Naar inhoud springen

Zaandam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ZieZaandam (doorverwijspagina)voor andere betekenissen van Zaandam.
Zaandam
Stad inNederlandVlag van Nederland
Sint-Bonifatiuskerk.
Zaandam (Noord-Holland)
Zaandam
Situering
Provincie Vlag Noord-HollandNoord-Holland
Gemeente Vlag ZaanstadZaanstad
Coördinaten 52° 27′ NB, 4° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 23[1]km²
- land 19,42[1]km²
- water 3,58[1]km²
Inwoners
(2023-01-01)
80.705[1]
(3.509 inw./km²)
Inwonersnaam Zaandammer/ Zaankanter
Woning­voorraad 35.737 woningen[1]
Overig
Postcode 1500-1509
Netnummer 075
Woonplaats­code 1884
Detailkaart
Kaart van Zaandam
Locatie in de gemeente Zaanstad
Foto's
Het uit 2011 daterende gemeentehuis van Zaanstad, waarvan de architectuur is geïnspireerd op traditionele Zaanse huisjes
Het uit 2011 daterende gemeentehuis van Zaanstad, waarvan de architectuur is geïnspireerd op traditionele Zaanse huisjes
PortaalPortaalicoon Nederland
Topografische kaart van Zaanstad, sept. 2014
Eerste deel van tweedelige film uit 1958 over Zaandam
Tweede deel van tweedelige film uit 1958 over Zaandam, met aandacht voor stadsvernieuwing
De houthaven begin 20e eeuw
De Zaan
Tsaar Peter-munt
Hondsbossche Sluis
kerktoren "Bullekerk"
HetInntel Hotelis opgebouwd uit Zaanse huisjes

Zaandamis eenstaden een voormalige gemeente in deprovincieNoord-Holland.De stad heeft 80.705 inwoners (1 januari 2023).[1]Het is qua inwonertal de grootste plaats binnen de gemeenteZaanstad,daar waarAssendelftde grootste oppervlakte heeft.

Zaandam ligt aan weerszijden van deZaan.De kern wordt gevormd door twee parallelle dijken aan weerszijden van de Zaan: Oostzijde en Westzijde. Later ging men haaks hierop paden aanleggen, het veld in, waar de molens stonden. Vooral in de buurt van de Oostzijderkerk heeft enige centrumvorming plaatsgevonden. In de 19e eeuw heeft verdere centrumvorming plaatsgevonden langs deGedempte Grachten enkele parallel daaraan verlopende straten. Dit centrum is inmiddels voorzien van structuur door middel van het planInverdan,een project waarbinnen het centrum en het stationsgebied een opknapbeurt hebben gehad.

Burgemeester In 't Veldpark

[bewerken|brontekst bewerken]

Het Burgemeester In 't Veldpark is het grootste stadspark van Zaandam en in de gemeente Zaanstad. Het beslaat zo'n 21 hectare en is aangelegd in de jaren 50 van de twintigste eeuw. Het park dankt haar naam aanJoris in 't Veld(1895-1981), burgemeester van Zaandam van 1937-1948. In het park is ook een 1,7 hectare groteHeemtuin.

ZieZaanse Schansvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

DeZaanse Schansis een buurt in Zaandam, gelegen aan de oostoever van de Zaan, in deKalverpolder.Het is een bekende openluchtattractie met jaarlijks honderdduizenden bezoekers (in 2015 1,9 miljoen).

De Zaanse Schans is geen museum, maar een vrij toegankelijk gebied dat begin jaren zestig van de twintigste eeuw is ontstaan. Wegens stadsvernieuwing en fabrieksuitbreidingen dreigden veel historische, veelal houten panden te worden gesloopt. Het idee ontstond om een reservaat te ontwikkelen voor de bedreigde panden en de specifieke Zaanse houtbouw zodoende voor het nageslacht te bewaren.

