Naar inhoud springen

Willem Clito

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Willem Clito
1102 - 1128
Willem Clito
Graaf van Vlaanderen
Graaf van Artesië
Graaf van Zeeland
Periode 1127-1128
Voorganger Karel Ide Goede
Opvolger Diederik I
Vader Robert Courteheuse
Moeder Sybille van Conversano

Willem ClitoofWillem van Normandië(Rouen,25 oktober1102– bijAalst,28 juli1128) was de zoon van graafRobert van NormandiëenSybille van Conversano.Zijn leven stond in het teken van vergeefse pogingen om het graafschap Normandië op koningHendrik I van Engelandte heroveren. Gedurende zijn laatste levensjaar was hijGraaf van Vlaanderen.

De toevoegingClitois hetLatijnsequivalent voor het Angelsaksische "ætheling"en het Duitse" Adelinus ". Ze betekenen" man van koninklijken bloede "of" prins ".

Levensloop[bewerken|brontekst bewerken]

Nadat zijn vader in1106bij deSlag van Tinchebraihet gezag overNormandiëverloor aan diens jongere broer, de Engelse koningHendrik I,werd de vierjarige Willem Clito door Hendrik toevertrouwd aan de zorgen vanHelias van Saint-Saens,de echtgenoot van een buitenechtelijke dochter van zijn vader. In1112wou de koning de jongen naar zijn hof in Engeland brengen maar dankzij Helias' knechten konden ze tijdig naar Vlaanderen vluchten waar ze onderkomen vonden bijBoudewijn VII van Vlaanderen.Deze was eveneens een vijand van Hendrik (Boudewijns vaderRobrecht II van Vlaanderenwas in 1111 gestorven in de strijd tegen de koning). Boudewijn meende met Willem de rechtmatige hertog van Normandië in handen te hebben. Ofschoon Willems vader, Robert, na de Slag van Tinchebrai door Hendrik gevangen was genomen en zijn hertogelijke titel had behouden.

In 1116 sloeg Boudewijn Willem tot ridder en 2 jaar later barstte de oorlog volledig los met aan de ene kant koning van Engeland Hendrik I enTheobald I van Bloisen aan de andere kant Boudewijn VII, koningLodewijk VI van FrankrijkenFulco V van Anjougesteund door opstandige Normandische edelen. Boudewijn werd verwond in de strijd en overleed een jaar later aan diezelfde verwondingen. Lodewijk verloor de slag bij Brémulede in 1119 en moestWilliam Adelinals nieuwe hertog erkennen. Ook Fulco V gooide handdoek in de ring nadat zijn dochter met William Adelin trouwde. Tevergeefs probeerde Willem Clito nog een regeling bij Hendrik af te smeken, waarbij hij beloofde zijn rechten op Normandië op te geven als Hendrik zijn vader zou vrijlaten.

Enige jaren later meende Willem Clito een nieuwe machtsbasis te hebben gevonden om een aanval op Hendrik te ondernemen. Willem Adeling was in 1120 verdronken en liet zijn vader achter zonder mannelijke erfgenaam. Willem Clito was door een huwelijk metSybille van AnjouGraaf vanMainegeworden en omdat Sybille de dochter vanFulco V van Anjouwas, waren de banden met hem steviger aangehaald. Ook Lodewijk VI was opnieuw bereid om zich bij een coalitie aan te sluiten. Toen Hendrik lucht kreeg van het plan probeerde hij depausCalixtus II ertoe over te halen om het huwelijk van Willem Clito te laten ontbinden wegens te nauwe bloedbanden tussen de echtelieden. Ook sloot hij een militaire alliantie met de Duitsekeizer Hendrik Vdie Lodewijk vanuit het oosten bedreigde. Lodewijk haakte af en het leger van Fulco en opstandige Normandische baronnen werd door Hendrik verslagen bijBourgthérouldeop 26 maart 1124.

Het huwelijk met Sybille werd ontbonden en in 1127 huwde Willem Clito met Johanna, een dochter vanGisela van Bourgondië.

Nadat de Vlaamse graafKarel de Goedein maart 1127 vermoord werd voor het altaar van deSint-Donaaskerkin Brugge, belandde Vlaanderen in een politieke crisis. Verschillende edelen zagen hun kans schoon om een aanspraak te maken op de grafelijke titel. In de verwarring gebruikte Lodewijk VI zijn recht als leenheer om over de opvolging te beslissen. Hij benoemde Willem Clito tot graaf van Vlaanderen en gaf hem ookPontoise,Chaumont,Mantesen de heleVexin.

Een van de opstandige edelen,Willem van Ieper,werd in april 1127 gevangengenomen. Maar Willem Clito had nog steeds af te rekenen metDiederik van de Elzasdie gesteund werd door Hendrik. Door de woltoevoer af te sluiten veroorzaakte Hendrik grote onrust in Vlaanderen, daar de twee gebieden economisch nauw waren verweven en de Vlaamse lakenindustrie Engelse wol verwerkte. Desondanks wist Willem op 21 juni 1128 Diederikbij Axpoelete verslaan. Diederik vluchtte naar Aalst waar de burgerij onder leiding vanIwein van Aalstin opstand was gekomen.

Samen metGodfried I van Leuvenbelegerde de jonge graaf een maand later (27-28 juli) de stad Aalst. Bij een aanval op het kasteel werd Willem verwond aan de hand en stierf vijf dagen later, vermoedelijk aangangreen.Pas nadat de stad veroverd was werd hij begraven in deAbdij van Sint-BertinusinSint-Omaars.

Willem van Normandië (afbeelding uitFlandria illustrata,1641)

Vlag van West-Vlaanderen[bewerken|brontekst bewerken]

De huidigevlag van West-Vlaanderenis waarschijnlijk afgeleid van een verkeerd geïnterpreteerd sierbeslag op het schild van graaf Willem Clito, zoals het stond afgebeeld op zijn grafmonument in de Sint-Bertinusabdij van Sint-Omaars. Dat schild vertoont centraal een umbo (sierknop) van waaruit enkele stralen naar de schildranden vertrekken. In zijn zoektocht naar het oudewapen van Vlaanderenheeftabt Iperius,biograaf van het Vlaamse gravenhuis, dit geïnterpreteerd als een gegeerd wapen met een hartschild. De kleuren - die hij er zelf aan moet hebben toegevoegd - zijn vermoedelijk deze van het Franse koningshuis.

Voorouders[bewerken|brontekst bewerken]

Voorouders van Willem Clito
Overgrootouders Robert de Duivel
(1000/1010-1035)

Herleva
(1015-1050)
Boudewijn V van Vlaanderen(1013-1067)
∞ 1028
Adela van Mesen(1116-1165)
?
(–)

?
(-)
?
(-)

?
(–)
Grootouders Willem de Veroveraar(±1028–1087)
∞ 1051
Mathilde van Vlaanderen(1031-1083)
?(-)

?(-)
Ouders Robert Curthose(1054-1134)
∞ 1099
Sybille van Conversano(1064-1115)
Willem Clito (1102-1128)

Zie ook[bewerken|brontekst bewerken]