Naar inhoud springen

Weense wals

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

DeWeense walsis eenparendansin een tamelijk snelledriekwartsmaat(standaard 56 tot meestal 60 maten per minuut), in tegenstelling tot de langzamereEngelse wals(28 tot 31 maten per minuut). Lang niet alle muziek in driekwartsmaat en met dit tempo is geschikt als Weense wals. Kenmerkend voor de muziek van de Weensewalsis het iets uitstellen van de tweede en derde tel (hetnapikkenvan met name dealtviolen). De eerste tel is in een Weense wals met grote nadruk aanwezig.

De Weense wals kent het kleinste aantal figuren van alle standaarddansen: een rechtse draai (natural), een linkse draai (reverse), een spindraai ter plaatse (fleckerl) en sinds kort worden er ook wel pivots tussengevoegd. Zoals in Engelse wals, slowfox en quickstep is techniek (zoals sway) in de uitvoering zeer belangrijk. Wil men de officiële Weense wals dansen op een Weens bal, dan hoort hij links te worden uitgevoerd.

Nota bene: figuren op de wedstrijdvloer: Natural Turn, Reverse Turn, Forward Change Right to Left en Left to Right, Backward Change R to L en L to R, Natural Fleckerl, Reverse Fleckerl, Contra Check, Off Beat Spin, Balancé to Right, Balancé to Left, Balancé Forward, Balancé Backward. Alex More (auteur diverse danstechniekboeken) geeft overigens nog beschrijvingen van enige andere figuren, maar omdat hierbij de dame loskomt van de heer (onder meer met soloturn) mogen deze niet op de wedstrijdvloer gedanst worden, met uitzondering van de opening (alleen op de 4 maten van de intro). In plaats van de Contra Check die meestal tussen de Reverse en Natural Fleckerl gedanst wordt, of als start van alleen de Natural Fleckerl, wordt tegenwoordig ook wel een Oversway-Throwaway gedanst. Alex Moore beschreef deze figuren overigens in zijn 1e techniekboek, dat uitkwam rond 1930.

De Weense wals als dans is in de 18e eeuw ontstaan uit de Oostenrijkse volksdans deLändler.Aan de Europese hoven is de dans lange tijd verboden gebleven om het intieme lichamelijke contact tussen de danspartners. De Weense wals is oorspronkelijk vanDuitseafkomst en werd in het begin "Duitse" genoemd. De bekende walscomponist Strauss heeft meer dan 300 muziekwerken (waaronder vele walsen) geschreven en overtrof daarmee veruit zijn vader (Johann sr.). Aan het eind van de18e eeuwwerd de naam wals aan dezedansgegeven, de eerste echte (Weense) walsmelodie dateert dan ook uit 1679, "Ach du lieber Augustin" (inNederlandook bekend als hetsinterklaasliedjeLuister:daar wordt aan de deur geklopt).

De Weense Wals wordt onmiskenbaar gedomineerd door de muzikalefamilie Strauss.

Bekende wals-componisten