Naar inhoud springen

Zaad (plant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafZaad (planten))
Pronkboonzaad met pluimpje (opengesneden)
Pronkboon

Eenzaadis het belangrijkste overlevingsorgaan bijzaadplanten.Het zaad is een uitgegroeidzaadbeginsel of zaadknop.Bijnaaktzadigenstaan de zaadknoppen vrij, bijbedektzadigenstaan één of meer zaadknoppen in hetvruchtbeginsel.Een vruchtbeginsel kan bij veel soorten verder uitgroeien tot eenvrucht.

Zaden en vruchten

[bewerken|brontekst bewerken]

Er wordt ook gesproken van zaden, terwijl het eigenlijkvruchtenzijn die zaad bevatten. Zo wordt bij decomposietenfamilievaak gesproken van zaden (andijviezaad,zonnebloempittenenz.), terwijl hetnootjeszijn waarin één zaad zit. Bijgrassenheeft men het over "graszaad", terwijl het eengraanvruchtmet de al of niet omhullende kafjes is. Bonen, erwten en linzen zijn zaden vanpeulvruchten,De naam peulvrucht slaat op depeulenmet daarin het zaad.

Het zaad ontwikkelt zich uit eenzaadknop(ovulum), dat op eenplacentastaat. De zaadknop bestaat uit een nucellus, die door twee integumenten is omgeven en waarbij dekiemopening (micropyle)openblijft. In de nucellus bevindt zich deembryozak,met daarin eeneicelof een eicelkern.

Na debevruchtinggroeit de zaadknop verder uit. Bij rijpheid laat het zaad los van dezaadstreng (funiculus),wat op het zaad zichtbaar is alsnavel (hilum).In kenmerkende gevallen bestaat het zaad uit de zaadhuid (testa), eenkiempje (embryo)en meestal ook metreservevoedselvoor het kiempje.

Het kiempje bestaat uit:

Ontwikkeling van het zaad

[bewerken|brontekst bewerken]

Ontwikkeling van het zaad in zes stadia.

Voortplanting bijAngiospermen[1]

    • ♂ bloem[Ang 1]
      • meerderemeeldraden
        • helmdraad
        • helmknop
          • helmbindsel
          • 2 helmhokken
            • 2 pollenzakken, anthere, microsporangia
              • pollenmoedercel, microsporemoedercel
                meiose

  • Verklaring kleur:[1]opslagplaats voor reservestoffen

    Zie ookReservestof.

    Bij de eenzaadlobbigen(monocotylen)zit het reservevoedsel, vaak in vorm van zetmeel, opgeslagen inamyloplasten) in hetendosperm(kiemwit) en wordt hetpluimpjeomgeven door een pluimschede (coleoptyl).

    Bij de tweezaadlobbigen(dicotylen)is het reservevoedsel uit het endosperm meestal overgegaan in de beidezaadlobben(cotylen), maar bij sommige plantensoorten kan het ook nog in het endosperm zitten. Het endosperm is vaak rijk aan zetmeel (maïs), olie (koolzaadolie) en eiwitten (erwt,boon). Het zaad wordt omgeven door een meer of minder dikke zaadhuid en is afkomstig van de beide integumenten uit hetvruchtbeginsel.De zaadhuid bijappelis leerachtig, maar bijbraamofrode besversteend. Verder heeft het zaad eennavel(hilum), waarmee het aan de zaadlijst heeft vastgezeten en eenkiemopening(poortje of micropyle)(op de foto van de pronkboon boven de navel), waardoor het worteltje van het kiempje bij dekiemingnaar buiten komt. Aan de andere kant van de navel (op de foto van de pronkboon onder de navel) zit de plaats waar de vaatbundel (chalaza) eindigt.

    Aan sommige zaden zit eenzaadmantelof zaadrok, een vlezig (fruitachtig) omhulsel of aanhangsel. Het gaat hier om een uitgroeisel van het zaad of de zaadsteel. De wetenschappelijke term is "arillus".

    Maiskorrels,cellen gevuld metzetmeelkorrels (amyloplasten).

    Natuurlijke verspreidingswijze van zaden

    [bewerken|brontekst bewerken]
    Levenscyclus van zaadplanten
    zaad
    verspreiding,
    dormancy, kieming
    kiemplant
    generatieve
    voortplanting
    groei

    ontwikkeling van
    voortplantingsorganen

    voortplantings-
    stadium
    jeugd-
    stadium

    vegetatieve voortplanting,
    en verjonging

    veroudering
    ouderdoms-
    stadium

    De verspreiding van zaden is een belangrijke fase in delevenscyclus van planten.Zaden kunnen op een natuurlijke wijze worden verspreid door de plant zelf, door wind, water, dieren of de mens. Ook kunnen de zaden mechanisch verspreid worden.

