Naar inhoud springen

Yamuna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yamuna
Yamuna
Lengte 1370 km
Hoogte (bron) 4421 m
Bron deGrote Himalaya
Monding Ganges
Yamuna langs Kesi Ghat inVrindavan.
DeTaj Mahalaan de oever van de Yamuna, inAgra.
DeTriveni SangambijAllahabad,waar deGangesen de Yamuna bij elkaar komen.
PortaalPortaalicoon Geografie

DeYamuna(Sanskriet:यमुना, soms ookJamunaofJumnagenoemd) is eenrivierin Noord-India.Het is de grootste zijrivier van deGanges(als deBrahmaputraniet wordt meegeteld). De rivier is, net als de Ganges, heilig voorHindoes.

De Yamuna werd door deGriekenIoamesgenoemd en door deRomeinenJomanes.Deze rivier moet niet verward worden met deJamuna,de belangrijkste tak van deBrahmaputrainBangladesh.

Rivierloop[bewerken|brontekst bewerken]

De bron van de Yamuna is bijYamunotriin het districtUttarkashi,in de deelstaatUttarakhandinNoord-India,een dagreis ten noorden van de heilige stad,Haridwarin hetHimalayagebergte. Yamunotri ligt op een hoogte van 3.235 meter boven dezeespiegel.De bron van de Yamuna ligt nog 1 kilometer dalopwaarts, op een hoogte van 4.421 meter. De Yamuna wordt gevoed door de Yamunotrigletsjersaan de westkant van deBandarpoochhpiek op 6.315 meter. Vanaf Yamunotri stroomt de rivier naar het zuiden, parallel aan de Ganges die verder naar het oosten stroomt. De rivier stroomt dan op de grens tussen dedeelstatenHaryanaenUttar Pradesh,kort onderbroken doordat ze doorDelhistroomt. Daarna stroomt ze verder naar het zuiden langsMathuraenAgra,om dan een meer zuidoostelijke richting aan te nemen. BijAllahabadkomt ze uit in de Ganges.

Zijrivieren van de Yamuna zijn deTons,deChambal,deBetwa,deSindhen deKen.In het verleden is gestart met de aanleg van een kanaal tussen de Yamuna en deSutlej,maar dit project is op controverse gestuit en werd stilgelegd.

Betekenis voor het Hindoeïsme[bewerken|brontekst bewerken]

De oorsprong is de verblijfplaats van deriviergodin,Yamuna, en is tevens een van vier doelen voor deIndiase,Char Dhampelgrimage.Volgens de legende is de riviergodin Yamuna (ook wel Yami genoemd) de zuster van de doodsgodinYama,en de dochter vanSurya,de Zonnegod. De rivier wordt in verband gebracht met legendes overKrishna.

Oude rivierloop[bewerken|brontekst bewerken]

Van de Yamuna wordt weleens vermoed dat het ooit een zijrivier van de uitgedroogdeGhaggar-Hakrawas. Pas na een serieaardbevingenzou de rivier zijn loop oostwaarts verlegd hebben, om een zijrivier van de Ganges te worden.

Natuur langs de Yamuna[bewerken|brontekst bewerken]

De Yamuna vormt de westelijke grens van het leefgebied van deAziatische olifant.De bossen langs debenedenloopvan de rivier vormen idealecorridorsvoor de olifanten. De bossen langs de Yamuna bestaan uitsalaboom,acaciaenpalissander.In deSiwaliksbijSaharanpurgroeit vooralchirdennenbos.

Verontreiniging[bewerken|brontekst bewerken]

De Yamuna is een van de meest vervuilde rivieren ter wereld. Vooral inDelhien het omliggende gebieden worden enorme hoeveelheden afval in de rivier geloosd. Hoewel vaak geprobeerd is iets hieraan te doen, heeft dit weinig opgeleverd. Dit komt door de enorme bevolkingsdichtheid (vooral rond Delhi), het illegaal dumpen van allerlei afval, de lakse houding van de overheid en slechte organisatie van projecten om iets aan de waterkwaliteit te doen. Het feit dat in de rivier negen maanden per jaar vrijwel geen stroming staat maakt de situatie erger. Geschat wordt dat alleen Delhi rond de 3.296 MLD (miljoen liters per dag) rioolwater in de rivier loost.

De Indiase regering heeft ondertussen nieuwe plannen aangekondigd om de rioleringen te verbeteren. Het IndiaseMinistry of Environment and Forestsheeft in steden en dorpen langs de Yamuna sinds 1993 een actieplan lopen. Dit plan wordt gesponsord door eenJapansfonds voor ontwikkelingshulp. Einde maart 2017 verleende hetHooggerechtshofvan deIndiasedeelstaatUttarakhandrechtspersoonlijkheid aan twee rivieren, deGangesen de Yamuna. In de praktijk wordt de handhaving echter in handen gelegd van dezelfde overheid die het riviermilieu niet wist te vrijwaren.[1]

Externe link[bewerken|brontekst bewerken]

Zie de categorieYamuna RivervanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.