Naar inhoud springen

Lamonggracht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lamonggracht
Panden aan de Lamonggracht (juli 2019)
Panden aan de Lamonggracht (juli 2019)
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam-Oost
Wijk Indische Buurt
Begin Sumatrakade
Eind Javakade
Lengte circa 100
Algemene informatie
Aangelegd in 1999
Genoemd naar Lamong
Naam sinds 1994
Bestrating klinkers
Bebouwing nieuwe grachtenpanden
Opvallende gebouwen letterbruggen

De Lamonggracht is een gracht met bijbehorende kaden in Amsterdam-Oost, ingedeeld bij de Indische Buurt.

Geschiedenis en ligging

[bewerken | brontekst bewerken]

De gracht werd eind jaren negentig gegraven op het Java-eiland dat toen werd opgebouwd van aanlegplaats voor schepen tot woongebied. Ze doorsnijdt net als drie andere grachten het "eiland" van noord (het IJ) naar zuid (IJhaven). De gracht kreeg al op 23 maart 1994 haar naam (op de tekentafel), een vernoeming naar de Indonesische rivier Lamong op Java. De inrichting van de gehele wijk was in handen van Sjoerd Soeters.

De huisnummers lopen op van 1 tot en met 20, verdeeld over beide kaden. De bouwstijl van de panden is van rond 1995, waarbij architecten als Art Zaaijer inspiratie haalden uit de eeuwenoude bebouwing binnen de grachtengordel. Alle buurpanden zien er anders uit, maar hetzelfde type woningontwerp kan wel elders in de wijk gevonden worden. Alle gebouwhoogten en voorgevels verschillen op dezelfde wijze. Daarbij staan sommige soortgelijke panden tegenover elkaar, maar niet in de juiste volgorde, waardoor een spiegelbeeld wordt voorkomen.

Over de gracht liggen Word en Society, twee bouwkundige en artistieke kunstwerken, zogenaamde letterbruggen. Een derde brug Lamong genaamd heeft meer het uiterlijk van een klassieke brug.