    Verspreiding door de wind wordtanemochoriegenoemd. Door speciale aanhangsels aan de vrucht, het zaad of zaadvormen kan de wind het zaad verspreiden.

    Zo zit bijvoorbeeld aan de vrucht van depaardenbloemhetvruchtpluisof pappus in de vorm van een soort parapluutje. De pappus is in feite de bloemkelk. Het vruchtpluis zit vast op een steeltje (het rostrum), daaronder zit de piramide en het vruchtlichaam. Dit laatste heeft ribben en bevat veelal stekels aan de bovenkant.

    Ook zijn er veel soorten gevleugelde vruchten zoals bij degewone esdoorn(Acer pseudoplatanus) en deKrimlinde(Tillia ×europea).

    Zeer fijn zaad zoals bijtabak,orchideeënofbremraapwordt ook door de wind verspreid.

    Verspreiding door dieren wordtzoöchorie,door de mensanthropochorieen doormierenmyrmecochoriegenoemd.

    Vogelsdragen in belangrijke mate bij aan de verspreiding van zaden door het eten vanbessenen andere soorten vruchten en door het verslepen vannoten.Van degaaiis het bekend dat deze in het najaar eikels begraaft, om later te kunnen foerageren van dezaadlobbenvan de gekiemde eikels. Er zijn ook zaden van sommige plantensoorten die eerst door het maag-darmkanaal van een vogel gegaan moeten zijn alvorens te kunnen kiemen.

    Ookzoogdierenen reptielen verspreiden zaden door het eten van bessen, het verslepen van noten of het in hun vacht meenemen vanklittenof zaden. De zaden vankleefkruidhechten zich makkelijk aan veel materialen.

    Omdat aan sommige myrmecochore zaden eenmierenbroodjezit, worden deze door mieren versleept. Een voorbeeld zijn de zaden vanholwortel.

    Opengesprongen vrucht met zaden vanreuzenbalsemien.

    Door de plant zelf

    [bewerken|brontekst bewerken]

    Verspreiding door de plant zelf wordt ook welautochoriegenoemd.

    • Mechanisch. Bijreuzenbalsemien,ooievaarsbekenspringzaad(Impatiens) springen de vruchten bij aanraking zodanig open dat de zaden weggeschoten worden. Bij viooltjes, Euphorbia's springt de doosvrucht open bij droogte en worden de zaden weggeslingerd:ballistochorie.
    • Fysiologisch. Bij despringkomkommerworden (bij aanraking) de zaden weggespoten.

    Verspreiding door water ofwelhydrochorie.

    • Nautohydrochoren. Sommige zaden kunnen makkelijk blijven drijven door luchtholten in de wand of een waterdichte wand en kunnen langs oevers tot ontkieming komen. Bij overstromingen komen de zaden verder landinwaarts terecht. Dit komt voor bij de zaden van deelsenkokosnoot.
    • Ombrohydrochoren. De verspreiding gebeurt door spatwater van opvallende regendruppels.

    Zaad kan actief en passief water opnemen. Bij sommige zaden kan door de gehele zaadhuid water opgenomen worden. Bij andere zaden zijn er speciale plekken in de zaadhuid. Soms moet de zaadhuid eerst beschadigd worden alvorens het zaad water kan opnemen (scarificeren). In deze fase is de wateropname passief. Met de opname van water (imbibitie) begint dekiemingen gaat het zaad als het nog kiemkrachtig is actief water opnemen.

    Dat betekent dat men zelf bijvoorbeeld appelzaad kan laten ontkiemen als men het in vochtig keukenpaper wikkelt en een tijd in een gesloten bakje bewaart. Of er ook koudstratificatienodig is, hangt af van het soort zaad.

    ZieZaadproductie en zaadteeltvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

    Zaadproductie en zaadteelt voor tuin-, land- en bosbouw is grotendeels ondergebracht bij zaadbedrijven. De meeste groenten, bloemen, kruiden en akkerbouwgewassen hebben immers een één- of tweejarige cyclus (leven dus maar 1 of 2 jaar), waardoor er jaarlijks veel zaad geproduceerd moet worden. Ook voor de vermeerdering van meerjarige planten en bomen is zaadproductie nodig.

    Sommige zaden zijn eetbaar en worden gebruikt voor het garneren van onder anderesalades,broodjes zoalspistoletsenkaiserbroodjes.Uitoliezadenkanolieonttrokken worden. Enkele bekende eetbare groepen van zaden en vruchten zijn:

    Zie de categorieSeedsvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.