Naar inhoud springen

Oppidum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nages (Languedoc-Rousillon) heeft twee Gallische oppida
Schematische weergave van Oppidum Batavorum/Batavodurum (1e eeuw).

Eenoppidum(Latijn:oppidum(mv.:oppida): verhoogde plaats, versterking) is een hoger gelegen plaats (meestal op eenheuvelofplateaugelegen) waarvan de natuurlijke verdediging versterkt is door de mens ten tijde van deKelten.

Oppida zijn voornamelijk bekend dankzij de beschrijvingen vanJulius Caesarin zijnCommentarii de bello Gallico.Karakteristiek zijn de muren van aarde en steen, verstevigd door dwarsbalken in hout. Dit muurtype, dat specifiek was voor de Keltische (Gallische) oppida wordtmurus gallicusgenoemd. Op deBritse Eilandendaarentegen, waar vele versterkte omheiningen bekend zijn, werden simpele grondophopingen of stenen muren gebruikt.

De naam oppidum wordt gewoonlijk gebruikt om terreinen van verschillende grootte aan te duiden, gaande van 1 of 2 tot verschillende honderden hectaren: de omheining van het oppidum vanManching,nabijIngolstadtinBeieren(Duitsland), kon zo een terrein van 350 hectare omvatten. Langs de andere kant werden de terreinen, onder die naam bekend, gebruikt van het begin van deijzertijdtot de eerste eeuw van onze jaartelling.

De meeste oppida hadden geen grote permanente bevolking. Het waren goed verdedigbare vluchtoorden, waar de plattelandsbevolking in een tamelijk wijde omtrek zich schuilhield wanneer een vijandelijk leger hun grondgebied teisterde.

In de Romeinse tijd werd onder andere inGallia Belgicadecivitasgevestigd in een bevriende oppidum. Deze was het orgaan van de administratie op het lokale niveau, en het bestuur hiervan was verantwoordelijk voor het uitvoeren van de wet, het behouden van de orde, en het regelen van de financiën.

De benaming oppidum is in gebruik gebleven tot ver in demiddeleeuwen,om een plaats als stad aan te duiden. Dit was om het onderscheid te maken met eenvillaoflocus.

Zie de categorieOppidavanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.