Naar inhoud springen

Wet van Hooke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De wet van Hooke (lineaire lijn) voor compressie en rek van veren.

Dewet van Hooke(Latijn:ut tensio, sic vis,"zoals de rek, zo is de kracht" ) is een bekende wet uit denatuurkundeenmateriaalkundedie deevenredigheidtussen demechanische spanningen de hieruit voortkomende vervorming (bijvoorbeeld eenuitrekking) beschrijft. De wet geldt voor allerhande materialen tot deproportionaliteitsgrens.Voorbij die grens is de vervorming niet omkeerbaar, indien men met een veer te maken heeft, is de veer vernield. Voor veren in laboratoria worden dan ookstaalsoortengebruikt met een hoge proportionaliteitsgrens. De Britse natuurkundigeRobert Hookepubliceerde de wet van Hooke in1678in de vorm van eenanagram:ceiiinosssttuv.Tevens formuleerde hij deze in1678in zijn werkDe Potentia Restitutiva.De wet van Hooke kan thans worden afgeleid uit de microscopische uitleg vanveerkracht.

De aanduidingwetis echter enigszins misleidend. Het karakter van deze wet is heel anders dan dat van algemeen geldende wetten zoals dewetten van Newton.De wet van Hooke is niet meer dan een zgn.materiaalvergelijking,een wiskundige weergave van bepaaldeexperimenteelgevonden resultaten. Deze "natuurwet" is niet algemeen geldig, in tegenstelling tot een echte natuurwet.

De wet van Hooke zegt dat in het elastische gebied de uitrekkingvan een materiaal recht evenredig is met de krachtdie op dat materiaal wordt uitgeoefend:

Deomgekeerdevan deevenredigheidsconstanteheet deelasticiteitsmodulusvan het materiaal. Hoe stijver een materiaal is, dus hoe groter de elasticiteitsmodulus is, des te groter de benodigde kracht is voor een bepaalde uitrekking.

De wet van Hooke beschrijft het gedrag van een mechanische veer als gevolg van kleine veranderingen in de lengte
Illustratie van de wet van Hooke voor veren

De wet van Hooke kan ook voor eenspiraalveergeformuleerd worden:

In de plaats van de elasticiteitsmodulus komt nu de zogehetenveerconstantedie aangeeft hoe stijf of stug de veer is, of iets anders geformuleerd hoe groot de vervorming (verlenging of verkorting) is als er een bepaaldekrachtop de veer werkt.

Als de formule metvectorenvoorengeschreven wordt, verschijnt een minteken om de terugdrijving door de veer weer te geven. Een algemene uitdrukking van de wet van Hooke pasttensorentoe.

Deze wet wordt gebruikt door dedynamometer(krachtmeter).

De veerconstantewordt bepaald met behulp van desterkteleerin demechanica.Er geldt:

(SI-eenheid: N/m)

waarinde uitrekking of indrukking is van een veer als er een krachtop de veer werkt.

Torsieveerconstante

[bewerken|brontekst bewerken]

Bij eentorsieveer,die wordt belast door eenmoment,zal de veer roteren. De stijfheid van deze torsieveren wordttorsieveerconstantegenoemd. De wet van Hooke heeft hier de vorm:

waaringelijk is aan de hoek waarover de veer verdraaid wordt enhet aangelegde moment. Deomgekeerdevan de evenredigheidsconstante is de torsieveerconstante.

Lineaire en niet lineaire veren

[bewerken|brontekst bewerken]

Voor een eenvoudige schroefvormige, metalenveeris het maken van berekeningen met een veerconstante een zeer goede benadering. Naarmate een veer meer windingen heeft, is de vervorming van het materiaal geringer en blijft een en ander in het lineaire gebied. Hierdoor kan een veer voor wegingen gebruikt worden met een simpele lineaire schaal. Bij meer complex gevormde, metalen, verende onderdelen wordt dit ingewikkelder en wordt bij berekeningen vaak gebruikgemaakt van energieformules.

Vergeleken met een schroefveer heeft een verend onderdeel gemaakt van kunststof (elastischematerialen) een veel slechtere lineariteit. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld in een uitgerekt elastiek deelasticiteitsmodulusvoor verdere kleine uitwijkingen, verschilt van die voor een niet uitgerekt elastiek. We spreken dan van niet-lineaire veren.

Plastische veren

[bewerken|brontekst bewerken]

Veren waarbij de vervorming toeneemt bij een bepaalde kracht (dus zonder dat deze kracht nog verder toeneemt) vervormen plastisch.

Normaalspanning

[bewerken|brontekst bewerken]

Als op een voorwerp eennormaalspanningwordt uitgeoefend, zal het voorwerp:

  1. uitrekken in de richting van de kracht, en
  2. inkrimpenhaaksop de richting van de kracht.

In formulevorm voor de x-richting

met

de spanning in de x-richting,
deelasticiteitsmodulus,
demodulus van Poissonen
de uitrekking in de x-richting

Voor y- en z-richtingen gelden analoge formules.

Werkt op een voorwerp eenschuifspanningτ, dan treedt een verschuiving gamma op. In formulevorm:

metdeglijdingsmodulus.

Voor y- en z-richtingen gelden analoge formules.

Zie de categorieHooke's lawvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.