Doordat het gebied gaandeweg aantrekkingskracht begon uit te oefenen op bezoekers, ontstond onbedoeld een toeristische attractie van formaat. Hierop werd ingespeeld door in enkele historische woonhuizen en pakhuizen kleinschalige musea te vestigen (onder andere het Nederlands Uurwerken Museum, BakkerijmuseumIn de Gecroonde Duyvekateren een replica van de eerste kruidenierswinkel van Albert Heijn). Daarnaast zijn op de Zaanse Schans onder meer gevestigd een klompenmakerij annex -museum, een kaasmakerij, een kuiperij, een tingieterij, restaurants, souvenirswinkels en een bed and breakfast. Bij de Zaanse Schans bevindt zich ook hetZaans Museum.Dit bevat cultuurhistorische en streekgebonden collecties over woon- en industriële cultuur van de Zaanstreek. In 2009 heeft koningin Beatrix hetVerkade Paviljoengeopend waarin de collectie van dit Zaandamse bedrijf wordt getoond compleet met enkele werkende productielijnen. Naast de woon- en pakhuizen maakt ook een aantal industriemolens deel uit van de Zaanse Schans: een specerijenmolen, een verf- of krijtmolen, twee houtzaagmolens, twee oliemolens en een lattenzager. In de onmiddellijke omgeving zijn voorts nog een korenmolen en een oliemolen te vinden.

Zaandam telttientallen rijksmonumenten.

Zaandam heeft vier 17e-eeuwse kerken:

Oostzijderkerk
  • DeOostzijderkerkstaat op de plaats waar in de Middeleeuwen al een rooms-katholieke kapel (1460) stond. Deze is later verbouwd tot de huidige kerk. De kerk is in 1846 opnieuw flink aangepast, waarbij de noordelijk zijbeuk van de kerk is verwijderd. Hier staat nu de kerktoren. De oude kerktoren, die op de voorgevel stond, is toen verwijderd en de voorgevel is geheel vernieuwd. In de kerk herinnert een groot schilderij aan de watersnoodramp van 1825 toen onder meer rundvee in de kerk een veilig onderkomen werd geboden. De kerk geeft zes gebrandschilderde ramen en koperen kronen uit de 17e eeuw. In de kerk bouwden in 1861 de orgelbouwers Flaes-Brunjes een van hun grootste orgels.
  • DeWestzijderkerkof "Bullekerk" (1638-1640, uitgebreid in 1672 en 1680) heeft een houten torenspits, eenDuyschot-orgel (1711) en een paar gebrandschilderde ramen. De bijnaam dankt de kerk aan een gebeuren uit 1647 waarbij een zwangere vrouw door een stier op de hoorns werd genomen. Het kind kwam ongeschonden ter wereld, de vrouw overleed. Een monumentaal schilderij in de kerk en een bronzen beeld op het kerkplein herinneren aan deze gebeurtenis.
  • De doopsgezinde kerk of'vermaning'(1686) aan de Westzijde. Houten zaalkerk met het uiterlijk van een pakhuis.
  • Oud-katholieke kerk (1695), gewijd aan Maria Magdalenaaan het Papenpad. Oorspronkelijk een rooms-katholieke schuilkerk. Rijk barok-interieur.
  • DeEvangelisch-Lutherse Kerkaan de Vinkenstraat is een rechthoekig gebouw uit 1699, met zadeldak tussen twee topgevels en een brede voorgevel. De Evangelisch-Lutherse gemeente is gesticht in 1642 vanwege het verblijf in Zaandam van kooplieden uitDenemarkenen de Baltische Staten. Het interieur bevat rijk gesneden houtwerk uit de achttiende eeuw. Deze kerk is niet als schuilkerk gebouwd, wat een unicum is voor die tijd. Het orgel bevat eenorgelkastvanChristian Mülleruit 1737. Het binnenwerk stamt uit 1900 en is vanMichaël Maarschalkerweerd.
  • Rooms-katholieke kerk aan het Kalf (1887) gewijd aan Maria Magdalena. Neogotische, gebrandschilderde ramen (van onder anderenJoep Nicolas).
  • DeSint-Bonifatiuskerk.Neogotisch, driebeukig kerkgebouw met een zeer rijk en compleet interieur. Gebouwd in 1899-1900. Verschillende gebrandschilderde ramen, een Mitterreiterorgel (1786) en kruiswegstaties van Jan Dunselman.
  • DeJozefkerk(RK) in Kogerveld, met monumentaal glas-in-loodwerk vanMarius de Leeuw.
  • Het gebouw vanhet Apostolisch Genootschap,eenrijksmonumentuit 1860, gerestaureerd in 2005. Oorspronkelijk een doopsgezinde kerk.
  • DeServisch-Orthodoxe Kerk(Heilige Nikolaaskerk), voorheen de Gereformeerde kerk, aan de Stationsstraat. Het orgel komt waarschijnlijk uit Duitsland en is in 1887 geplaatst. Het is gerestaureerd doorFlentropin 1940, 1975 en 1985. In 2009 is het in gebruik genomen in de hervormde kerk vanNieuw-Loosdrecht.

