ondanks het feit dat Kunrade van oorsprong eengehuchtis van Voerendaal.

Voerendaal vormt samen met Kunrade de overgang van het verstedelijkte gebied van Heerlen aan de oostelijke zijde naar het landelijke gebied aan de andere zijden. Het jonge karakter van het dorp komt vooral doordat in de 20e eeuw veel gebouwd is, in het begin door desteenkoolwinningin het gebied, maar ook na de mijnsluitingen van de laatste 2 steenkoolmijnen Julia in Eygelshoven en de Oranje Nassaumijn I te Heerlen in december 1974. Rond de eeuwwisseling is in de dorpskern tevens het volledig nieuwe winkelcentrumFurenthelagebouwd. Fase I van het kernplan werd in december 1999 opgeleverd. Fase II werd na jaren van juridische procedures pas in maart 2017 voltooid met de opening van een nieuwe Plus supermarkt aan het Kerkplein, de verhuizing van de Aldi supermarkt naar een geheel vernieuwd pand aan het Furenthelaplein per 19 mei 2017, de heropening van DA drogisterij Duysens en de opening van een Eyewish Opticiens filiaal, beiden in het volledig gerenoveerde historisch pandDautzenbergaan het Kerkplein, per begin juni 2017. Voerendaal heeft vooral een woon-en forensenfunctie. Midden in het dorp ligt het in 2015 geheel opgeknapteParkgebied 't Brookmet een tweetal visvijvers. Ten noorden van Voerendaal ligt een grootgolfterreinvan Golf en Countryclub Hoenshuis.

Bezienswaardigheden

[bewerken|brontekst bewerken]
Kasteel Cortenbach

Overige bezienswaardigheden

[bewerken|brontekst bewerken]
Zie ook

Voerendaal heeft een halte aan de spoorlijnMaastricht-Heerlen.Hetstation Voerendaalwerd geopend in 1915 en is een van de twee stations binnen de gemeentegrenzen. Het voormalige stationsgebouw is nooit gesloopt.

Stationsgebouw
Vijverpark
Indeling van het kadaster in secties en bladen van de gemeente Voerendaal in 1822.
  • VoetbalclubRKVV Voerendaal
  • Koninklijke Schutterij Sint-Sebastianus Voerendaal
  • Muziekvereniging Voerendaal
  • Carnavalsvereniging de Naate Voerendaal
  • Scouting Voerendaal
  • Carnavalsvereniging de Kaatboere, Kunrade
  • Buurtvereniging Kundesjheem - 1986 - heden - In Kunrade de grootste buurtvereniging
  • Buurtvereniging ut Baneblöksje - Een van de grootste buurtverenigingen in Voerendaal
  • SchaakVereniging Voerendaal, schaakvereniging die in het seizoen 2008-2009 uitkwam in deMeesterklasse.
  • Gymnastiekvereniging Furenthela Voerendaal
  • Judoclub Voerendaal
  • Tafeltennisvereniging Sempre Avanti Voerendaal
  • Volleybalclub VC Voerendaal - volleybal op nationaal niveau
  • Basketbalclub Giants Voerendaal
  • Zwemvereniging ZV Voerendaal
  • Bromfietsclub De Kompels - club voor klassieke bromfietsen
  • Handbalvereniging HV Gemini
  • Heemkunde Voerendaal - Kernen Voerendaal, Kunrade en Ubachsberg
  • Uitvaartvereniging Voerendaal

Nabijgelegen kernen

[bewerken|brontekst bewerken]

Kunrade,Hoensbroek(Nieuw Lotbroek),Klimmen

Zie de categorieVoerendaalvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.