Aan de Oostzijde en Westzijde zijn vooral in de tweede helft van de negentiende eeuw veel villa's gebouwd. Aan de Oostzijde zijn deze bijna allemaal gesloopt voor de fabrieken van onder meerAlbert Heijn,maar aan de Westzijde staan er nog veel. De villa's hebben verschillende bouwstijlen; sommige zijn in Italiaanse stijl gebouwd, zoals Westzijde 39. Veel van de vrijstaande huizen aan de Westzijde zijn verbouwd tot winkel of kantoor, waardoor tuinen en deuren vaak verdwenen zijn. Westzijde 38, gebouwd rond 1730, is een van de weinige nog resterende exponenten van rijke, in steen gebouwde koopmanshuizen in Zaandam.

Andere gebouwen

[bewerken|brontekst bewerken]
  • DeSultan Ahmet-moskee uit 1994 is een Turksemoskeemet een oppervlakte van 1500 m². De moskee bevindt zich in de wijk Poelenburg en is gebouwd in opdracht van deIslamitische Stichting Nederland.Het gebouw is opgetrokken uit zandkleurige betonsteen. De moskee heeft drie verdiepingen en tweeminarettenmet paarse dakranden. In de gebedsruimte overheersen de kleuren turkoois en groen. Voor de moskee staat een fontein.
  • Het gebouw van deVrijmetselaarsloge(1883) "Anna Paulowna" aan de Stationsstraat 61, een van de weinige logegebouwen in Nederland die speciaal voor dit doel gebouwd werd en nog gebruikt wordt.
  • Het Doopsgezind Weeshuis aan de Stationsstraat was een doopsgezinde kerk of 'vermaning' uit 1649 aan het toenmalige Stikkelspad, waarin de Zaanse doopsgezinde groeperingDe Vlamingenkerkten. In 1687 vond een fusie met andere doopsgezinde groeperingen plaats, waarna het gebouw aan het Stikkelspad niet meer als vermaning in gebruik was. Het werd een pakhuis, maar in 1699 werd het gebouw tijdelijk ter beschikking gesteld van de Evangelisch-Lutherse gemeente. In 1713 besloot men het gebouw om te bouwen tot Doopsgezind Weeshuis, daar men dan vrijstelling van belasting kon krijgen (als men de wezen onderbracht in gezinnen volgde geen vrijstelling). Hetweeshuiskwam gereed in 1714. In 1911 werd het gebouw verbouwd tot kosterswoning, maar tijdens deEerste Wereldoorlogwerden er ookBelgischevluchtelingen in gehuisvest. Ook tijdens deTweede Wereldoorlogvonden sommige vluchtelingen er onderdak. Ook werden er noodkerkdiensten gehouden in tijden van brandstofgebrek. In 1947 werd het gebouw gerestaureerd en werd de Mennozaal erin aangebracht, die korte tijd nog als noodtrouwzaal heeft gediend. In 1995 vond opnieuw een restauratie plaats. Het gebouw is tegenwoordig eigendom van deStichting Vrienden van het Doopsgezind Weeshuis.Een deel van het voormalige weeshuis wordt gebruikt als kosterswoning, maar er wordt ook een deel verhuurd aan particulieren en bedrijven.
  • De Held Jozuais een houtzaagmolen die midden in de wijk Westerwatering staat. Depaltrokmolenis gebouwd rond 1719, is grondig gerestaureerd in 1994/'95 en staat nu midden in een nieuwbouwwijk.
  • Hoofdkantoor Albert Heijn.Een modern kantoorgebouw aan de zuidwestrand van de stad, waarin naastAhold,ook de werkmaatschappijenAlbert Heijn,Etos,Gall en Gallen Albert zijn ondergebracht.

Verkeer en vervoer

[bewerken|brontekst bewerken]

Zaandam is bereikbaar via verschillende autowegen, waaronder de:

Zaandam beschikt over tweespoorwegstations:station Zaandamenstation Zaandam Kogerveld.Het stads- en streekvervoer wordt verzorgd doorEBS.

Zaandam is in 1811 ontstaan door samenvoeging van de plaatsenOostzaandam,dat deel uitmaakte van debanneOostzaan(en zelf tussen 1795 en 1811 een zelfstandige gemeente was), enWestzaandam,dat deel uitmaakte van de banneWestzaan.In een document van 21 oktober 1811 werd Zaandam door keizerNapoleon Bonapartegenoemd als stad.

In de 17e en 18e eeuw was de plaats nauw verbonden met dewalvisvaart.Hiernaar wordt verwezen in hetwapenvan Zaanstad, dat alsschildhoudertweewalvissenheeft. In dezelfde periode telde Zaandam zo'n 50 scheepswerven die tientallen zeeschepen per jaar bouwden. Omdat een flink deel van de werven aan de Binnenzaan was gelegen, was op deHogendameenovertoom(de grootste ter wereld) aangelegd die de schepen overhaalde naar de Voorzaan. De Zaandamse scheepsbouw was befaamd; tsaarPeter de Grotevan Rusland bracht in 1697 en 1717 bezoeken aan Zaandam.

In 1813 kwam de stad bekend te staan om hetZaandamse oproer.In december 1812 hadNapoleon Bonaparteeen groot deel van zijnGrande Arméeverloren na de desastreuzeRussische veldtochten zocht hij in april 1813 nieuwe mannen om de tekorten aan te vullen. Er werd een extra verplichting ingesteld voor iedere man tussen de 20 en 40 jaar om zich voor de FranseNationale Gardein te schrijven, tot onvrede van de inwoners van de Zaanstreek die al een tijd te maken hadden met restricties die waren opgelegd door de Franse bezetter. Mede hierdoor groeide het anti-Franse verzet, onder meer via de op zondag 18 en maandag 19 april aangeplakte bevelschriften waarin werd opgeroepen om zich tegen de nieuwe verplichte inschrijving te verzetten. Op woensdag 21 april brak al vroeg het oproer in de stad uit. De deur van het raadhuis naast deOostzijderkerk,de plek waar de inschrijvingen zouden plaatsvinden, was metstopverfdichtgemaakt. Toen Jan de Quack, commissaris van de politie, er uiteindelijk in slaagde de deur van de kerk te openen, ontstond er een opstand waarbij de menigte naar binnen stormde, de sleutels van de kerk bemachtigde en de noodklok luidde. De commissaris van politie en burgemeester Göbel wilden vervolgens de inschrijving uitstellen. Een grote menigte ging richting het raadhuis om de inschrijvingsregisters op te eisen. Een man met de naam Jacob Rek werd als leider gezien en nam de registers aan, waarna de burgers de wapens die in het stadsmagazijn van het stadhuis lagen oppakten. Zij poogden om in andere dorpen en zelfs in Amsterdam verzet op te wekken, maar toen ze in de middag terugkwamen was deze actie zonder resultaat geweest. Wel werd de volgende dag eenkanonneerbootovergenomen, werden degendarmesgevangen genomen en naar hetlogementDe Drie Zwanenovergebracht. Verder verspreidde zich een bericht dat er een kanonneerboot in deVoorzaanlag, maar het werd Rek en de andere opstandelingen al snel duidelijk dat het opwekken van verzet tegen de inschrijving was mislukt, probeerde men de schade te beperken en Rek zette alles op alles om eventueel geweld te voorkomen. Hij begon samen met burgemeester Göbel om 16:00 uur te onderhandelen op de boot met de Fransen. De Fransen eisten twaalf namen van Zaankanters voor de Nationale Garde, en nog die avond. Gebeurde dit niet, dan zouden Franse troepen de stad binnentrekken en bezetten. Gedurende het overleg overhandigde Göbel een bezwaargeschift, waarin de gebeurtenissen van de afgelopen twee dagen werden beschreven. Hiermee gaf hij de Fransen de namen van alle leidende figuren, waaronder Rek, Eijdenberg en Kruyshaar. Toen Rek zag dat de bevolking weigerde om de opstand te stoppen, zelfs onder de dreiging van een gewelddadige bezetting, legde hij zijn leidende rol neer. Uiteindelijk slaagden de raadsleden erin om de rust terug te laten keren en vond de inschrijving kort daarop alsnog plaats, maar voor de gouveneur-generaalCharles-François Lebrunwas dit niet genoeg. Hij stuurde elf kanonneerboten met een troepenmacht van 12 à 1300 man naar Zaandam die bij de burgers werdingekwartierd.Het eerder overhandigde bezwaargeschrift werd als belastende verklaring gebruikt tegen de een aantal opstandelingen (waaronder Rek, Eijdenberg en Kruyshaar) en alle reeds bekende leiders werden gearresteerd door de Fransen. De militaire commissie bracht de gevangenen naar het logementDen otteren ondervroeg ze de gehele avond en nacht. Op donderdag 22 april werden zes van hen overgebracht naar de kanonneerboot en op maandag 26 april werden de gevangenen naar dekrijgsraadgebracht. Ondanks de verdediging van politiecommissaris de Quack, werd na een kort beraad het vonnis van dedoodstrafdefinitief. De mannen kregen slechts twee uur om afscheid te nemen van hun families en de doodskisten werden rap besteld. Om 16:00 uur trok een stoet naar de Burcht om de terechtstelling van de mannen mee te maken. Uiteindelijk werden alle zes mannen pervuurpeletongeëxecuteerd. 100 jaar later werden deze mannen bij de herdenking van het 100-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden herdacht, en in het verzetsplantsoen vanPlein 1813zijn hun namen in hetNationaal Monumentvereeuwigd[2][3][4][5].

In Zaandam en deZaanstreekis van oudsher veel bedrijvigheid gevestigd aan de oevers van de rivier deZaan.Diverse industrieën zoals devoedingsmiddelenindustrieen de verfchemie hebben hier hun vestigingsplaats gekozen. In de loop van de 19e eeuw vestigden zich vele industriële bedrijven langs de Zaan, die op stoomkracht in plaats van windkracht waren gebaseerd, en die deels weer tot industrieel monument zijn geworden. Daarvoor, vanaf het begin van de 17e tot en met het derde kwart van de 19e eeuw was de Zaanstreek een enorm industrieel molengebied. Honderdenwindmolenszaagden het hout uit Scandinavië, het Oostzeegebied en Duitsland, voornamelijk voor de scheepsbouw, maar ook voor de woningen, molens en pakhuizen. Naast dehoutzaagmolensstonden er tientallen andere molens:pelmolens,papiermolens,oliemolens,verfmolens,snuifmolens,specerijenmolensenvolmolens.Vanaf ongeveer 1850 is de windkracht, aanvankelijk langzaam, verdrongen doorstoomkracht.

Zaandam was tot in de tweede helft van de 20e eeuw een zeer belangrijke houthaven. Het eiland in de Voorzaan en het Westzijderveld waren eeuwenlang het domein van de houtbedrijven (zoalsWilliam Pont) en langs hetNoordzeekanaalten westen van de voormaligeHembruglagen de houtverwerkende bedrijven vanBruynzeel.Zaandam is ook bekend om zijncacaoverwerkendeindustrie.Verkadeis nog steeds een van de toonaangevendechocoladefabriekenvanNederland.Gedurende de gehele 20e eeuw was in Zaandam ook het bedrijfArtillerie-Inrichtingengevestigd dat vuurwapens, artillerie en munitie maakte voor het Nederlands Leger en hetKoninklijk Nederlandsch-Indisch Leger.

In 1974 ging Zaandam op in degemeenteZaanstaden sinds 14 november 2011 is het daarvan de hoofdplaats.

Sinds 2008 is Zaandam bezig met een herinrichting in het centrum. Onderdeel van het project,Inverdangeheten, was de realisatie van een nieuw gemeentehuis, dat sinds januari 2012 het oude gemeentehuisde BannehofinZaandijkvervangt. Het winkelgebied is uitgebreid en er zijn nieuwe woningen (appartementen) gerealiseerd en een bioscoop. De opening van hetInntel Hotel Zaandamin maart 2010 trok wereldwijde aandacht.

Bekende inwoners

[bewerken|brontekst bewerken]

Geboren in Zaandam

[bewerken|brontekst bewerken]

Woonachtig geweest in Zaandam

[bewerken|brontekst bewerken]

Sportverenigingen in Zaandam

[bewerken|brontekst bewerken]
Tafeltennis
  • ZTTC
Atletiek
  • AV Zaanland
Korfbal
Voetbal
Volleybal
Basketbal
  • Basketbalvereniging The Windmills
Honkbal
  • SV ODIZ FROGS
Watersport
  • Reddingsbrigade Zaanstad (opleiding tot reddend zwemmen / RBZ)
  • Quo Vadis (kanoën en sloeproeien)
  • ZZV (roei- en zeilvereniging)
  • ZV de Zaan(waterpolo / synchroonzwemmen / zwemmen)
  • SG Zaanstad (wedstrijdzwemvereniging)
  • De Geuzen (kanovaren)
Hockey

Wetenswaardigheden

[bewerken|brontekst bewerken]
  • De bijnaam van de Zaandammers isgalgenzagers,naar het illegaal omzagen van degalgen,waaraan de aanstichters van hetturfoproerin 1678 waren opgehangen.
  • In 1871 logeerde de Franse impressionistische kunstschilderClaude Monetvier maanden in Zaandam en schilderde er 25 werken.
  • Op 10 mei 1967 werd in de Westzijde te Zaandam betaald-voetbalclubAZ(Alkmaar Zaanstreek-combinatie) opgericht.
  • In 1971 opende in Zaandam de eersteEuropeseMcDonald'szijn deuren aan de Vermiljoenweg. De Zaandamse kruidenier Albert Heijn was hiervoor een joint venture aangegaan met het Amerikaanse concern.
  • In 1972 neemt Albert Heijn het (eveneens Zaanse) levensmiddelenconcernSimon de Wit(circa 140 winkels) over.
  • In de jaren 70 woonden de profvoetballers Barry Hulshoff, Arie Haan en Ruud Krol in Zaandam. Johan Neeskens was mede-eigenaar van de horecazaken 'Cockys Club' en 'Wienercafé' aan de Peperstraat.
  • In een speciale uitgave vanSuske en Wiskevanwege het 100-jarig bestaan vanAlbert Heijnis het bekende duo op bezoek in Zaandam.
  • In hetNederlands telefoonalfabetwordtZaandamgebruikt om deZaan te duiden.
  • De opera'sIl borgomastro di SaardamvanDonizettienZar und ZimmermannvanAlbert Lortzingspelen zich in Zaandam af.
  • De stad heeft een eigen ziekenhuis: hetZaans Medisch Centrum
  • Hetgemeenschappelijke meldkameren het commandocentrum van deveiligheidsregio Zaanstreek-Waterlandzijn gevestigd in Zaandam.
  • Op 21 november 2013 is de vernieuwde binnenstad van Zaandam tweede geworden in de wedstrijd: Beste binnenstad van 2013-2015.
  • Na het vertrek van de industrie van het 43 ha. groteHembrugterrein (Artillerie Inrichting en Gereedschappenfabriek Hembrug),wordt dit gebied ontwikkeld tot een vestigingsplaats voor creatieve en innovatieve bedrijvigheid. Op het terrein staan 125 gebouwen waarvan er 48 tot monumenten verklaard zijn. Enkele daarvan lenen zich door hun afmetingen voor exposities en grootschalige evenementen.
  • The Caledonians BigBand(sinds 1942) is een Zaandammer bigband met als repertoire muziek van grote swingbands zoals Count Basie, Glenn Miller en Tommy Dorsey.
Panorama van Zaandam (27 oktober 2013)
Panorama van Zaandam(27 oktober 2013)
Zie de categorieZaandamvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.